frankrijk.nl

11 heerlijke eetzondes in Parijs

Vergeet dat dieet, tijdens een bezoek aan Parijs gaan we los ook. Waarmee eigenlijk? Euh nou, met veel te veel lekkere dingen. In elk geval citroentaart, uiensoep, croque-monsieur, chocolademousse, steak-frites, oesters, croissants, macarons en… Oh help.

Croque-monsieur 

lekkerste eten in Parijs croque monsieur

Ach ja, we weten het wel. Het is maar een veredelde tosti en in Nederland zijn ze minstens zo lekker. Maar er is iets met dat plakkerige witte brood, de bechamel en royale portie gesmolten kaas die maken dat we dit oer-bistrogerecht altijd willen scoren in Parijs. Dat kan bij elke brasserie. Soms biedt de ober je de keuze: avec pain de mie (met witbrood) ou avec pain de campagne/pain Poîlane (zuurdesembrood).

Tarte au citron meringuée

Citroentaartjes Tarte au citron meringuée

Citroentaartjes vind je bij alle patisseriewinkels in Parijs, in alle formaten en met of zonder meringue (schuimlaag). Puristen eten ze zonder maar als we toch zondigen, dan ook meteen goed graag. Zoals bij Le Loir dans la Theière, een studentikoze theesalon in de Marais (Rue des Rosiers) waar de laag meringue minimaal 10 centimeter hoog is. Geen grapje.

Soupe à l’oignon gratinée 

lekkerste eten in Parijs uiensoep

Er zit groente in. Da’s waar. Maar verder ook aardig wat boter en vééél gegrilde kaas, als het tenminste om een echte gratinée gaat. En man oh man, wat kan het ook schelen. Uiensoep hoort bij Parijs zoals een pastis bij Marseille. Getest en heerlijk bevonden bij Le Cochon à l’Oreille in de wijk van Les Halles, zoals het hoort.

Chocolademousse

lekkerste eten in Parijs chocolademousse

Liefhebbers krijgen bijna een beroerte als ze de volgestouwde vitrine zien van Chapon. Een heuse bar à mousses aux chocolats waar 6 varianten van het chocoladedessert wachten om in bakjes geschept te worden. Gewoon overdag, alsof je een ijsje bestelt. Chapon had al zo’n bar in de Rue du Bac (Saint-Germain) en sinds eind 2019 zit er ook een grote op de Champs-Elysées.

Crêpes

Crepes Straat

Op een terrasje of beter nog: gewoon uit de hand, terwijl je in een mooi park zit. Er zijn bijna overal crêpebakkers op straat te vinden in Parijs. Let alleen even op of de crêpes echt vers gebakken worden waar je bijstaat (en niet alleen maar opgewarmd op de plaat). Wil je erbij aan tafel zitten? Lees ook: De beste crêperies van Parijs

Oesters

oesters eten in Parijs
Oesters zijn eigenlijk geen guilty pleasure te noemen, want supergezond en met weinig calorieën (lees ook: 20 dingen die je moet weten over oesters). Maar ja, dat mandje vol heerlijk pain de seigle ernaast. Dat je wel moét besmeren met dikke lagen gezouten boter. En die glazen witte wijn erbij, want ‘vis’ hoort te zwemmen, afijn…

Macarons 

lekkerste eten in Parijs macarons

We gaan geen ruzie maken over wie nou de lekkerste maakt, er zijn zoveel macaronkunstenaars in Parijs. Pierre Hermé, Ladurée, Jean-Paul Hévin, het trendy Acide.. Maar wij zondigen het liefst bij Gérard Mulot in Saint-Germain (Rue de Seine), waar je smaken vindt als peer-karamel, passievrucht-basilicum en aardbei-maanzaad.

Vietnamese Bo Bun

lekkerste eten in Parijs Vietnamees Bo Bun

Vietnamees is voor de Fransen wat Indonesisch is voor Nederlanders. Een kans om te grijpen dus in Parijs, waar de keuken van de Franse ex-kolonie goed vertegenwoordigd is. Proef gevulde lotusbladen, rijstcrêpes met paddestoelen, Pho-soep of de klassieke Bo Bun, met veel verse kruiden maar ook veel stukjes gefrituurde loempia. Bij voorkeur bij het fijne ‘Bonjour Vietnam’ in het Quartier Latin (Rue Thouin).

Croissants 

lekkerste eten in Parijs croissant

Op bijna elke straathoek kun je krakend verse croissants – of erger nog: pain au chocolat – kopen bij de bakker. Bereid om een stukje om te lopen voor extra lekkere exemplaren?  Dit zijn 5 fenomenale croissants in Parijs.

Steak tartare & frites

steak tartare frites

Het hoeft niet al te vaak, maar af en toe wel erg lekker, zo’n rauwe steak tartare. Mits goed bereid. Uitkijken dus naar een tartare de bœuf au couteau. Die zijn niet door de gehaktmolen gehaald, maar met een mes fijngesneden. In enkele restaurants zijn ze aangeprezen als afkomstig van Desnoyer, de beste slager van de stad. En ja die frites, die moeten er echt bij.

Eclairs 

lekkerste guilty pleasures eten in Parijs éclairs
Kleine kunstwerkjes zijn het, die je allemaal vanachter het glas toelonken. “Eet mij, en mij.. ” Een gewone goed gemaakte chocolade-éclair van de bakker op de hoek is vaak al spectaculair lekker. Eclair de génie (diverse winkels in Parijs) doet daar nog een schepje bovenop. Letterlijk want alle éclairs zijn daar bestrooid met nootjes, suikergoed, chocolade of merengue.

Andere favoriete eetzondes in Parijs: falafel in de Marais, tarte tatin, ouderwetse chocolademelk, crème brûlée, ijs van Berthillon, escargots met veel kruidenboter, volle kaasplankjes en véél vers stokbrood.

LEES OOK:
De beste patissiers van Parijs
Culi-warenhuizen in Parijs
15 authentieke bistro’s in Parijs
7 nieuwe winkels in Parijs

Beeld Copyright:CC-BY Julian Walker (uiensoep), CC-BY Guilhelm Vellut (Bo Bun), CC-BY-ND Emma Line (Citroentaart), CC-BY Nakayama (croissants), CC-BY Edward Kimber (macarons), CC-BY Jason King (crêpe), CC-BY-ND NwongPR (steak tartare – frites), CC-BY Luc Slosse (oesters), Collective Nouris (croque). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *