frankrijk.nl

7 Amerikaanse plekken in Parijs

Parijs heeft veel internationale invloeden en ook Amerika is goed vertegenwoordigd in de Lichtstad. Wist je bijvoorbeeld dat er wel 5 vrijheidsbeelden zijn? En dat actrice Scarlett Johanson een popcornzaak heeft in de Marais?

1. Breakfast in America

amerika in Parijs adressen breakfast

Zelfs als je te jong bent om te weten naar welk briljant muziekalbum deze Amerikaanse diner in de Marais vernoemd is, dan kun je toch verliefd raken op Breakfast in America. Blueberry pancakes, omeletten, wraps en hamburgers… Geserveerd zoals in de film: met een big smile en een kan filterkoffie in de hand. Zo’n geliefd adres in Parijs dat er ’s weekends rijen voor de deur staan en intussen is er een tweede “B.I.A.” in het Quartier Latin. Meer info

2. Ralph Lauren op Boulevard Saint-Germain

amerika in Parijs adressen Ralph lauren

De chique modestijl van de Amerikaanse Oostkust wordt in Parijs vertegenwoordigd door Ralph Lauren, met zijn gigantische winkel op de bekendste boulevard van de stad. Prachtige façade met blauwe luifels en weelderige plantenbakken, 5 etages vol luxe kleding en als grote trekker de romantische binnenplaats. Daar zit het place-to-be-restaurant Ralph’s, waar zelfs graatmagere modellen zich laten verleiden door hamburgers en club-sandwiches… Meer info

3. Statue of Liberty… aan de Seine

amerika in Parijs adressen Statue of Liberty

Het blijft een gek gezicht om het boegbeeld van New York in een kleinere versie te zien in de stad van de Eiffeltoren. Nou ja klein.. nog steeds 11,5 meter hoog, deze kopie van het oefenmodel van de Franse beeldhouwer Bartholdi. Het staat op verste puntje van het Ile des Cygnes in de Seine, twee bruggen ten westen van de Eiffeltoren. Grappig detail: deze kopie stond hier al een paar maanden voordat het echte Statue of Liberty in New York onthuld werd, in oktober 1885. In Parijs zijn er nog 4 miniaturen van het Vrijheidsbeeld te vinden: twee in het Musée des Art & Métiers, eentje in Jardin du Luxembourg en ook een in Musée d’Orsay.

4. Bagelstein: New Yorkse bagels terwijl u wacht

amerika in Parijs adressen Bagels lunch

Er zijn in Parijs meer dan 20 winkels van deze specialist in bagels. De ronde broodjes zijn er in alle soorten en maten en worden terwijl je wacht samengesteld uit tientallen bakjes met verse ingrediënten. Net zoals in New York. Als dessert zijn er cheesecakes, cookies en muffins. Goeie naam om te onthouden voor een snelle lunch voor of na het Louvre, want er zitten 2 Bagelsteins vlak bij het museum (50, rue de l’Arbre Sec en 13, rue des Pyramides). Meer info

5. Shakespeare and Company: mythische boekwinkel en nu ook lunchcafé

Shakespeare and Co in Parijs boekwinkel lunchadres

Laat de Engelse naam je niet misleiden. Begin vorige eeuw opende de Amerikaanse Sylvia Beach tegenover de Notre-Dame deze boekwinkel, die bekend werd omdat schrijvers zoals Ernest Hemingway er rondhingen. In 1951 werd de zaak heropend door haar landgenoot George Whitman, die zijn deuren ook openstelde voor jong talent. Schrijvers mochten er zelfs tussen de boeken blijven slapen. Nog altijd is het een prachtige kruip-door-sluip-door-boekwinkel en sinds 2 jaar zit er een deur verder ook een koffieshop, het Shakespeare & Co Café.

6. Architectuur van Frank Gehry: Fondation Louis Vuitton

Je hoeft niet meer naar het Guggenheim in Bilbao om een architectonisch hoogstandje van de Amerikaans-Canadese architect Frank Gehry van dichtbij te zien. Aan de rand van het Bois de Boulogne verrees drie jaar geleden een huizenhoge glazen wolk, waarin de moderne kunst van de Fondation Louis Vuitton te zien is. Beeldschoon gebouw dat vooral op zonnige dagen spectaculair wordt, als de vele buitenbalkons oplichten zoals het dek van een cruiseboot midden op zee.

7. Popcorn van Scarlett Johansson in de Marais

popcorn-scarlett-johansson-marais-parijs

Audrey Hepburn liep al weg met Parijs, tegenwoordig zijn het Amerikaanse actrices als Natalie Portman en Scarlett Johansson die de stad openlijk aanbidden. Scarlett ging onlangs nog een stapje verder, door een eigen popcornwinkel te openen in de Marais. Jawel, op de openingsdag van Yummy Pop (35 bis rue du Roi de Sicile) stond ze zo waar eventjes zelf te scheppen. Maar nu moet je het gewoon weer doen met haar collega’s, voor een zakje popcorn in diverse ongewone smaken. Meer info (Naschrift: Miss Johansson heeft haar popcornzaak helaas gesloten in 2019..)

Trump urinoir in Parijs internet

En een fictieve plek…. Trump goes Paris!

Deze foto van Donald Trump boven een urinoir in Parijs was tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen een grote hit op Facebook. De bijzondere wc’s bestaan écht, en wel in Belushi’s Bar, vlak bij Gare du Nord. Maar de muurschildering van Trump is er door een handige Photoshopper op een foto geplaatst.

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Breakfast in America, Sharat Ganapati, CC/Bagelstein, Ralph Lauren/CC-Corinne Moncelli, CC Yummy Pop/facebook, Vrijheidsbeeld/CC-Hydri Syed., CC/Shakespeare & Co.

LEES OOK:
De leukste winkelstraten van Parijs
QUIZ: hoe goed ken jij Parijs?
15 authentieke bistro’s in Parijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.