frankrijk.nl

Schaatsen op natuurijs in de Jura

De kansen op een Elfstedentocht lijken niet groot deze winter, maar liefhebbers van schaatstochten op natuurijs kunnen hun lol op in de Jura. Daar is een deel van de rivier de Doubs bevroren en kun je zo de grens met Zwitserland over schaatsen. Prachtig filmpje!

Genieten in Frankrijk kent vele vormen. Daar weten wij alles van! Eén ding ontbreekt: schaatsen op natuurijs. Dat mogen wij Nederlanders geweldig vinden, Fransen hebben er helemaal niets mee. Sterker nog: als je het in Frankrijk toch doet, is de kans groot dat oom agent je genadeloos naar de kant haalt. Veel te gevaarlijk!

Schaatsen over de Doubs in de Jura

Prima schaatsijs in de Jura

Toch is er alle reden om Frankrijk op te zoeken als het bij ons weer begint te kriebelen en de media weer eens melden dat er dit jaar geen Elfstedentocht komt. Daar waar de rivier de Doubs het meer van Chaillexon vormt in het Jura-massief , kun je in de winter doorgaans prima schaatsen. Dit mooie filmpje hieronder werd twee weken geleden al gemaakt. Moet je in Friesland eens om komen, half december!

Op drukke dagen schijnen hier op de Frans-Zwitserse grens zelfs wel duizend mensen te zwieren. Met zo’n oppervlak (80 hectare!) heb je dan natuurlijk nog heerlijk de ruimte voor jezelf, maar voor Franse begrippen is dat druk. Op die dagen verschijnen er zelfs koek-en-zopies aan de kant. Verwacht geen erwtensoep, wel gepofte kastanjes. We zijn in Frankrijk! En mocht er toch een Franse agent moeilijk doen: even pootje-over en je schaatst in Zwitserland…

Spectaculaire waterval

Het Lac de Chaillexon (op zijn Zwitsers het Lac des Brenets) ontstond doordat bij aardverschuivingen miljoenen jaren geleden natuurlijke drempels in het gletsjerdal van de Doubs ontstonden. Aan het eind van het meer stort het water letterlijk over de rand. Deze spectaculaire waterval, Le Saut du Doubs, is maar liefst 27 meter hoog en bijna net zo breed. Hoewel hij zijn volle glorie vooral toont na perioden van hevige regenval, is de waterval in de winter beslist ook de moeite waard. De randen van de waterval bevriezen dan. IJzingwekkend mooi! Aan de Franse kant zijn diverse uitzichtpunten aangelegd.

Bevroren waterval Saut du Daubs

Kortom, genoeg wintertaferelen in de Jura dus. En dat is goed nieuws voor Josée en Carole die binnenkort in deze regio de wintersportmogelijkheden gaan verkennen. Dus dames, haal de ijzers alvast maar uit het vet en zet ze meteen op jullie bagagelijst!

Dit artikel is een gastblog van Peter Koster, journalist en oprichter van Het Hurktoilet. Op deze website beschrijft hij al sinds 2000 vakantietips en interessant, opvallend en vaak grappig nieuws uit Frankrijk.

LEES OOK:
7 verrassende tips voor de Jura
Le Grand Huit, paardrijden in de Jura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *