frankrijk.nl

11 goddelijke eetzondes in Parijs

Vergeet dat dieet, tijdens een bezoek aan Parijs gaan we los ook. Waarmee eigenlijk? Euh nou, met veel te veel lekkere dingen. In elk geval citroentaart, uiensoep, croque-monsieur, chocolademousse, steak-frites, oesters, croissants, macarons en… Oh help.

Chocolademousse – Chapon

lekkerste eten in Parijs chocolademousse

Liefhebbers krijgen bijna een beroerte als ze de volgestouwde vitrine zien van Chapon in Rue du Bac. Een heuse bar à mousses aux chocolats waar 6 varianten van het chocoladedessert wachten om in kartonnen bakjes geschept te worden. Gewoon overdag, alsof je een ijsje bestelt. Mon Dieu.

Croque-monsieur – Lamée

lekkerste eten in Parijs croque monsieur

Ach ja, we weten het wel. Het is maar een veredelde tosti en in Nederland zijn ze minstens zo lekker. Maar er is iets met dat plakkerige witte brood, de bechamel en royale portie gesmolten kaas die maken dat we dit oer-bistrogerecht altijd willen scoren in Parijs. Dat kan bij elke brasserie. Soms biedt de ober je de keuze: avec pain de mie (met witbrood) ou avec pain de campagne/pain Poîlane (zuurdesembrood).

Wie graag een modernere en gezondere versie met speltbrood eet, die moet langs bij Lamée (rue de la Boétie), een broodjeswinkel vlak bij de Champs-Elysées. Vogue riep de croque-monsieur van dit adres in 2019 uit tot een van de beste van Parijs. (Niet op de foto).

Tarte au citron meringuée – Le Loir dans la Théière

Citroentaartjes Tarte au citron meringuée

Citroentaartjes vind je bij alle patisseriewinkels in Parijs, in alle formaten en met of zonder meringue (schuimlaag). Puristen eten ze zonder maar als we toch zondigen, dan ook meteen goed graag. Zoals bij Le Loir dans la Theière, een studentikoze theesalon in de Marais (Rue des Rosiers) waar de laag meringue minimaal 10 centimeter hoog is. Geen grapje.

Soupe à l’oignon gratinée – Le Cochon à l’Oreille

lekkerste eten in Parijs uiensoep

Er zit groente in. Da’s waar. Maar verder ook aardig wat boter en vééél gegrilde kaas, als het tenminste om een echte gratinée gaat. En man oh man, wat kan het ook schelen. Uiensoep hoort bij Parijs zoals een pastis bij Marseille. Getest en heerlijk bevonden bij Le Cochon à l’Oreille in de wijk van Les Halles, zoals het hoort.

Crêpes – gewoon op straat

Crepes Straat

Op een terrasje of beter nog: gewoon uit de hand, terwijl je in een mooi park zit. Er zijn bijna overal correcte crêpebakkers op straat te vinden in Parijs. Let alleen even op of de crêpes echt vers gebakken worden waar je bijstaat (en niet alleen maar opgewarmd op de plaat). Wil je erbij zitten? Lees ook: De beste crêperies van Parijs

Oesters – diverse brasseries

oesters eten in Parijs
Oesters zijn eigenlijk geen guilty pleasure te noemen, want supergezond en met weinig calorieën (lees ook: 20 dingen die je moet weten over oesters). Maar ja, dat mandje vol heerlijk pain de seigle ernaast. Dat je wel moét besmeren met dikke lagen gezouten boter. En die glazen witte wijn erbij, want ‘vis’ hoort te zwemmen, afijn…

Macarons – Gérard Mulot

lekkerste eten in Parijs macarons

We gaan geen ruzie maken over wie nou de lekkerste maakt, er zijn zoveel macaronkunstenaars in Parijs. Pierre Hermé, Ladurée, Jean-Paul Hévin, het trendy Acide.. Maar wij zondigen het liefst bij Gérard Mulot in Saint-Germain (Rue de Seine). Die smaken biedt als peer-karamel, passievrucht-basilicum en aardbei-maanzaad.

Vietnamese Bo Bun – Bonjour Vietnam

lekkerste eten in Parijs Vietnamees Bo Bun

Vietnamees is voor de Fransen wat Indonesisch is voor Nederlanders. Een kans om te grijpen in Parijs, waar de keuken van de Franse ex-kolonie goed is vertegenwoordigd. Proef gevulde lotusbladen, rijstcrêpes met paddenstoelen, Pho-soep of de klassieke Bo Bun, met veel verse kruiden maar ook veel stukjes gefrituurde loempia. Bij voorkeur bij het fijne ‘Bonjour Vietnam’ in het Quartier Latin (Rue Thouin).

Croissants – Gontran Cherrier

lekkerste eten in Parijs croissant

Je zult er niet 5 metrohaltes voor omrijden, maar mocht je in Montmartre logeren dan kunnen we de hippe bakker Gontran Cherrier van harte aanraden. Zijn croissants – sommige met een vleugje citroen of groene thee – zijn verbluffend. Eéntje is dus nooit genoeg.. zucht. Hier nog 5 fenomenale croissants in Parijs.

Steak tartare & frites – Desnoyer

steak tartare frites

Het hoeft niet al te vaak, maar af en toe wel erg lekker, zo’n rauwe steak tartare. Mits ie goed bereid is. Uitkijken dus naar een tartare de bœuf au couteau die niet door de gehaktmolen gehaald is, maar met een mes fijngesneden. In enkele restaurants zijn ze aangeprezen als afkomstig van Desnoyer, de beste slager van de stad. En ja die frites, die moeten er echt bij.

Eclairs – Eclair de génie

lekkerste guilty pleasures eten in Parijs éclairs
Kleine kunstwerkjes zijn het, die je allemaal vanachter het glas toelonken. “Eet mij, en mij.. ” Een gewone goed gemaakte chocolade-éclair van de bakker op de hoek is vaak al spectaculair lekker in Parijs. Eclair de génie doet daar nog een schepje bovenop. Letterlijk want alle éclairs zijn daar bestrooid met nootjes, suikergoed, chocolade of meringue.

Andere favoriete eetzondes in Parijs:

falafel in de Marais, tarte tatin, ouderwetse chocolademelk, crème brûlée, ijs van Berthillon, escargots met veel kruidenboter, volle kaasplankjes en vers stokbrood.

LEES OOK:
De beste patissiers van Parijs
Culi-warenhuizen in Parijs
15 authentieke bistro’s in Parijs
7 nieuwe winkels in Parijs

Tekst: Nicky Bouwmeester/frankrijk.nl Beeld Copyright:CC-BY Julian Walker (uiensoep), CC-BY Guilhelm Vellut (Bo Bun), CC-BY-ND Emma Line (Citroentaart), CC-BY Nakayama (croissants), CC-BY Edward Kimber (macarons), CC-BY Jason King (crêpe), CC-BY-ND NwongPR (steak tartare – frites), CC-BY Luc Slosse (oesters), Collective Nouris (croque). Openingsfoto macarons: Hello I’m Nik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button