frankrijk.nl

Top 5 Lorraine in de winter

Even weg in de winter? De Lorraine, in het noordoosten van Frankrijk, kon weleens precies hebben wat je zoekt! Deze regio komt namelijk echt tot leven in de wintermaanden. Zie hier 5 goede redenen om de Lorraine dit seizoen te bezoeken.

1) WINTERSPORT DICHTBIJ: skiën in de Vogezen

Wintersport dichtbij Lorraine

De Lorraine is een heerlijke dichtbijbestemming voor een korte of wat langere wintersportvakantie. La Bresse-Honeck en Gérardmer Mauselaine, de 2 bekendste skigebieden in deze regio, liggen vrij laag in vergelijking tot de Alpen (je skiet tot 1350 meter). Maar als je weet dat er genoeg sneeuw ligt, dan spring je ook zo in je auto en sta je (vanaf Utrecht) binnen 6 uur op de latten! En de skipassen voor deze gebieden, met elk ongeveer 15 skiliften, zijn zeker niet duur. Je vindt er hele fijne pistes voor de kinderen en prachtig uitzicht op de met sparren begroeide heuvels (ballons) van de Vogezen. Meer informatie over wintersport in de Vogezen.

2) COCOONEN. Knusse hotels en B&B’s

Knusse slaapadressen Lorraine B&B Domaine de Stanislas

We schreven eerder al over hoe fijn het is om in deze groene en frisse regio een stads-detox te houden tijdens een weekendjes in een van deze 5 wellness- & uitrustadressen in de Lorraine, onder meer in de bossen van de Vogezen. Maar er is nog veel meer. Zoals deze romantische charme vlak bij het kasteel van Lunéville, op het 19e-eeuwse landgoed van B&B Le Domaine de Stanislas. Of op chique in het hart van Nancy, in een van de suites van Villa 1901. Deze Art Nouveau-stad heeft niet alleen een grote kerstmarkt (zie boven) maar ook prachtige musea en mooie eetadressen. Liever moderne kunst zien? Dan kun je het gave Centre Pompidou Metz bezoeken en bijvoorbeeld slapen in La Citadelle, een hip luxe hotel in een vroegere kazerne in Metz.

3) SHOPPEN. Leuke lokaal gemaakte spulletjes

Lorraine shopping streekproducten souvenirs winkelen ambachten

Uit de Lorraine komen een hoop mooie ambachtelijke producten. Zoals het Faiënce de Lunéville, aardewerk dat nog altijd een hit is op brocantes. Of linnengoed uit de Vogezen, beroemd in heel Frankrijk. Rond Gérardmer zijn er veel fabriekswinkels van bekende stoffenmerken, waar je tafellakens en beddengoed van topkwaliteit kunt krijgen voor interessante prijzen. Ook de geweldige pannen van De Buyer zijn met korting te krijgen in hun fabriekswinkel in Le Val d’Ajol. Het leuke merk FORê maakt schoonheidsproducten, confituren en snoepjes met fruit, kruiden en dennenknoppen uit lokale bossen. Grappig zijn ook de cadeautjes van het VVV van Sarreguemines, in lokaal (half-Duits!) dialect. Op dit schort staat: ‘Lüh nitt so, krisch doch nix‘ (kijk niet zo anders krijg je niks).

Textiel uit de Vogezen Lorraine

Op de foto ver boven: snoepjes en honing van FORê,kommen uit Lunéville,  glaswerk van Meisenthal, pannen met Eiffeltoren-handvat van De Buyer, lokaal gestookte whisky en eau-de-vie van mirabel bij La Maison de la Mirabelle, schort uit Sarreguemines. Onderste foto: textiel uit de Vogezen van het merk Blanc des Vosges.

4) KRISTAL: fonkelende musea

Kristal museum Lorraine

Goed passend bij alle glinstering van dit seizoen is kristal, dat al sinds de 18e eeuw in de Lorraine gemaakt wordt. Nou zul je niet meteen een hele kroonluchter willen inslaan (en kunnen, wow, kostbaar!!), maar de musea van de beroemde huizen Baccarat en Saint-Louis zijn mooie plekken om te bezoeken. Het Musée du Cristal van Baccarat, in de vroegere directeurswoning naast de fabriek, is klein maar fijn. Met een paar spectaculaire stukken, zoals de kandelaar met 24 armen van een Russische tsarina. La Grande Place, het kristalmuseum van Saint-Louis, is groter en biedt doordeweeks ook rondleidingen in de fabriek zelf door een oud-werknemer. Gave inrichting (modern museum), goede uitleg van het metier, bijzondere stukken én een leuke extra: in de museumwinkel kun je kristal met kleine foutjes kopen voor bijna de helft van de normale prijs.

5) DE SFEER. Kerstmarkten in bijna alle steden

Kerstmarkten in de Lorraine Nancy Metz Epinal
Dat Lotharingen aan Duitsland grenst merk je aan de gezellige kerstmarkttradities in deze regio! Net als in buurregio Elzas leven veel binnensteden helemaal op in de winter. Zoals in Nancy of Metz, waar bekende grote marchés de Noël plaatsvinden, van half november tot eind december. Ook in kleinere plaatsen zoals Épinal, Sarreguemines en Plombières-les-Bains staan volle kramen met handgemaakte kerstdecoraties, kerststallen, palets messins (kruidkoek met gedroogde vruchten), glühwein, bier uit de Lorraine en andere lokale specialiteiten. Om mee te maken!

Meer informatie over leuke dingen om te doen in de Lorraine en accommodaties in de Lorraine.

Tekst: Nicky  Bouwmeester Copyright Beeld, per thema: 1) Plombières (linksboven) en Epinal (rechtsonder), beide close-ups door Philippe Gieselbrecht 2) Domaine de Stanislas 3) Meisenthal/CRT Lorraine & Guy Rebmeister, Lunéville/CRT Lorraine & Acte photographique 4) Baccarrat-museum/CRT Lorraine & Laurent Parrault 5) Bresse-Hohneck & Gérardmer/CRT Lorraine.

LEES OOK:
10 verrassende stops in de Lorraine
Luxe hotel in een vroegere kazerne in Verdun
Relaxweekend in de Lorraine: 5 verwenadresjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *