frankrijk.nl

GROETEN UIT… een winterse Jura!

Josee en Carole zijn op ontdekkingsreis in de Montagnes du Jura in het oosten van Frankrijk. Populair in de zomer maar minder bekend als winterbestemming. Maar winteravonturen zijn er genoeg, zo blijkt uit hun eerste groet!

Montagnes du Jura

Hi Nicky,

Het is dat de bordjes hier aangeven dat we in Frankrijk zijn, anders hadden we toch echt gedacht dat we in Scandinavië waren. Of Canada. Want zojuist een hele kudde bizons bewonderd! We zijn er helemaal een beetje confuus van.

We begeven ons in het zuidelijk gedeelte van het Juragebergte en kriskrassen door dorpen zoals Les Rousses, La Pesse en de Monts Jura. We willen ervaren hoe het hier ’s winters is. En geloof me, dit is zóoo anders dan onze Alpenervaringen. Wij zijn gek op skiën maar hier is dat bijzaak. En weet je? We hebben het nog geen minuut gemist want er zijn hier zoveel andere winteractiviteiten die we doorgaans nooit doen.. Zo hebben we een biathlonles gehad (en ja hoor, in de roos geschoten!), skating gedaan op langlaufski’s (nooit geweten dat dat bestond) en natuurlijk gewoon gelanglauft (best pittig, maar wat een leuke manier om door dit landschap te glijden). En wat een lol met snowtubing; afdalen op een grote opblaasband. Bedoeld voor kinderen maar minstens zo populair bij volwassenen (en dat beamen wij!). Maar ons hoogtepuntje was toch wel de sledehondentocht met Julia, een frisse jonge meid die van haar passie voor huskies nu dagelijks werk maakt.

Snowtubing in La Pesse

En het landschap… zo weids, zo anders. Die stilte…zo rustgevend. We zeiden het al, het voelt alsof we ergens in Lapland zijn. Weidse uitzichten, grote besneeuwde meren en kleine, nog heel authentieke dorpjes. Aardige mensen. Bescheiden ook. Met een groot hart voor de natuur. Hier geen massa. Hier kun je de ultieme midden-in-de-natuur logeerervaring opdoen in een boomhut, jachthuisje, yourt of pipowagen. Godzijdank mét houtkachel want het vriest hier dat het kraakt. Of een berghut huren in-the-middle-of-nowhere, met een designinrichting waar je U tegen zegt. Of de mooiste zonsopgang ‘ever’ bekijken vanaf het balkon van een waanzinnig mooi verbouwd hotel met uitzicht op de Mont Blanc. En natuurlijk veel kaas eten. We zijn immers in het land van de comté, de mont d’or en de bleu de Gex. En geloof ons, dat is echt geen straf. Nog lang niet genoeg van de fondue Jurassienne!

Afijn, binnenkort vertellen we je er meer over, nu gaan we nog even de pistes van Col de la Faucille uitproberen (want bijzaak of niet, skiën kun je hier dus ook!)

Bisous

Josee en Carole

Montagnes de Jura met uitzicht Mt Blanc

LEES OOK:
leuke wintersportadresjes in de Jura
waar kun je het beste zitten in de Jura voor een wintersportvakantie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button