frankrijk.nl

Do’s & dont’s autohuur Franse kant Genève Airport

Josee waagde het er na jaren weer eens op: een auto huren vanaf de Franse kant van de luchthaven Genève. Klinkt logisch als je naar de Franse Alpen gaat, maar het is er wel één met hindernissen.

Al jaren reist Josee via Genève Airport naar Frankrijk met een huurauto. Altijd aan de Zwitserse kant. Duidelijk aangegeven vanaf het moment dat je in de aankomsthal staat en je rijdt vanaf de parking zo op de snelweg richting Frankrijk.

Een auto huren in het Franse deel van de luchthaven is een heel ander verhaal. Je hebt niet het Zwitserse vignet voor de Autobahn en het kost je in alle gevallen veel meer tijd. Hier de praktische info en mijn leermomenten:

Heenreis:

In de aankomsthal van Genève Airport de borden Secteur France volgen (dus met de roltrap naar France/Départs).
▪ Passeer de Franse douane en meld je bij de betreffende autohuurbalie in de hal.
▪ Vraag of de auto een Zwitsers vignet heeft (in de meeste gevallen NIET!)

Autohuur op de vlieghaven van Geneve
▪ Rij weg door het stukje niemandsland tot je bij de openbare weg komt.
▪ NIET DOEN: linksaf gaan en de borden Lyon volgen. Doe je dat toch dan kun je het beste doorrijden tot aan Bellegarde en hier de afslag nemen naar de A40. (is ca 50 km omrijden!!)
▪ WEL DOEN: rechtsaf door de Zwitserse douane (dat mag zonder sticker want geen snelweg). Volg de borden Genève Centre – France tot aan afslag Perly (nog vóór de grens!!). Volg Perly en vervolgens St. Julien-en-Genevois waardoor je de kleine grensovergang Perly passeert. Volg dan de borden Centre en vervolgens de blauwe borden A 40/A43– stations Mont Blanc.

Terugreis

Komend vanaf A 40 (Haute Savoie –Chamonix) of A43 (Chambery-Annecy):
▪ Bij naderen Genève, volg St. Julien-en-Genevois en NIET Cointrin Aeroport
▪ Neem afslag St. Julien-en-Genevois en volg Centre, vervolgens Genève
▪ Via Avenue St. Julien passeer je de grensovergang Perly.
▪ Volg Plan-les-Quates/Lausanne/Aeroport aan en je komt op de ring Genève
▪ Houdt Lausanne aan – neem NIET de afslag Aeroport maar rij door tot de volgende afslag nummer 7: Gd-Saconnex – Ferney – Fret Cargo.
▪ Neem op de eerstvolgende rotonde de 4e afslag met o.a. France. Ga rechtdoor de tunnel in en passeer de grensovergang Ferney Voltaire. Na 100 meter ga je meteen links de weg richting niemandsland op, aangegeven met Secteur Française.
▪ Eenmaal aangekomen zul je weer naar het Zwitserse deel van de luchthaven moeten lopen om in te checken. Dit gaat via een lange gang, die je naar de bagagehal brengt vanwaar je in de aankomsthal belandt. Trap op naar boven en je bent in de vertrekhal.

autohuur op de Franse kant van Geneve: hoe werkt het?

Geldbesparend maar tijdrovend

Pfff, dus zorg dat je tijd genoeg hebt, want anders wordt dit een zenuwslopend traject! Je navigatiesysteem blijft je hardnekkig naar de snelweg sturen en in dit geval naar de grensovergang Bardonnex. Daar wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van een Zwitsers vignet en je mag ter plaatse aftikken voor het ontbreken ervan (en de aanschaf!)

Ik ben in ieder geval weer even genezen. Ook al is het meestal duurder om aan de Zwitserse kant een auto te huren, het gemak is het mij waard. Let op; voor het huren van een auto aan de Zwitserse zijde en rijden in Frankrijk dien je wel een grensoverschrijdende verklaring te vragen (ivm de verzekering). Ik boek zelf altijd bij Sunnycars want daar kun je duidelijk kiezen voor Frans of Zwitserse kant (en word bij het online boeken gevraagd of je grensoverschrijdend gaat rijden) en heb je bovendien gratis sneeuwkettingen en ijskrabber in het winterpakket.

Dit en meer over huren aan de Zwitserse kant lees je op:
Hoe kom ik van de luchthaven Genève in mijn skigebied

Josee met haar autohuur in Valmorel, Franse Alpen

4 reacties op “Do’s & dont’s autohuur Franse kant Genève Airport”

 1. Hans Handgraaf schreef:

  Dank voor deze beschrijving. Op de heenreis had ik “tolwegen vermijden” ingesteld op de navigatie. Dat ging prima. Voor de terugreis was je beschrijving een uitkomst want ik was vergeten het adres van het Franse deel even vast te leggen voor de terugreis. Dus voor de volgende keer….

 2. Jeff schreef:

  Hallo, Als Nederlander mag je niet in Frankrijk rijden met een Zwitserse auto. Deze informatie staat op https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/driving-abroad/car-rental-abroad/index_nl.htm

  Huur dus altijd een auto aan de Franse kant

  • Josee schreef:

   Beste Jeff, naar aanleiding van je reactie hebben wij contact gezocht met de autoverhuurmaatschappijen. Zij hebben geen ervaringen met dit probleem en daarover ook geen feedback gehad van klanten. Wat wel een vereiste is, zoals wij ook aangeven, is dat een grensoverschrijdende verklaring wordt gevraagd bij het maken van een autohuur reservering. Derhalve zien we geen aanleiding om bovengenoemde informatie, gebaseerd op onze eigen ervaringen te laten staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *