frankrijk.nl

Ultraviolet Toulouse: leuke winkel op het Canal du Midi

Het Zuid-Franse Toulouse heeft met z’n kenmerkende neoclassicistische gebouwen een uitgesproken Italiaanse uitstraling. Het wordt ook wel de ‘Roze Stad’ genoemd, vanwege de kleur van de gebouwen. Maar een andere kleur trekt ook de aandacht: violet.

Toulouse is een moderne stad met chique winkels, elegant geklede dames, uitgelaten studenten en gezellige pleinen met fonteintjes en terrassen. Daarnaast zijn er tal van culturele bezienswaardigheden zoals het Capitole en de basiliek van Saint-Sernin, “het Grootste Romaanse Gebouw ter Wereld”, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt.

Toulouse Place du Capitole

Een bloeiende handel

Genoeg te doen en te beleven dus, maar wie eens iets anders wil in Toulouse, moet een bezoekje brengen aan La Maison de la Violette. Het is gehuisvest op een aak op het Canal du Midi, pal tegenover het station.

Maison de la Violette in Toulouse: winkeltje met viooltje-producten

Het winkeltje verkoopt allemaal producten waarin violen bewerkt zijn. Er is niet toevallig gekozen voor de bloem met zijn opvallende kleur. Toulouse heeft namelijk deels zijn rijkdom en faam te danken aan de ‘violet de Toulouse’. In de 19e eeuw heeft een soldaat uit het leger van Napoleon het tere bloemetje meegenomen uit Parma voor zijn geliefde. Daarna ontstond een levendige handel door heel Europa. Het hoogtepunt van de handel was begin 20ste eeuw. Het viooltje is zelfs uitgegroeid tot symbool van de stad.

Producten waarin violen bewerkt zijn

Ultraviolet assortiment

In haar sfeervolle drijvende boetiekje toont de charmante eigenares, Hélène Viè, me trots al haar producten waarin het veelzijdige bloemetje verwerkt is. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn violen in verwerkt: van jam, thee, koekjes, tot snoep, parfum en zelfs likeur. Het is een lust voor het oog en je smaakpapillen want je mag van Hélène van alles proeven. Naast alle lekkernijen zijn er poppetjes, porselein, kussenslopen en ook schorten in een ultra violette uitvoering. La Maison de la Violette is een bezoekje waard, maar vergeet niet je zonnebril tegen de schittering.

Maison de la violette op het Canal du Midi

Meer informatie: lamaisondelaviolette.com

Maison de la violette in Toulouse Tarn et Garonne

Tekst: Nathalie van Koot Beeld: David Scherpenhuizen en So Toulouse/Karine-Lhemon

Dit is een gastbijdrage van fotograaf David Scherpenhuizen en journaliste Nathalie van Koot. Samen hebben ze voor Dominicus twee cultureel-historische themagidsen over Frankrijk geschreven: ez-writers.jimdo.com/books

Er is ook elk jaar in Toulouse een Fête de la Violette. In 2017 valt dat op 4 en 5 maart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *