frankrijk.nl

Le Grand Huit van de Jura: paardrijden in Frankrijk

Paardenliefhebbers kunnen de Jura hoog op hun lijstje te zetten! Dit mooie Franse departement heeft het grootste aaneengesloten netwerk van ruiterpaden. Bovendien kun je er wandelen met een ezel of trektochten per huifkar maken.

Ruiterhemel. Zo kun je de Jura wel noemen. Een streek met een mooie wilde maar toch ook toegankelijke natuur, waarin ongelofelijk veel ruiterpaden bewegwijzerd en onderhouden worden. Le Grand Huit is de naam van het routenetwerk van inmiddels ruim 1.500 kilometer aan trails, die begaanbaar zijn met paarden, pony’s, ezels en (een deel) zelfs met woonwagens. Om je een idee te geven van de grootte: een gemiddelde ruiter zou een maand lang onderweg zijn als hij of zij alle paden van de Grand Huit wil zien!

paardrijvakanties Jura Grand Huit Franche-Comté

Logeeradresjes voor ruiter en paard

De naam Grand Huit (Grote Acht) verwijst nog naar het 8-vormige historische hart van het traject, een route van 550 km in twee grote lussen rond de stad Champagnole. Inmiddels zijn de routes in alle windrichtingen uitgebreid tot totaal 1.500 km en is er sprake van een heel réseau (netwerk) van toeristische partijen met speciale diensten voor ruiters. Denk aan gîtes, chambres d’hôtes en andere etappe-adressen die faciliteren (met o.a. bagagetransfer) voor meerdaagse trektochten te paard. En aangesloten dierenartsen, hoefsmeden en zadelmakers. Ruiters die met een eigen paard op vakantie gaan in de Jura hoeven dus niet veel meer mee te nemen dan eigen dekens voor paarden.

paardrijvakanties Jura Grand Huit Franche-Comté gites herberg B&B

Franse streek met prachtige natuur

Tijdens de ritten rijd je onder meer door stille valleien met weilanden en sparrenbossen, beekjes en dromerige meren. Het hogere deel van het departement, de Haut-Jura, heeft ook wijngaarden en watervallen, knusse bergdorpen en opvallende monumenten, zoals Fort les Rousses, een oud fort waar tegenwoordig duizenden kazen liggen te rijpen (lees over het bezoek van Josee en Carole!).

paardrijvakanties Jura Grand Huit Franche-Comté
Er zijn zelfs ruiterpaden die doorlopen tot in het buurdepartement Ain (Rhône-Alpes). En zoals gezegd is de Grand Huit ook toegankelijk voor mensen die niet als een doorgewinterde ruiter of amazone weg galopperen. Leuk met de kinderen is bijvoorbeeld deze huifkar-optie in de Haut-Jura, waarbij je minimaal 2 nachten samen in een woonwagen slaapt. Na een eerste dag met een instructeur kun je al snel zelf de teugels nemen. Hop, de paden op en de lanen in!

paardrijvakanties Jura Grand Huit Franche-Comté woonwagen roulotte met kinderen paard

Meer informatie: www.jura-grand-huit.com en www.montagnes-du-jura.fr

Beeld: copyright CRT Jura (Studio Vision en Yves Goux) & CRT Franche-Comté (Julie Hann)

ezel wandelen Jura Grand Huit Franche-Comté ezeltochten Lac Etival

LEES OOK:
Verrassende tips voor de Jura
Bijzondere B&B’s en gîtes in de Jura
Sébastien, pijpenmaker in de Haut-Jura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *