frankrijk.nl

5x beeldschoon Languedoc-Roussillon

Mocht je er nog niet uit zijn voor de zomervakantie: de Languedoc-Roussillon is een prachtige regio. Je hebt de mediterrane kust natuurlijk en sfeervolle steden als Montpellier, Nîmes en Béziers. Welke andere 5 goede redenen zijn er voor een bezoek aan deze Zuid-Franse bestemming?

Cevennen de mooiste plekjes van Languedoc
De Cévennen

1) Unieke Unesco-locaties

Laten we maar meteen met het mooiste beginnen: Languedoc-Roussillon heeft spectaculaire plekken op de Werelderfgoedlijst staan. Zoals de Pont du Gard (Romeinse brug van 3 niveaus), de landschappen van de Causses en de Cevennen, het beroemde Canal du Midi, de pelgrimswegen naar Santiago de Compostella, de versterkte middeleeuwse stad Carcassonne en de forten van Vauban.

collage Languedoc Roussillon

2) Mooie abdijen en kastelen

De bekendste abdij van dit gebied is Abbaye de Fontfroide, die het hele jaar te bezoeken is. Dit enorme 12e-eeuwse klooster strekt zich indrukwekkend uit tegen de heuvels van de Corbières. Prachtige architectuur, mooie tuinen, en ook is er – in lijn met de oude traditie van het ontvangen van pelgrims – een mooi restaurant met schaduwrijk terras bij de abdij. Datzelfde geldt voor de charmante oude Abbaye de Valmagne, vlak bij het vissersstadje Sète. In de herberg van het klooster kun je proeven van door de monniken geproduceerde biologische producten, bier en wijn.

Abbaye de Valmagne - Languedoc

Abbaye de Valmagne

3) Collioure en het fort Saint-Elme

Collioure is waarschijnlijk het allermooiste vissersdorpje van Languedoc-Roussillon. Met onder meer een interessante artistieke geschiedenis – want fauvistische schilders als Matisse en Dufy kwamen hier al vanwege het licht, hun werken hangen in een lokale herberg. Een bijzondere blikvanger boven het dorp is het – net gerenoveerde – middeleeuwse fort Saint-Elme, van waar je een geweldig uitzicht hebt over de baaien rond Collioure.

Coullioure Fort ST Elme mooiste plekken van de Languedoc

4) De katharenkastelen

Château Queribus ligt zo spectaculair over een bergtop van 728 meter hoogte geplooid dat je begrijpt waarom dit fort in de middeleeuwen bekend stond als een onneembare vesting. De katharen hebben het er lang volgehouden totdat hen in 1255 toch de brandstapels wachtte. En zo zijn er nog 11 indrukwekkende katharenkastelen in de Aude.

Languedoc Chateau de Queribus kasteel katharen Château Queribus

5) Authentieke stadjes & dorpjes

Maar 8000 inwoners en toch bruist Uzès in de zomermaanden. Veel Parijzenaren zijn verliefd op dit beeldschone stadje in de Gard, dat niet alleen een rijk geschiedenis heeft, maar ook bol staat van de mooie terrassen en leuk winkels op historische pleintjes of in mooie smalle straatjes. De mooie hoge klokkentoren van de kathedraal kun je al van veraf boven het landschap van wijngaarden en olijfbomen zien uitsteken. Nog zo’n stadje met een menselijke maat: Pézenas, verder naar het zuiden, in de Hérault. De gezellige plaats is in mei en oktober bovendien het toneel van een gigantische brocante. En een van de mooiste dorpen van Frankrijk is het hooggelegen Saint-Guilhem-le-Désert.

Ontdek hier nog 10 mooie dorpen in de Languedoc-Roussillon.

Foto’s: Paul Palau, Fabien Ferrer

Uzes - Languedoc
Uzès

Saint-Guilhem en Pézenas moosite plekjes van Languedoc

Saint-Guilhem en Pézenas

LEES OOK:
De leukste slaapadressen in de Languedoc-Roussillon
Shoppen in Montpellier
7 bijzondere stranden in de Languedoc-Roussillon
Hippe strandtenten tussen Montpellier en Narbonne

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Atout France, CRT Languedoc-Roussillon, SuddeFrance, B. LiCgeois, P. Palau

4 reacties op “5x beeldschoon Languedoc-Roussillon”

  1. Marill van Dijck schreef:

    Bella

  2. Wouters Cornelia schreef:

    pezenas en St.guilhem is inderdaad zeer schoon. Sete en omgeving alsook Montpellier regelmatig bezichtig vakantie, als je naar sete gaat, zeker Bouzique niet vergeten vissershaventje waar mosselen en oesters gekweekt worden . Deze kan je ook ter plaatse eten.

  3. Sara Blokker schreef:

    LS, goed magazine met prettige artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *