frankrijk.nl

Geheim adresje in Zuid-Franse bastide

Al 20 jaar is Le Vieux Castillon een van de best bewaarde geheimen van de Gard. Dit heerlijke hotel ligt verscholen achter een onopvallende poort in een stil dorpsstraatje. Sterren als Mick Jagger en Bono hebben het al eens als hideaway gekozen, maar met de kamerprijzen valt het alleszins mee. 

Een klein middeleeuws dorpje op een heuvel in de Gard. Een discrete poort in een van de smalle straatjes. Met daarachter ineens een ruim opgezette villa uit de Renaissance-tijd, met diverse terrassen en een weids uitzicht dat tot aan de Provence reikt. Je moet Le Vieux Castillon even zien te vinden, maar dat lukt sinds de jaren 1990 zowel beroemdheden als gewone zielen. Want één nacht hier en je bent verkocht… Wat Le Vieux Castillon bijzonder maakt? 5 redenen.

1 Prachtlocatie in de Gard

Le Vieux Castillon ligt zoals gezegd in een middeleeuws dorp in de Gard (Languedoc-Roussillon), op het hoogste deel van de rivierkloof rond de Gardon. Dit dorpje is de enige plek in de vallei waar je ook echt uitzicht hebt op de beroemde Gallo-Romeinse brug, 6 km verderop. Praktische locatie bovendien om deze mooie streek te bezoeken, want het sfeervolle stadje Uzès ligt om de hoek, Nîmes is niet ver, en ook Avignon (20 min.) en de Provence zijn met de auto binnen bereik.

Locatie Vieux Castillon

2 Historisch pand

Het monumentale gebouw waarin het hotel huist is ronduit mag-ni-fiek. De bastide in Renaissance-stijl bereik je via een kleine poort die naar een idyllische patio met een olijfboom en oleanderstruiken voert. Daarachter ontdek je ineens veel meer ruimte dan je van buitenaf zou verwachten. Diverse terrassen, een zwembad en verdeeld over twee vleugels totaal 31 kamers, een salon en een restaurant. Vanuit de meeste hotelkamers kijk je zo de middeleeuwse steegjes van het dorp in, waar het overigens sereen stil is, want ‘slaperig’ mag je Castillon-du-Gard (1000 inwoners) best noemen.

Oude stenen van Le Vieux Castillon

3 Puur en modern in 50 tinten wit

Het interieur van dit viersterrenhotel was al charmant, maar in juli 2015 hebben nieuwe eigenaren het een verjongingskuur gegeven. Nu is het een stuk lichter (Jan des Bouvrie zou tevreden zijn) met bijna alleen wit-tinten en blank hout. Het slimme van die pure stijl is dat de mooie oude kalkstenen van het gebouw (dezelfde lokale steensoort als die van de Pont du Gard!) ineens meer naar voren lijken te komen.

Interieur Vieux Castillon

4 Une vue incroyable

Omdat het dorpje op het hoogste deel van het rivierdal ligt, heeft het hotel een overdreven mooi uitzicht op de omliggende wijngaarden en de garrigue (de droge ondergroei) van de Languedoc. Echt niet kinderachtig dus het panorama, als je op het terras zit of naast het zwembad ligt. Zwembad? Jaaa, en wat voor een. Prachtig, in een halve binnenplaats naast een romantisch afbrokkelende muur. Omringd door ligstoelen die wél van deze tijd zijn en die zowel op de kant als IN het water staan. En ook charmant: twee keer per week  is er een ‘openluchtbioscoop’ op een groot scherm naast het zwembad!

Uitzicht vanuit Hotel Vieux Castillon

5 Geen balansdagen nodig

Chef-kok Damien Babillaud kookte eerder in sterrenrestaurants in Cannes en Saint Tropez. Gruwelijk lekker en zeer verfijnd in al zijn Fransheid. Bovendien zo licht en gezond dat je je niet snel schuldig voelt als je daarna weer in een ligstoel ploft. Bovendien kookt hij het liefst met producten uit de streek. Zoals voor veel gastronomische restaurants op het platteland geldt ook hier: vooral voor de lunch een hele goede prijs-kwaliteitsverhouding met een driegangenmenu van €26!

Le vieux Castillon chef

Prijzen: vanaf €148 (klassieke kamer), €160 (superieur), €235 (junior suite) (prijzen via internet), Le Vieux Castillon by H8 Collection. meer informatie: www.vieuxcastillon.fr

Hotel Vieux Castillon Gard Zuid-Frankrijk

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Le Vieux Castillon/Guillaume Laubier

LEES OOK:
Top 8 mooiste markten van Zuid-Frankrijk
La Bégude Saint-Pierre, charmehotel bij de Pont-du-Gard
5x beeldschoon Languedoc-Roussillon
Moderne kunst in een stijlvol mini-hotel in de Gard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.