frankrijk.nl

Bistrot des Alpes: échte kaasfondue in Amsterdam

Dol op kaasfondue, raclette en tartiflette? In Amsterdam kun je typische wintersportgerechten proeven in een knus restaurant waar je je meteen ook even in de Franse Alpen waant. Want staat daar nou een echte eitjeslift? Josee ging een avondje tafelen bij Bistrot des Alpes.

De laatste kerstvakantie was er weer een om in te lijsten: goeie sneeuw, gezellig dorp en 7 dagen strakblauwe lucht. Volop genieten dus, niet in het minst van de Franse keuken want in het dorp waar ik zat – Valloire – struikel je in de winkelstraat letterlijk over de ambachtelijke winkels en gezellige restaurants. En ja, wat is nu het ultieme wintersportgerecht? Voor mij is dat tartiflette, kaasfondue of raclette. Alleen al de geur van smeltende kazen brengt mij in gedachten terug naar houten chalets, verlicht door kneuterige schemerlampjes en brandende kaarsen.

Bistrot des Alpes, Franse restaurant in de Utrechtsedwarsstraat

Bistrot des Alpes, skichalet in hartje Amsterdam

Dat gezegd hebbende, blijkt de kortste weg naar zo’n typisch winters zwijmelmomentje uit te komen bij Bistrot des Alpes in de Utrechtsedwarsstraat. Hartje Amsterdam. Puur Frans. 100% Savoie. De oud-Amsterdamse façade is ingepakt als een klein bergchalet. Eenmaal binnen is het nog meer hout, sfeer en ski-nostalgie, getuige het fraaie ‘eitje’ en oude ski-attributen, her en der in het kleine restaurant.

kaasfondue eten in Amsterdam

Verse comté, beaufort en reblochon

Dat hier louter Savoyaardse gerechten op de kaart staan mag dan ook geen verrassing zijn. Eigenaar Thibault – een regelrechte Savoyaard – stapt elke 2 maanden in zijn auto naar het thuisfront om er bij zijn eigen adresjes verse comté, beaufort, reblochon en abondance te halen.

Eigenaar Thibault is een regelrechte Savoyaard

Eigenaar Thibault en Carole

Kaasfondue, raclette, crozets

Hoofdingrediënten voor de diverse soorten kaasfondues (Savoyarde, Montagnarde) en de echte raclette. Je weet wel, zo’n groot blok kaas waar je de door een heater smeltende bovenkant van af schraapt. Het water loopt me dit schrijvend alweer in de mond…

kaasfondue eten in Amsterdam

Carole kiest voor de vegetarisch crozets, het kaasgerecht gemaakt met de typisch Savoyaardse boekweitpasta, in de vorm van kleine vierkantjes. Ik ga voor de tartiflette: aardappel met kaas, ui en spekjes, aangevuld met charcuterie en salade. In beide gevallen pure smulmomentjes.

Tartiflette eten in Amsterdam

Niet te veel, niet te machtig, perfecte salade erbij dus nog net genoeg ruimte voor een café gourmand: koffie met een miniselectie van desserts. Oh, wat missen wij dat hier toch! Hallo, Nederlandse horeca, wordt wakker! Er lopen nog minstens tig andere smulpapen rond zoals ik die gek zijn op toetjes maar nooit kunnen kiezen. Dit is dé oplossing. Van alles een beetje maar wel van alles volop genieten!

Conclusie: Bistrot des Alpes is een onvervalst Frans adresje in Amsterdam, waar elke associatie met wintersport, winterweer, bergromantiek en Savoyaardse keuken volledig wordt ingevuld. Dus heimwee naar of voorproefje nemen op je wintersportvakantie? DOEN!

Bistro des Alpes, Utrechtsedwarsstraat 141 in Amsterdam. Tel. 020-6207393.

Prijzen variëren van ca. €18 tot € 25 voor de diverse Savoyaardse kaasgerechten. Voor de NIET-kaaskoppen is er ook keus – beperkt- uit vis- of vleesgerechten. Reserveren aanbevolen! En uiteraard staan hier Savoyaardse wijnen op de kaart en zelfs het in de Savoie wereldberoemde Bière de Mont Blanc!

Tekst & beeld: Josee Schouten, tafelgenote: Carole Goelitz

Carole en Josee in Bistrot des Alpes, Franse restaurant in Amsterdam

LEES OOK:
15 Franse kazen die je gegeten moet hebben
Fondue of Raclette, wat is de grootste calorieënbom? 
3 x Franse kaas uit de oven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *