frankrijk.nl

Cézanne et Moi in de bioscoop

Je in de zonovergoten Provence wanen tijdens dit grijze decemberweer? Ga vanaf 29 december naar de nieuwe Franse film over de vriendschap tussen schilder Cézanne en schrijver Zola.

Op 29 december gaat in Nederland de nieuwste film van regisseuse Danièle Thompson in première, Cézanne et moi. Deze dubbele biopic toont de levens van schilder Paul Cézanne en schrijver Emile Zola, die al vanaf hun kinderjaren vrienden waren. Ze groeiden op in Aix-en-Provence en deelden al hun dromen, twijfels en liefdes. In hun jeugd was Cézanne rijk en Zola arm, maar tijdens hun leven draaiden de rollen langzaam om. Terwijl de schilder almaar op een doorbraak wacht, heeft Zola (‘J’accuse!’) alles: roem, geld en de perfecte vrouw, ooit de geliefde van Cézanne. De hoofdrollen van deze film zijn voor de talentvolle Guillaume Gallienne (Les garçons et Guillaume, à table!) en Guillaume Canet (Les petits mouchoirs).

Wat vonden wij van de film?

Carole zag de film tijdens een door Atout France en de Provence (PACA, Aix-en-Provence en Bouches-du-Rhône) georganiseerde voorpremière in Tuschinski. Nicky bekeek de film via een perslink. En dit vonden ze ervan.

Franse bioscoopfilm Cézanne et moi Zola 2016 2017

Carole: “Ik vond de film uiteindelijk beter dan de trailer, die een tikje saaie indruk maakt. Het is een interessant verhaal over de levens van Cézanne en Zola, en over hun onderlinge vriendschap, waar ik eigenlijk niets over wist. De kleuren van de Provence spelen een mooie rol en ook de acteurs zijn goed. Ik zou het niet dé film van het jaar willen noemen, maar voor mensen die van kunst en literatuur én de Provençaalse sfeer houden is het zeker de moeite waard.”

Franse bioscoopfilm Cézanne et moi Zola 2016 2017

Nicky: “Ik was vooraf ook bang voor een wat trage filmbiografie, maar moet zeggen, Cézanne et Moi is entertaining want prachtig gemaakt. Je wordt als kijker echt ondergedompeld in het Zuid-Frankrijk én Parijs van eind 19e eeuw. Prachtig Aix, lege calanques, autoloze straten en kunstenaarscafé’s in Parijs (want Cézanne en Zola borrelen doodleuk met Manet, Renoir en andere latere meesters). Moeilijke vriendschap alleen (haat-liefde) en aangrijpend om te zien hoe een genie (maar lastig persoon) als Cézanne bijna zijn hele leven wordt uitgemaakt voor een mislukkeling… zelfs door zijn vriend Zola. Sfeervolle film die je zeker in de wintermaanden goed doet.”

LEES OOK:
7 films waardoor je meteen je koffers wilt pakken

Franse bioscoopfilm Cézanne et moi Zola 2016 2017

Franse bioscoopfilm Cézanne et moi Zola 2016 2017

Eén reactie op “Cézanne et Moi in de bioscoop”

  1. Loes Halberstadt schreef:

    Lijkt me een geweldig mooie film!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *