frankrijk.nl

Beroemd taartje uit Toulouse

Fête de la Violette in Toulouse dit weekend! Zie hier een authentiek recept voor fenetra, een taart die al sinds de Romeinse tijd wordt gegeten in de Midi-Pyreneeën. Gevuld met compote, bedekt met meringue én versierd met suikerviooltjes.

3-Tarte-taart-An2-violettes

Mijn ouders woonden vroeger bij een hospita. ‘Op kamers’ in een herenhuis begonnen zij hun leven samen. De liefde voor het Franse eten en de Franse cultuur hebben zij voor een groot deel van deze hospita meegekregen. Zij had veel van de wereld gezien en ze bezat naast haar huis in Den Haag ook een tweede huis in de Tarn. Toen ik klein was ging ik graag mee naar ‘oma Maatje’. Er waren zevenslapers (een soort muizen met enorme ogen en grote oren), een boom met walnoten, haardvuur en een muur vol aalbessen waar je de hele dag van mocht eten.

We bezochten steden (Albi, Cordes, Toulouse), restaurants en marktjes in de buurt. Ook herinner ik me le fenetra, een zanddeegtaartje gevuld met compote en een bovenkant van meringue. Deze taart werd al in de tijd van de Romeinen gegeten in Toulouse en je vindt haar nog altijd bij banketbakkers in de stad. Vaak is de taart gedecoreerd met violettes de Toulouse: paarse gesuikerde viooltjes. Die bloem wordt sinds de 19e eeuw verbouwd ten noorden van de stad. Deze viooltjes uit Toulouse groeiden uit tot een merkbloem die sindsdien in heel Europa verkocht wordt. Ook zijn er bekende snoepjes met vioolsmaak, die je in de stad zelf kunt kopen.

1-Tarte-taart-An-fenetra

Recept: Le Fenetra

Ingrediënten voor de zanddeegbodem
125 g bloem
70 g suiker
70 g gezouten boter
Citroenrasp van een kwart (bio)citroen
1 eidooier

Ingrediënten voor de vulling
200 g abrikozenjam
1 grote appel, geschild en in blokjes gesneden
Citroenrasp en sap van een halve citroen

Ingrediënten voor de bovenkant van de taart
40 g amandelen
25 g bloem
70 g suiker
2 eiwitten (ongeveer 75 g)
poedersuiker

Bereiding

1. Maak eerst de bodem van de taart. Meng de bloem, suiker, boter, citroenrasp en de eierdooier door elkaar tot een kruimig deeg ontstaat. Maak een bal van het deeg, wikkel er folie omheen en leg de bal 30 minuten weg in de koelkast.

2. Maak in de tussentijd de vulling door de appel, jam en de citroenrasp en het citroensap in een pannetje aan de kook te brengen. Laat het geheel koken tot de appels wat zachter worden en het mengsel iets is ingedikt.

3. Verwarm de oven voor op 180° C (165° in heteluchtoven).

4. De bovenkant van de taart bestaat uit meringue. Mix de eiwitten met een snufje zout tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de suiker toe en blijf mixen tot de suiker is opgenomen. Spatel voorzichtig de bloem en de gemalen amandelen door het eiwit (niet te veel roeren, want dan verliest de meringue zijn luchtigheid).

5. Spatel de meringue in een spuitzak (tip: als je alleen werkt is het handig om de spuitzak in een kan te plaatsen, zodat je twee handen over hebt om het eiwitmengsel uit de kom in de zak te gieten).

6. Haal het deeg uit de koelkast en druk het in een springvorm van 20 cm uit over de bodem. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.

7. Giet het abrikozen/appelmengsel bovenop de bodem.

8. Bedek de bovenkant van de taart met de meringue. Ik vormde een cirkel vanuit het midden naar de randen toe.

9. Bak de taart in de oven gedurende 20 minuten. Let op de kleur van de taart (niet te bruin laten worden!). Laat de taart volledig afkoelen voor je de springvorm verwijderd.

10. Decoreer met Violettes de Toulouse (paarse gesuikerde viooltjes).

LEES OOK:
5 leuke hotels in Toulouse
Lunchen op de overdekte markt van Toulouse

Anja Roubos Gastblogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *