frankrijk.nl

ELLE van Paul Verhoeven wint Golden Globe

Het is ‘m toch gelukt! Greep hij tijdens het filmfestival van Cannes naast de prijzen, nu heeft Paul Verhoeven toch zijn ‘moment de gloire’ met een Golden Globe voor ‘Elle’. Deze Franse inzending werd verkozen tot beste buitenlandse film. Ook hoofdrolspeelster Isabelle Huppert viel in de prijzen als beste actrice.

Elle is gebaseerd op het boek Oh… van de Frans-Armeense auteur Philippe Dijan. In Nederland werd deze schrijver bekend door de roman 37°2 le matin, verfilmd als Betty Blue. De psychologische thriller Elle gaat over een vrouw (Isabelle Huppert) die wordt verkracht in haar eigen huis en zelf op zoek gaat naar de dader. Geen feelgood-movie dus maar wel één die de jury van de Golden Globe Awards wist te imponeren.

film elle paul verhoeven

Isabelle Huppert wilde absoluut Paul Verhoeven

Topactrice Isabelle Huppert wilde per se Verhoeven als regisseur omdat ze als jong meisje Turks Fruit (met Rutger Hauer en Monique van de Ven) zag. Die film was voor haar een van de redenen om actrice te willen worden. Huppert: “Er werd zo vrij in geacteerd. Destijds was dat echt een schandaalstuk in Parijs, ik heb de film gezien in een achterafzaaltje.’’ Turks Fruit werd overigens geweigerd als inzending voor het festival van Cannes. Het Nederlandse ministerie voor Cultuur kreeg een boze brief van de Franse organisatie over hoe ze het in hun hoofd hadden gehaald om zoveel viezigheid op te sturen.

Elle film Paul Verhoeven

Elle dong ook mee naar de felbegeerde Gouden Palm tijdens het laatste filmfestival van Cannes maar greep naast de prijzen, hoewel de vertoning met een staande ovatie werd ontvangen. De film draaide in juni 2016 in de Nederlandse bioscopen en kreeg in de Nederlandse pers destijds al lovende kritieken. Zoals deze recensie van de Volkskrant. Onduidelijk is of de Golden Globe zorgt voor hernieuwde belangstelling en de film weer terug komt in de bioscoop, maar sowieso is Elle online te zien via Pathé Thuis. Nieuwsgierig? Zie hier de trailer.

NASCHRIFT dd. 25FEB2017: YES, Paul Verhoeven wint ook de César voor beste film!

Oscar voor Beste Actrice?

En nu op naar de Oscars want Isabelle Huppert is genomineerd voor de categorie Beste actrice. Frankrijk stuurde Elle ook in voor Beste niet-Engelstalige film, maar de film werd niet genomineerd in die categorie. Evenwel en grote eer voor Paul Verhoeven, want sinds 1972 heeft Frankrijk geen andere film van een niet-Franse regisseur ingezonden.

Gastblogger Helen Albada woont sinds 2012 in Lyon en is daar freelance tekstschrijver voor Nederlandse websites, kranten en tijdschriften. Voor haar eigen website schrijft ze regelmatig blogs over leuke dingen om te zien en te doen in Lyon, zoals het nieuwe Musée des Confluences.

Beeld: ©FDC/C. Duchène, G. Thierry, © SBS Productions filmbeelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *