frankrijk.nl

Hollanders in Valmorel: Annabelle

Als je ooit in skidorp Valmorel ben geweest dan MOET het je zijn opgevallen: het grote aantal Nederlanders dat hier woont en werkt. Het maakte ons nieuwsgierig. Tijd om ze te bezoeken en te interviewen! Te beginnen met Annabelle.

Al lopend door de gezellige hoofdstraat van Valmorel is het niet moeilijk om Jimbo Lolo te vinden. Een TexMex restaurant annex Steakhouse annex bar. Een stukje Mexico in een sneeuwwitte setting. Met opvallend genoeg een Nederlandse eigenaresse. Annabelle Vallier, 52 jaar oud en trotse moeder van 4 kinderen.

Jumbo Lolo Restaurant in Valmorel

Hoe ben je hier beland?
Annabelle: “Ik kom hier al sinds mijn 14e. Mijn ouders waren dol op dit skigebied en kochten er een appartement. Toen kwam de liefde in het spel. Ik ontmoette hier mijn eerste man, wiens ouders hier woonden. Hij woonde zelf in Parijs dus eerst hebben we samen daar gewoond en toen zijn we naar hier gekomen. We namen dit restaurant over, wat toen nog een traditionele Franse zaak was. De liefde hield helaas geen stand. Hij is weggegaan, maar ik ben gebleven.”

Waarom een TexMex restaurant?
“Na zijn vertrek wilde ik hier echt iets van mezelf neerzetten. Anders. Origineel. Ik wilde de Nederlandse gezelligheid van een eetcafé maar dan met een twist. Daarbij dacht ik aan iets tropisch. Geen fondue en raclette maar TexMex gerechten, steaks en spareribs in een Caraibische setting.

teamex gerechten bij Jimbo Lolo in Valmorel

En hoe kom je op die naam?
“Op de Antillen noemen ze een eetcafé een Lolo. En Jimbo vond ik zo leuk klinken. Dus werd het Jimbo Lolo.”

Ooit overwogen terug te gaan naar Nederland?
“Nee, niet echt. Tuurlijk, heb best wel moeilijke momenten gehad. En als ik terug was in Nederland, dan voelde ik de warmte van de familie. Maar mijn hart ligt hier. Valmorel is toch echt mijn thuis.”

Wat maakt Valmorel dan zo bijzonder?
“Moeilijk uit te leggen. Het is lieflijk en rustgevend, ondanks dat het hier in het seizoen keihard werken is. Maar het dorpje is mooi en dat uitzicht… dat verveelt nooit. Het voelt gewoon goed. En nu ik er zo over nadenk, misschien is het wel de knusheid dat Valmorel zo uniek maakt.”

Valmorel een knus skidorp in Frankrijk

Wat was het moeilijkste in het begin om hier te wennen?
“Je plekje veroveren in de Franse gemeenschap! Zeker in begin en zeker in een dorp, dan ben je DIE buitenlandse.  Als je met een lokale Fransoos getrouwd ben, integreer je sneller. Maar toen ik van mijn eerste man scheidde, werd ik gewoon weer die buitenlandse.”

Je bent nu alweer jaren gelukkig met je huidige man. Hoe heb je die leren kennen?
“Aan de bar! Ik had een klusjesman nodig voor mijn auto en hij woonde beneden aan de berg. Dus hij kwam en kwam nog een keer en uiteindelijk is ie blijven hangen. Nu runnen we alweer 21 jaar samen deze zaak.”

Panorama Valmorel

Die bergen altijd om je heen, zijn wij Nederlanders daar wel voor gemaakt? 
“Haha, ik begrijp wat je bedoelt. Je ziet geen horizon, de zon verdwijnt achter de bergen. Maar kijk naar buiten! Valmorel ligt aan het einde van een weidse vallei. Dus het voelt echt niet alsof je aan op berghelling zit vastgeplakt.”

Wat is het leukste publiek in Jimbo Lolo?
“Zonder chauvinistisch te willen zijn beaam ik toch dat Nederlanders de gezelligste klanten zijn. Ze komen hier graag eten en/of borrelen aan de bar. Ik zorg dan ook dat ik de laatste Nederlandse muziek in huis heb.”

Schommels-Jimbo-Lolo in Valmorel

Zo grappig, je hebt schommels aan de bar. Wie hangen hier zoal?
“Oh da’s een goeie, dat hangt af van het uur van de dag! Ik ben de hele dag open dus heb hier gasten van 0 tot 90 jaar! Velen denken dat die schommels alleen voor jongelui zijn maar iedereen vindt het leuk!

Hoe is het om in een seizoensgebied te werken?
“Ik heb er geen moeite mee. Vind het wel prettig eigenlijk. Ik werk van 1 december tot 20 april elke dag van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Daarna is het ook echt meteen over en kan ik op de bank zitten. Ik noem het het schakelaareffect: de knop gaat om en het is 100% anders. Maar dat is goed en fijn. Heerlijk om tot rust te komen en mezelf weer op te laden voor het volgende seizoen. En dan heb ik tijd voor mijn nevenfunctie: die van oma!”

Wat maakt jou het meest Nederlands in Frankrijk? 
“Dat ik nog steeds graag Nederlandse liedjes zing. Dat ik nog altijd die oer-Hollandse spontaniteit heb, wat Fransen toch minder hebben. En dat ik nog altijd voor Nederland juich bij de voetbalwedstrijd Nederland–Frankrijk. Niet te hard natuurlijk, want dan komt er heibel in de tent!”

Waar hou je altijd heimwee naar?
“Haring, paling en stroopwafels!”

Weten wat ze heeft gedaan om de Mexicaanse keuken eigen te maken, waarom die schommels daar hangen en wat ze het moeilijkste Franse woord vindt? Kijk en luister dan even verder naar wat Annabelle daar over te vertellen heeft.

Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt bij Jimbo Lolo kun je het beste naar de Facebook-pagina gaan. Zoek je meer info over Valmorel, kijk op www.valmorel.com.

Weten welke andere leuke (bijna)Hollanders Josee ontmoette in Valmorel?
Hollanders in Valmorel: the making-of

Interesse in een wintersport vakantie naar Valmorel; klik hier voor de mogelijkheden.

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten en Fred Marchadier

LEES OOK:
GROETEN UIT… Valmorel
Valmorel, beste wintersportbestemming voor families

8 reacties op “Hollanders in Valmorel: Annabelle”

 1. Ronald Pieters schreef:

  Nou ik lees dit verhaal nu pas voor het eerst en het trekt direkt mijn aandacht , dit is het ware leven het komt zoals het komt vooral aan toegeven…..en zie wat het Annabelle heeft gebracht , erg goed en mooi verhaal ben zelf hier nooit geweest (nog niet)
  ben wel een skiliefhebber dus wie weet …ik neem zeker de paling mee…..

 2. Yolande schreef:

  Geweldig artikel! Zo trots op mijn vriendin Annabelle
  Ik breng paling voor je mee hoor in mei!

 3. Nelleke Moens schreef:

  Dat is een heel leuk interview, zelf zijn mijn man, kinderen en kleinkinderen en ik helemaal dol op Valmorel. En het is een heel jaar mooi. Annabelle is al bijna 18 jaar mijn vriendin. (we hebben elkaar in valmorel leren kennen.) Nemen dan ook regelmatig stroopwafels, drop en rookworst voor haar mee. Buiten het seizoen zijn we ook regelmatig daar te vinden, want het is ook uitstekend wandel gebied. Zou er zelf ook graag willen wonen!

 4. Frits schreef:

  Fantastisch leuk verhaal Annabelle ! Doorgaan zo !

 5. Michel Prins schreef:

  Leuk Annabel…respect!

 6. Addie schreef:

  Mooi artikel, geweldig om te lezen hoe mijn oud klasgenote vd middelbare school n geweldige zaak heeft opgebouwd in Frankrijk

 7. Otte schreef:

  Geweldig artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *