frankrijk.nl

Goddelijke eetzondes in Parijs

Vergeet dat dieet, tijdens een bezoek aan Parijs gaan we los ook. Waarmee eigenlijk? Euh nou, met veel te veel lekkere dingen. In elk geval citroentaart, uiensoep, croque-monsieur, chocolademousse, steak-frites, oesters, croissants, macarons en… Oh help.

Chocolademousse – Chapon

lekkerste eten in Parijs chocolademousse

Liefhebbers krijgen bijna een beroerte als ze de volgestouwde vitrine zien van Chapon in Rue du Bac. Een heuse bar à mousses aux chocolats waar 6 varianten van het chocoladedessert wachten om in kartonnen bakjes geschept te worden. Gewoon overdag, alsof je een ijsje bestelt. Mon Dieu.

Croque-monsieur – Sébastien Gaudard

lekkerste eten in Parijs croque monsieur

Ach ja, we weten het wel. Het is maar een veredelde tosti en in Nederland zijn ze minstens zo lekker. Maar er is iets met dat plakkerige witte brood, de bechamel en royale portie gesmolten kaas die maken dat we dit oer-bistrogerecht altijd even willen scoren in Parijs. Dat kan bij elke brasserie. Maar wie een elegante versie zoekt gaat naar Sébastien Gaudard, een patissier met een theesalon vlak bij het Louvre, die volgens de Figaro de lekkerste croque van de stad maakt (niet op foto trouwens).

Tarte au citron meringuée – Le Loir dans la Theière

lekkerste eten in Parijs citroentart tarte meringuee

Citroentaartjes vind je bij alle patisseriewinkels in Parijs, in alle formaten en met of zonder meringue (schuimlaag). Puristen eten ze zonder maar als we toch zondigen, dan ook meteen goed graag. Zoals in deze studentikoze theesalon in de Marais (Rue des Rosiers) waar de laag meringue minimaal 10 centimeter hoog is. Geen grapje.

Soupe à l’oignon gratinée – Le Cochon à l’Oreille

lekkerste eten in Parijs uiensoep

Er zit groente in. Da’s waar. Maar verder ook aardig wat boter en vééél gegrilde kaas, als het tenminste om een echte gratinée gaat. En man oh man, wat kan het ook schelen. Uiensoep hoort bij Parijs zoals een pastis bij Marseille. Getest en heerlijk bevonden bij Le Cochon à l’Oreille in de wijk van Les Halles, zoals het hoort. 

Crêpes – gewoon op straat

lekkerste eten in Parijs crepes

Op een terrasje of beter nog: gewoon uit de hand, terwijl je in een mooi park zit. Er zijn bijna overal correcte crêpebakkers op straat te vinden in Parijs. Let alleen even op of de crêpes echt vers gebakken worden waar je bijstaat (en niet alleen maar opgewarmd op de plaat).

Oesters – diverse brasseries

oesters eten in Parijs
Oesters zijn eigenlijk geen guilty pleasure te noemen, want supergezond en met weinig calorieën (lees ook: 20 dingen die je moet weten over oesters). Maar ja, dat mandje vol heerlijk pain de seigle ernaast. Dat je wel moét besmeren met dikke lagen gezouten boter. En die glazen witte wijn erbij, want ‘vis’ hoort te zwemmen, afijn…

Macarons – Gérard Mulot

lekkerste eten in Parijs macarons

We gaan geen ruzie maken over wie nou de lekkerste maakt, er zijn zoveel macaronkunstenaars in Parijs. Pierre Hermé, Ladurée, Jean-Paul Hévin, het trendy Acide.. Maar wij zondigen het liefst bij Gérard Mulot in Saint-Germain (Rue de Seine). Die smaken biedt als peer-karamel, passievrucht-basilicum en aardbei-maanzaad.

