frankrijk.nl

Toprecept voor blanquette de veau

Tv-kok John Gerdsen maakt de lekkerste variaties op klassieke Franse streekgerechten. Zoals deze kalfsblanquette, waaraan hij behalve de gebruikelijke champignons ook shiitakes toevoegt. Een recept om thuis indruk mee te maken.

John Gerdsen is de Frankrijk-kok bij 24Kitchen, en via deze populaire kookzender begeleidt hij via tablet of smartphone menig kookliefhebber in de keuken naar culinaire hoogstandjes. Voor zijn net verschenen boek Bon Appétit. Genieten van de Franse keuken goot hij klassieke Franse gerechten in een modern jasje. Met de lezers van frankrijk.nl deelt hij deze maand een paar creaties uit zijn boek, zie hier nummer 2, het hoofdgerecht.

john-gerdsen-vierkant-kalfsblanquette

Traditionele Kalfsblanquette (kalfsragout)

Kalsblanquette
4 personen
circa 60 minuten

Ingrediënten:

Kalfsblanquette

▩ 500 g kalfsstoofvlees
▩ 1 ui
▩ 1 wortel
▩ 1 prei
▩ 1 stengel bleekselderij
▩ 3 takjes tijm
▩ 2 blaadjes laurier
▩ 100 ml witte wijn
▩ 200 ml kalfsfond
▩ 4 el boter
▩ 20 zilveruitjes
▩ 1 el suiker
▩ 3 el bloem
▩ 100 g kastanjechampignons
▩ 100 g shiitakes
▩ 100 g oesterzwammen
▩ 150 ml room
▩ 1 bos bladpeterselie
▩ 1 citroen

 Gehakballetjes

▩ 500 g kalfsgehakt
▩ 1 ei
▩ 0,5 bosje peterselie
▩ 1 el paneermeel

Bereiding:

Kalfsblanquette

Snijd het kalfsstoofvlees in blokjes van circa 2 centimeter en bak in een grote pan in circa 4 minuten goudbruin. Pel en snijd de ui. Schil en snijd de wortel. Snijd de prei en de bleekselderij. Zorg ervoor dat alles in gelijke delen is gesneden. Voeg na circa 6 minuten de groente toe en bak circa 5 minuten met het vlees mee. Ris de tijm. Voeg de laurier en de tijm toe, blus af met witte wijn en kalfsfond en laat circa 1,5 uur stoven.

Gehakballetjes

Meng het gehakt met het ei. Hak de peterselie en voeg dit samen met het paneermeel toe aan het gehakt. Breng het gehakt op smaak met zout en peper en draai er gehaktballetjes van. Verhit boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in circa 5 minuten rondom goudbruin.

Kalfsblanquette vervolg

Verwijder de laurierblaadjes uit de pan en zeef de saus. Houd het vlees en de groente apart. Smelt een eetlepel boter in de pan en voeg de uitjes en de suiker toe laat dit circa 3 minuten karamelliseren. Voeg de rest van de boter toe en laat smelten. Voeg de bloem toe en laat circa 2 minuten garen tot een deegbal. Schenk vervolgens al roerende de gezeefde saus erbij en roer tot een gladde massa. Voeg hier eventueel wat bouillon aan toe als de saus te dik is.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Snijd de champignons en scheur de oesterzwammen en de shiitakes in stukjes en bak ze circa 5 minuten.

Voeg het kalfsvlees, de groente, gehaktballetjes, paddenstoelen en room toe aan de saus en breng aan de kook. Laat dit geheel circa 5 minuten sudderen.

Hak de bladpeterselie en rasp de citroen en voeg als laatste toe aan de kalfsblanquette.

Serveren:

Serveer met brood of rijst. En John drinkt er graag een glas beaujolais bij!

Bon Appétit, genieten van de Franse keuken, 200 blz, € 24,95, ISBN 9789045206561, Karakter Uitgevers.

Te koop in de boekhandel of via Bol.com. Wil je het kookboek met een een persoonlijke boodschap van John, ga dan langs bij Zaamen, Nieuwe Gracht 3, 2011 NB Haarlem.

John Gerdsen Kookboek Bon Appetit genieten van de Franse keuken recepten

 

5 reacties op “Toprecept voor blanquette de veau”

  1. Ed Verheijde schreef:

    Het was heerlijk! Maar érg jammer dat de citroen wat domineerde! Volgende keer gebruik ik een halve of een kwart citroen!

  2. peter matthijssen schreef:

    favoriete gerecht van commissaris Maigret

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *