frankrijk.nl

Hollanders in Valmorel: Frits

Valmorel is oorspronkelijk opgezet door Nederlanders. Verklaart dat het fenomeen dat hier zoveel landgenoten wonen en werken? Iemand die er vanaf het eerste uur bij was is Frits Enschede. Josée ging met hem in gesprek.

Frits Enschede in gesprek met Josee Schouten van frankrijk.nl in het Franse skidorp Valmorel

Frits, hoelang zit je hier al?

“Oef, al meer dan 28 jaar! In 1989 studeerde ik Frans in Tours, 100 km ten zuiden Parijs. Via mijn vader raakte ik in contact met meneer De Valk, die een bouwproject opzette in de Franse Alpen. Hij vroeg mij of ik daar wilde werken, maar ik had geen enkele ervaring met het toerisme. Dus heb ik eerst een seizoen in La Plagne gewerkt. Daarna begon ik in Valmorel, als receptionist in Hotel la Fontaine. En nu verhuur ik mijn eigen appartementjes.”

Waardoor ben je in Valmorel blijven hangen?

“Door de seizoenen. Ik werk zowel in de winter als de zomer. Beiden hebben hun charme. In de tussenseizoenen (lente – herfst) toog ik naar Nederland of reisde ik door Europa. Die mix die beviel en bevalt mij nog steeds uitstekend. Als ik het leven opnieuw zou invullen dan zou ik het precies weer zo doen.”

En ben je al die jaren nooit een leuke skiënde Française of Hollandse tegengekomen?

“Weet je, het is met deze manier van leven best moeilijk om een relatie op te bouwen. De dames die ik tegenkwam wilden zich het liefst op één plek settelen. Ik heb diverse relaties gehad en dan uiteindelijk toch voor mijn werk en de daarbij behorende levensstijl gekozen. Nee, geen spijt van.”

Frits Enschede Hollander in Frans skidorp Valmorel

Als je Nederlandse gasten hebt, doe je dan iets extra’s?

“Als ik tijd heb dan neem ik spontaan mensen mee om ze het gebied te laten zien. En het leuke is – omdat ik hier nu al zolang woon – dat ik gasten heb die hier vroeger al als kind kwamen en nu hier met hun eigen gezin komen. “

Je spreek perfect Frans, maar wat is je grootste taalblunder?

“Toen ik hier nog niet zo lang woonde werd ik geïnterviewd door een Franse krant en ze vroegen mij wat ik van Valmorel vond. Ik wilde zeggen fantastisch! en ik zei: grotesque! (red. wat hetzelfde is als grotesk)“

Wat maakt Valmorel nu anders dan al die skidorpen hier in de omgeving?

“Valmorel is een dorp met een hart en een ziel. Dat vind je niet in die grote skigebieden. Neem bijvoorbeeld de winkelstraat hier die fantastisch gezellig is, waar mensen echt doorheen slenteren voor hun plezier. De kinderen kunnen hier rustig spelen in de sneeuw. Er is geen autoverkeer. Valmorel ligt aan het einde van de vallei dus er is hier geen doorgaand autoverkeer ’s winters. Dat zijn elementen die Valmorel uniek maken. Het is zoals een dorp hoort te zijn. Behalve dan de klokkengeluiden, zoals in Oostenrijk. Die mis ik hier.”

Hoe herken je de Nederlanders op wintersport?

“Oh goeie vraag! Dan kijk ik naar mezelf: oude skikleding, oude skischoenen en ski’s. Ik heb nog net geen drollenvanger, haha. Zolang het allemaal nog functioneert, waarom nieuwe kopen? Vrienden en collega’s van mij spreken me regelmatig aan op mijn skischoenen uit 1995 en dan zeg ik: nee hoor, ze gaan nog prima mee!”

Hoe ziet hij aan het appartement waar de gasten vandaan komen? Wat heeft een Rolls-Royce met Valmorel gemeen en welke Franse eigenschappen waardeert hij het meest? Kijk en luister naar Frits Enschedé.

De appartementen van Frits vind je op fritsvalmorel.nl. Wil je meer weten over Valmorel, ga dan naar www.valmorel.com.

Weten welke andere leuke (bijna)Hollanders Josee ontmoette in Valmorel?
Hollanders in Valmorel: the making-of

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten en Fred Marchadier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.