Vietnamese Bo Bun – Bonjour Vietnam

lekkerste eten in Parijs Vietnamees Bo Bun

Vietnamees is voor de Fransen wat Indonesisch is voor Nederlanders. Een kans om te grijpen in Parijs, waar de keuken van de Franse ex-kolonie goed is vertegenwoordigd. Proef gevulde lotusbladen, rijstcrêpes met paddenstoelen, Pho-soep of de klassieke Bo Bun, met veel verse kruiden maar ook veel stukjes gefrituurde loempia. Bij voorkeur bij het fijne ‘Bonjour Vietnam’ in het Quartier Latin (Rue Thouin).

Croissants – Gontran Cherrier

lekkerste eten in Parijs croissant

Je zult er niet 5 metrohaltes voor omrijden, maar mocht je toevallig in Montmartre logeren dan kunnen we de hippe bakker Gontran Cherrier van harte aanraden. Zijn croissants -sommige met een vleugje citroen of groene thee – zijn verbluffend. Eéntje is dus nooit genoeg.. zucht. Hier nog 5 fenomenale croissants in Parijs.

Steak tartare & frites – Desnoyer

lekkerste eten in Parijs steak tartare

Het hoeft niet al te vaak, maar af en toe wel erg lekker, zo’n rauwe steak tartare. Mits ie goed bereid is. Uitkijken naar een tartare de bœuf au couteau die niet door de gehaktmolen gehaald is, maar met een mes fijngesneden. In enkele restaurants aangeprezen als afkomstig van Desnoyer, de beste slager van de stad. En ja die frites, die moeten er echt bij.

Eclairs – Eclair de génie

lekkerste guilty pleasures eten in Parijs éclairs
Kleine kunstwerkjes zijn het, die je allemaal vanachter het glas toelonken. “Eet mij, en mij.. ” Een gewone goed gemaakte chocolade-éclair van de bakker op de hoek is vaak al spectaculair lekker in Parijs, maar Eclair de génie doet er nog een schepje bovenop. Letterlijk want alle éclairs zijn daar bestrooid met nootjes, suikergoed, chocolade of meringue.

Andere favoriete eetzondes in Parijs: falafel in de Marais, tarte tatin, ouderwetse chocolademelk, crème brûlée, ijs van Berthillon, escargots met veel kruidenboter, volle kaasplankjes en vers stokbrood.

Tekst: Nicky Bouwmeester/frankrijk.nl Beeld Copyright: openingsfotos macarons Sun Brockie, Julian Walker (uiensoep), Guilhelm Vellut (Bo Bun), Chris Goldberg (citroentaart en steak-tartare in Hôtel Amour), Nakayama (croissants), Edward Kimber (macarons), Luc Slosse (oesters), Collective Nouris (croque).

LEES OOK:
De beste patissiers van Parijs
Culi-warenhuizen in Parijs
15 authentieke bistro’s in Parijs
7 nieuwe winkels in Parijs

2 reacties op “Goddelijke eetzondes in Parijs”

 1. Anne schreef:

  Het was een hele lekkere maar ook hele dure croque monsieur bij Sébastien Gaudard. Een beetje oubollige zaak, geen sfeer, tafelkleden van papier en personeel met vlekken op het schort.

  • Nicky schreef:

   Hoi anne, een croque is inderdaad niet goedkoop bij Gaudard,14 euro ofzo, maar weet je zeker dat echt bij hem was? Want geloof dat ze daar marmeren tafeltjes hebben en geen papieren tafelkleden? Oubollig klinkt ook niet als herkenbaar, want deze salon de the/lunchroom is nog geen 2 jaar oud.
   Je kunt voor een minder sophisticated versie van croque monsieur ook prima elders terecht, zoals ik schreef vind ik het juist wel lekker als het een onverantwoord witte en kleffe is 🙂 (bij Gaudard is het een heel beleefde in kleine stukje, toch?) Overigens zijn de croques in Parijs altijd wel aan de prijs, je komt er zelden eentje tegen voor minder dan €10.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *