frankrijk.nl

De 5 mooiste dorpen van de Bourgogne

Frankrijkliefhebber Rogier Swagerman heeft als doel om álle mooiste dorpen van Frankrijk een keer te bezoeken. Hij heeft er al een hoop gezien en dit zijn 5 favorieten in de Bourgogne.

1. Vézelay 

Het mooiste dorp van de Bourgogne ligt in het departement de Yonne en heet Vézelay. Het is gebouwd op de top van een berg waarvan het hoogste puntje is gereserveerd voor de abdijkerk. Als je komt aanrijden, uit Clamecy of Avallon, geeft dit een magnifiek aangezicht. De auto kan je het beste parkeren onderaan de heuvel aan het begin van het dorp. In het dorp zelf wordt je vanzelf door de hoofdstraat naar de Romaanse basiliek geleid.

Vézelay Het mooiste dorp van de Bourgogne

In de zomer is dit een drukke straat met tal van leuke winkeltjes, restaurantjes en kunstgaleries. Want naast bedevaartsoord, is Vézelay ook geliefd bij kunstenaars. En hoewel het geen enorme wandeling is naar de abdijkerk, is de weg ernaartoe soms gemeen stijl. Zeker in de zomer is het dan prettig om te weten dat er altijd een terras met een koel glas rosé binnen handbereik is.

Vézelay is gebouwd op de top van een berg

De basiliek zelf is indrukwekkend en zeker een bezoek waard, het oudst deel stamt zelfs uit 11e eeuw. De abdijkerk heeft zoals veel kerken in Bourgogne een voorportaal en deze heeft enkele van de mooiste beeldhouwwerkjes uit de middeleeuwen. Het interieur van de kerk is mooi in balans en ook het kloosterhof naast de kerk is echt een bezoek waard. Vergeet niet om eenmaal buiten om het complex heen te lopen, want het terras achter de kerk geeft een prachtig uitzicht op de bergen van de Morvan.

Basiliek Sainte-Madeleine in Vézelay Bourgogne

Niet missen in Vezelay: basiliek Sainte-Madeleine, het fijne terras achter de kerk, de straten en stegen met leuke winkeltjes en galeries.

2. Noyers-sur-Serein

Het schilderachtige, ommuurde Noyers ligt in het noorden van Bourgogne, op een schiereiland van de rivier de Serein. Het dorp vormt het middelpunt van een eeuwenlang onneembare vesting. Nu is het er puur genieten dankzij de prachtige straatjes en pleinen. Wandelend op de kade langs de rivier heb je een mooi uitzicht op het typische landschap van de Yonne. De opgraving van de plaatselijke burcht op de heuvel boven het dorp is een aanrader omdat die nog in volle gang is. Hierdoor krijg je een indruk van de archeologische werkzaamheden en heb je een uitstekend uitzicht op Noyers-sur-Serein.

Dorp Noyers sur Serein in de Bourgogne

Niet missen in Noyers: Poorten, kade lang de rivier en de opgravingen.

3. Flavigny-sur-Ozerain

Stiekem kent bijna iedere Frankrijkliefhebber Flavigny-sur-Ozerain. Hier is namelijk de film Chocolat opgenomen en als je hier rondloopt herken je sommige plekken zonder dat je er ooit bent geweest. Daarnaast is het dorp bekend om de anijssnoepjes, de Anis de Flavigny. Het dorp ligt op een plateau op het kruispunt van verschillende riviertjes en heeft aan drie kanten steile rotsen. Het is dus prima te verdedigen en Flavigny was in de middeleeuwen dan ook een solide vesting. De verdedigingswerken staan er voor een groot deel nog en dat maakt het dorp zo aantrekkelijk. De oude stadspoort is bijvoorbeeld prachtig en ook de 8e-eeuwse crypte in de vroegere abdij is bijzonder.

Flavigny sur Ozerain in de Bourgogne

Niet missen: het kerkplein waar de Chocolat is opgenomen, de Portes du Val, de fabriek van de anijssnoepjes (met winkel en minimuseum).

4. Epoisses

Als kaasliefhebber mag je dit dorp absoluut niet missen want hier wordt een van de beroemdste stinkkazen van Frankrijk geproduceerd. De Epoisses is een roodschimmel die qua geur én smaak met gemak een erkend geurende kaas als de Münster naar de kroon steekt.

Franse roodschimmelkaas époisses uit de Bourgogne

Een beetje kaaskenner wist dit natuurlijk, maar wat veel mensen niet weten is dat Epoisses ook een heel erg mooi dorp is. Het heeft een leuke hoofdstraat en een prachtig kasteel. Dat laatste is geheel volgels de traditie vernield tijdens de Franse Revolutie om vervolgens een eeuw later weer te zijn gerestaureerd. Resultaat is romantische halve ruïne waar wij 21ste-eeuwers dol op zijn.

Kasteel van Epoisses in de Bourgogne

Niet missen: het château, de stadspoort en natuurlijk de plaatselijke kaaswinkel.

5. Semur-en-Brionnais

Dorp Noyers sur Semur in de Bourgogn

Helemaal in het zuiden van de Bourgogne ligt Semur-en-Brionnais. In dit slaperige dorpje gaat het leven zo langzaam, het zou me niet verbazen als ze hier het onthaasten hebben bedacht (als ze daar tenminste de tijd voor hadden tussen de maaltijden). Toch was dit ooit anders want in Semur zetelde een machtige baron. In die tijd was het dorp de hoofdstad van de hele streek en waren de straten en pleintjes gevuld met bedrijvigheid. Het is niet moeilijk om je dit voor te stellen want er staat een prachtig kasteel waar ooit hertogen en koninginnen logeerden. Ook de kerk is interessant en heeft een mooi Laatste Oordeel boven de hoofdingang. Historisch gezien is ook de Grenier à sel  interessant omdat in dit ‘belastingkantoor’ de gehate zoutbelasting werd opgeslagen, één van de aanleidingen tot de Franse Revolutie. 

Niet missen: mooie straatjes, het kasteel, grenier à sel.

Tekst: Rogier Swagerman Beeld: CC/Flickr en Alain Doire/Bourgogne Franche-Comté Tourisme.

Rogier Swagerman is gefascineerd door Franse dorpen en heeft het zijn missie gemaakt om alle ‘Plus Beaux Villages de France’ persoonlijk te bezoeken. De journalist heeft inmiddels meer dan 60 dorpen van deze lijst met totaal 155 namen kunnen afstrepen. Al zijn ontdekkingen bespreekt Rogier op de website dorpeninfrankrijk.nl en sinds kort beheert hij ook de site stedeninfrankrijk.nl.

LEES OOK:
8x waarom de Bourgogne zo’n fijne vakantiestreek is
Bourgondisch dorpje krijgt kroketten en Zeeman
Leuke en betaalbare slaapadressen in de Bourgogne

4 reacties op “De 5 mooiste dorpen van de Bourgogne”

  1. Helena schreef:

    Prachtig. Verlang weer naar Frankrijk.
    Maar moet je geprikt zijn om er heen te gaan?

  2. Stef schreef:

    Wij vertrekken vandaag met ons gezin voor een tochtje langs de 5 door jouw beschreven plaatsen. Gaaf!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *