frankrijk.nl

Valloire, een skidorp om van te smullen!

Josee was tijdens de kerstvakantie in het charmante skidorp Valloire, in de Mauriënne-vallei, en had het gevoel in een foodie-walhalla te zijn beland. Ze maakte een rondje langs de lekkerste winkels en restaurants en ontdekte ook bijzondere andere activiteiten, zoals mountain-yoga!

ETEN&DRINKEN IN VALLOIRE

Pub Le Centre: après-ski is hier niet een groots gebeuren maar voor een gezellig biertje, glas wijn of vin chaud na het skiën zit je hier zeker goed!

Chez Fred: het favoriete restaurant van onze vormgever en Valloire-fan Joran. Het terras is overdekt en semi-trendy, het interieur is verrassend retro. Prima spot voor een aperitief of vin chaud. De keuken is zoals Fred zelf zegt ‘bistronomique’, een mix tussen een bistro- en gastronomisch keuken. Zeker is dat je rijk gevulde borden krijgt met onvervalste Franse (vooral vlees)gerechten.

restaurants in Valloire

La Maison d’Angeline: het lijkt wel een oud schoolgebouw maar onder dit dak zit je goed voor de echte lokale keuken en Savoyaardse gerechten. Probeer de fondue d’Angeline maar eens, met crémant de Savoie!

La Grange: deze oude boerenstal is omgetoverd tot een sfeervol restaurant waar je je gezellig kunt nestelen in een van de diverse nisjes. Op de kaart crêpes en Savoyaardse gerechten maar ook een prima adres voor een warme chocolade en een stuk taart na het skiën.

Chalet des Saveurs: dit restaurant ligt ietsje achteraf maar stap hier de drempel over en je belandt in de jaren ’60. Zwartwit foto’s, toonbank met kazen en worsten. Louter ambachtelijke kost, vers bereid natuurlijk! Specialiteit: Cassolette d’Escargots.

Au Resto: in een zijstraatje, juist achter Chez Fred, ligt dit sfeervolle restaurant verstopt. Bijzonder zijn de grilltafels met een BBQ in het midden. Verder zijn er Italiaanse specialiteiten met verse pasta’s en huisgemaakte gnocchi.

WINKELEN IN VALLOIRE

In Valloire zijn de winkels grofweg in 3 categorieën te verdelen: ambachtelijke producten (denk confiture, kaas, worst, honing, brood), sportzaken en decoratiewinkels. En er is ook nog een wekelijkse markt op het kerkplein.

Eetadresjes in Valloire

Op de Route des Grandes Alpes vonden we 3 winkeltjes naast elkaar die absoluut een bezoek waard zijn:
Les Délices de la Ferme: waar een klein winkeltje vol van kan zijn: verse yoghurt, kaas, kwark.
Fromagerie Coopérative: biologisch verantwoord en 100% lokaal: confiture, kaas, charcuterie.
Le Fournil des Bergers: volgens kenners de lekkerste chocoladezaak van het dorp, waarbij je zelfs brokken chocolade kunt kopen. Leuk ook: de chocololly’s!

Cabot de Joseph Valloire

In de hoofdstraat is La Cabote de Joseph verplichte kost: prachtige winkel met koek, kaas, worst, paté, snoep, noten. Allemaal lokaal. Goed adres als je raclette of fonduekaas wilt kopen (apparaat te leen).

SLAPEN IN VALLOIRE

Valloire kent een onvervalst authentiek centrum en hier vind je vooral particuliere appartementen plus de hotels. Veel daarvan zit nog in de categorie oubollig maar een eervolle vermelding krijgt het  gerenoveerde Hotel Christiana***, pal naast de skicabinelift. De inrichting is eigentijds, het souterrain is verrijkt met een sauna en hammam, het heeft een gezellige bar annex theesalon op de hoek (leuk voor na het skiën) en paradepaardje is nog steeds het uitstekende restaurant op de begane grond. Voor verblijf in een appartement heeft reisorganisatie Sunweb goeie deals in de diverse chalet-residences net buiten het centrum en veelal aan de piste. Ikzelf vond een heel sfeervol en prima ingericht appartement bij Agence Mer&Montagne. Ook kun je kijken bij de reserveringscentrale van Valloire of op booking.com. In alle gevallen: check goed de ligging, want er zijn diverse wijken bergopwaarts of verder de vallei in die ook tot Valloire behoren.

Hotel Christiania V

DOEN IN VALLOIRE

Wil je even iets anders dan eten of skiën dan zijn dit onze tips:
Mountainyoga: wat een fijne ervaring, yoga op 2200 meter hoogte! Ik mocht het meemaken. Nog voordat het skigebied opent ga je met de eerste eitjes naar boven voor een yoga-pilatus sessie op de 1e etage van pisterestaurant Alpe Zelie. Wat een uitzicht! Geweldige ervaring en het kost slechts €12. Inclusief ontbijt in het restaurant! Alles onder leiding van de enthousiaste Sophie Berriet, reserveren bij de kassa van de skiliften. Elke dinsdag en donderdag.

Nordic Walking: alle dagen van de week behalve woensdag neemt de yoga-Sophie je mee voor een nordic walking tocht van 2 uur door de vallei. Haar rugtasje is gevuld met vin chaud en charcuterie voor een stop onderweg. Kosten €20. Reserveren via het Office du Tourisme of rechtstreeks bij Sophie: +33 (0)6 49545317.

activiteiten in Valloire

Spa le Sens des Cîmes: geen skiweer? Ga voor een massage en spa naar Le Sens des Cîmes. Prachtig chalet met luxe zen uitstraling en heel fijne spa. Reserveren aangeraden!

Schaatsen en bowlen: net buiten het centrum vind je een grote onoverdekte ijsbaan waar vooral kinderen veel plezier aan zullen beleven. In het sportgebouw ook een gezellige bowling waar je voor slechts € 7,50 een partijtje kunt spelen.

En dan tot slot: voor alle bovengenoemde zaken viel mij nog iets op. De prima prijs/kwaliteitverhouding en de vriendelijkheid. En de perfect geprepareerde pistes (150 km). Wat mij betreft: Valloire, au revoir!

Meer info op www.valloire.net

Tekst en beeld: Josee Schouten

LEES OOK:
GROETEN UIT… Valloire

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *