Croque-monsieur
Ach ja, we weten het wel. Het is maar een veredelde tosti en in Nederland zijn ze minstens zo lekker. Maar er is iets met dat plakkerige witte brood, de bechamel en royale portie gesmolten kaas die maken dat we dit oer-bistrogerecht altijd willen scoren in Parijs.

Tarte au citron meringuรฉe (citroentaart)
Citroentaartjes vind je bij alle patisseriewinkels in Parijs, in alle formaten en met of zonder meringue (schuimlaag). Puristen eten ze zonder maar als we toch zondigen, dan ook meteen goed graag. Zoals bij Le Loir dans la Theiรจre, een studentikoze theesalon in de Marais (Rue des Rosiers) waar de laag meringue minimaal 10 centimeter hoog is. Geen grapje.

Soupe ร l’oignon (uiensoep)
Er zit groente in. Da’s waar. Maar verder ook aardig wat boter en vรฉรฉรฉl gegrilde kaas, als het tenminste om een echte gratinรฉe gaat. En man oh man, wat kan het ook schelen. Uiensoep hoort bij Parijs zoals een pastis bij Marseille. Getest en heerlijk bevonden bij de bekende brasserie Au Pied de Cochon, niet ver van Les Halles.

Chocolademousse
Liefhebbers krijgen bijna een beroerte als ze de volgestouwde vitrine zien van Chapon. Een heuse bar ร mousses aux chocolats waar 6 varianten van het chocoladedessert wachten om in bakjes geschept te worden. Gewoon overdag, alsof je een ijsje bestelt. Chapon heeft zulke bars in de Rue du Bac en Rue de Saint-Sulpice (Saint-Germain) en op Avenue Mozart (16e).

Crรชpes
Op een terrasje of beter nog: gewoon uit de hand, terwijl je in een mooi park zit. Er zijn bijna overal crรชpebakkers op straat te vinden in Parijs. Let alleen op of de crรชpes ook echt vers gebakken worden waar je bijstaat (en niet alleen maar opgewarmd op de plaat). Wil je erbij aan tafel zitten? Lees ook: De beste crรชperies van Parijs

Oesters
Oesters zijn eigenlijk geen guilty pleasure te noemen, want supergezondย en met weinig calorieรซn (lees ook: 21 dingen die je moet weten over oesters). Maar ja, dat mandje vol heerlijk pain de seigle (brood met rogge) ernaast. Dat je wel moรฉt besmeren met dikke lagen gezouten boter. En die glazen witte wijn erbij, want ‘vis’ hoort te zwemmen, afijnโฆ

Macarons
We gaan geen ruzie maken over wie nou de lekkerste maakt, er zijn zoveel macaronkunstenaars in Parijs. Pierre Hermรฉ, Ladurรฉe, Jean-Paul Hรฉvin… Maar wij zondigen het liefst bij Gรฉrard Mulot in Saint-Germain (Rue de Seine), waar je smaken vindt als peer-karamel, passievrucht-basilicum en aardbei-maanzaad.

Lees ook: Zelf macarons leren maken in Galeries Lafayette in Parijs
Vietnamese Bo Bun
Vietnamees is voor de Fransen wat Indonesisch is voor Nederlanders. Een kans om te grijpen dus in Parijs, waar de keuken van de Franse ex-kolonie goed vertegenwoordigd is. Proef gevulde lotusbladen, rijstcrรชpes met paddestoelen, Pho-soep of de klassieke Bo Bun, met veel verse kruiden maar ook veel stukjes gefrituurde loempia. Een van onze favoriete adressen daarvoor blijft het fijne ‘Bonjour Vietnam’ in het Quartier Latin (Rue Thouin).

Croissants
Op bijna elke straathoek van Parijs kun je krakend verse croissants (of erger nog: pains au chocolat) kopen bij de bakker. Ruim 400 calorieรซn per broodje, maar wie telt er nog? Bereid om een stukje om te lopen voor extra lekkere exemplaren? Deze bakkers hebben een prijs gewonnen voor hun croissants

Broodje falafel in de Marais
Voor de beste falafel (gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten) van Parijs ga je het best naar de Joodse wijk Le Marais. Het bekende LโAs du Fallafel serveert hier rijkgevulde broodjes falafel). Maar als het daar erg druk is, dan is Chez HโAnna (ook in Rue des Rosiers) een goed alternatief. Er zijn overigens ook veel goede Libanese restaurants in Parijs, daar hebben ze ook vaak falafel en overheerlijke mezze. Moeilijk om niet te veel van te eten!

Steak tartare & frites
Het hoeft niet al te vaak, maar af en toe wel erg lekker, zo’n rauwe steak tartare. Mits goed bereid. Uitkijken dus naar een tartare de bลuf au couteau. Die zijn niet door de gehaktmolen gehaald, maar met een mes fijngesneden. In enkele restaurants zijn ze aangeprezen als afkomstig van Desnoyer, de beste slager van de stad. En ja die frites, die moeten er echt bij.

Eclairs
Kleine kunstwerkjes zijn het, die je allemaal vanachter het glas toelonken. “Eet mij, en mij… ” Een gewone goed gemaakte chocolade- of koffie-รฉclair van de bakker op de hoek is vaak al spectaculair lekker. Eclair de gรฉnie doet daar nog een schepje bovenop. Lรฉtterlijk, want alle รฉclairs zijn daar bestrooid met nootjes, suikergoed, chocolade of merengue.

Andere favoriete eetzondes in Parijs: tarte tatin, ouderwetse chocolademelk,ย crรจme brรปlรฉe, ijs van Berthillon, escargots met veel kruidenboter, volle kaasplankjes en vรฉรฉl, heel veel vers stokbrood… Et pour toi?
Al onze Parijs-tips bijeen op je smartphone of tablet? Bestel onsย nieuweย ebook Insidertips Parijs met kids & tieners, 60 paginaโs dik!

LEES OOK:
De beste patissiers van Parijs
Culi-warenhuizen in Parijs
Leuke hotels per wijk in Parijs
Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld Copyright: CC-BY Julian Walker (uiensoep), CC-Depositphotos(Bo Bun), CC-Depositphotos (citroentaart), CC-BY Nakayama (croissants), CC-Depositphotos (macarons), CC-Depositphotos (crรชpe), CC-BY-ND NwongPR (steak tartare – frites), CC-Depositphotos (oesters), CC-Depositphotos (croque), CC-Roberto (chocolademousse)
Geen reacties