frankrijk.nl

Franse kruidenier in Den Haag

L’Epicerie du Pape is een mooie nieuwe delicatessenwinkel met worsten uit de Auvergne, fleur de sel, rillettes en paté, bier uit de Provence, vers Frans brood en madeleines. Fijn rondsnuffelen in dit kleine stukje Frankrijk dat eigenaar Jasper Gramsma installeerde in de binnenstad.

Franse winkel in Den Haag kruidenier streekproducten souvenirs zeep blikjes

Elke morgen stapt Jasper Gramsma (29) op zijn retrofiets om naar Philippe Galerne, de ‘beste Franse bakker van Den Haag’, te gaan. Daar haalt hij vers stokbrood, viennoiserie en madeleines voor zijn winkel, L’Epicerie du Pape in de Papestraat. Frankrijkgangers vinden er een keur aan Franse producten. Franse kaasjes haalt Gramsma bij De Kaasspeciaalzaak/Ed Boele en de wijnen komen Bosman Wijnkopers – De Fred 251. Stuk voor stuk Haagse zaken.

Franse winkel in Den Haag kruidenier streekproducten souvenirs zeep blikjes

Mooie Franse producten

Gramsma beschouwt zichzelf als een kruidenier. Ja, heel nostalgisch, beaamt hij. Toch is hij niet de enige die die hang naar vroeger heeft. Dat geldt ook voor een groot deel van zijn klantenkring. Mensen zoeken in deze onzekere wereld een baken van herkenning, denkt hij. Niet voor niets hangt achter de toonbank een grote poster van Tati’s Jour de fête, de film bij uitstek die het Franse nostalgische gevoel vertegenwoordigt.

Franse winkel in Den Haag kruidenier streekproducten souvenirs

Lekker ouderwets

De Papestraat is voor Gramsma vertrouwd terrein: hij woont er met zijn partner al verschillende jaren. Het stel woont boven de modeboutique van zijn ega. Heerlijk ouderwets eigenlijk. Toen de winkel ernaast leeg kwam te staan, was de beslissing snel gemaakt. Een once in a lifetime-kans, zo noemt Gramsma het. Hiervoor werkte hij in de journalistiek en in de communicatie/marketing; de opgedane vaardigheden kan hij goed gebruiken om zijn winkel onder de aandacht te brengen.

Franse winkel in Den Haag kruidenier streekproducten souvenirs zeep blikjes

Olijfolie, rillettes, Marseillezeep

In oktober van dit jaar opende Gramsma de deuren van L’Epicerie du Pape. Hier heeft hij geprobeerd om op 30 vierkante meter ‘Frankrijk’ te vatten: van Bretonse visconserven, fleur de sel uit Guérande, confit de canard, paté en rillettes van Comtesse du Barry tot zelf geïmporteerde olijfolie uit Nice, en van Provençaalse bieren, cider en worsten uit de Auvergne tot karamelsnoepjes van Maison d’Armorine. “En we zijn zelfs een beetje een drogisterij,” zegt Gramsma, die onder meer ook Savon de Marseille van Marius Fabre en de wierookachtige papiertjes van Papier d’Arménie (lees ook ons artikel over 4 geniale Franse huishoudproducten) verkoopt.

L’Epicerie du Pape, Papestraat 3, Den Haag. Geopend: vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie & webshop: www.lepiceriedupape.nl

NASCHRIFT 3/4/2018: Triest nieuws: L’Epicierie du Pape houdt ermee op… De definitieve sluitingsdatum is nog niet bekend maar de maand april is er 25% korting op de hele collectie.. Au revoir Jasper..!

Franse winkel in Den Haag kruidenier streekproducten souvenirs zeep blikjes

LEES OOK:
Fleur de sel, waarom je dat in huis wilt hebben
Leuke Franse eettentjes in Nederland
4 geniale Franse huishoudproducten
Franse tapas aan de Amsterdamse gracht

Beeld: Ulrike Grafberger/frankrijk.nl en L’Epicerie du Pape (portret: Jurriaan Brobbel).

Ronald De Nijs Gastblogger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *