frankrijk.nl

Lokaal bier trendy in Parijs

Nu het te koud wordt voor zomercocktails gaat hip Parijs weer enthousiast over op lokaal gebrouwen biertjes. Want ambachtelijk bier uit Parijs zelf, daar is er steeds meer van. Iets om naar uit te kijken tijdens je volgende stedentrip in de Franse hoofdstad. 

Frankrijk is geen typisch bierland zou je zeggen maar in hipster Parijs zijn de ambachtelijk én lokaal gebrouwen biertjes niet aan te slepen. Dit jaar vindt zelfs voor de tweede keer een Oktoberfest (5-14 oktober 2016) plaats in de hoofdstad, naar Duits voorbeeld. Past helemaal binnen de trend, want bier is cool  geworden in de Franse hoofdstad. Mede dankzij de vele mini-brasseries (kleine bierbrouwerijen) met jonge enthousiaste eigenaren. Een rondje!

Bier uit Parijs

Brasserie La Parisienne

De jonge oprichter van deze brouwerij komt uit de Champagnestreek, maar La Parisienne is voor 100% gefabriceerd en gebotteld in het 13e arrondissement van de hoofdstad. Het bierhuis maakt 4 klasssieke biersoorten – une blonde (blond bier), une rousse (rood bier), une blanche (witbier) en une brune (bruin bier) plus diverse speciaalbieren.

la parisienne bier uit Parijs

Bezoek op afspraak, meer informatie: brasserielaparisienne.com. Flesjes van dit merk zijn in Parijs onder meer te krijgen bij Maison Plisson (in de Haut-Marais) en La Grande Epicerie de Paris (Le Bon Marché). 

FrogBeer

Beweren dat FrogBeer de nieuwe biermode volgt in Parijs zou niet eerlijk zijn, want dit is in zekere zin de trendsétter. De eigenaren van The Frog & Rosbif en nog 7 bekende Engelse pubs in Parijs fabriceren namelijk al meer dan 20 jaar hun eigen bieren. Maar pas sinds 2015 verkopen ze hun FrogBeer ook met veel succes bij de Parijse slijterijketen Le Repaire de Bacchus. Hun mooiste biernamen: Maison Blanche (witbier) en Dark de Triomphe, dat lijkt op zwart Iers bier.

FrogBeer bij slijterij in Parijs

Onder meer te proeven in de pub The Frog & Princess, 9 rue Princesse, 6e arron. (Saint-Germain) of in de gloednieuwe pub Frog & The Underground, vlak bij de grote warenhuizen rive droite). Kijk hier voor alle adressen van de pubs van The Frog: frogpubs.com

Demory Paris

biermerken bier uit Parijs hip trendy

Dit jonge biermerk heeft zich voor zijn huisstijl laten inspireren door de Belle Epoque, toen veel bierbrouwers uit de Elzas naar Parijs vluchtten na het verlies van de oorlog tegen Pruissen. De Elzassers begonnen brasseries in de hoofdstad waar bier gebrouwen werd en je ook kon eten. De naam Demory verwijst naar een brasserie uit die tijd, in het Quartier Latin. Sinds enkele jaren maakt een jong team bieren met astronomische namen als Nova Noire, Roquette Blanche en Astroblonde.

Onder andere te proeven (zelfs van de tap) in de eigen bar van Demory in de Marais. demoryparis.com

La Baleine

In het 20ste arrondissement, niet ver van Père Lachaise, heeft een vroegere fotograaf  zich toegelegd op het maken van 4 verschillende biersoorten, van blond tot donkerbruin bier.
brasserie la baleine 20e arrondissement

Rondleidingen op verzoek: +33 (0)06 60996522, brasserie-la-baleine.com Flesjes van dit merk zijn onder meer te krijgen bij La Grande Epicerie de Paris (Le Bon Marché).

Brasserie de la Goutte d’Or

Deze kleine brouwerij ligt midden in La Goutte d’Or, de multiculturele wijk tussen Montmartre en Garde du Nord. Thierry Roche, een gepassionneerde jonge brouwer, maakt hier biologische en ongefilterde bieren met namen als Château Rouge (rood bier) en Léon (stevig bruin biertje).

la goutte dor bier uit parijs

Bezoek- en proeftijden: don-vrij 17.00-19.00 uur en zaterdag 14.00-19.00 uur. brasserielagouttedor.com. Flesjes van dit merk zij ook te krijgen bij bierwinkels La Moustache Blanche (4e arron.) Société Parisienne de Bière, (17e arron.),

BapBap

Vorige zomer openden drie vrienden uit Bordeaux deze brouwerij in het 11e arrondissement, in een grote fabriekshal van 7 verdiepingen. De naam BapBap staat voor ‘Brassée à Paris, Bue à Paris’ (gebrouwen in Parijs, gedronken in Parijs). Het bier van dit huis is een amberkleurige ale in Amerikaanse stijl. Je kunt deze brouwerij bezoeken, rondleiding van 1 uur. (soms ook in het Engels, kijk op de site).
BAPBAP-bier-gemaakt-in-parijs

79 rue Saint Maur, Paris 11e arron. bapbap.paris

O’Neil Artisan Brasseur

bier uit Parijs hip trendy

En andere micro-brasserie van het eerste uur is O’Neil, in Rue des Canettes (onder studenten bekend als de Rue de la Soif, ‘straat van de dorst’). Je zit in deze pub letterlijk tussen de ketels en krijgt het ter plaatse gebrouwen bier van de tap. O’Neil – gestart in de jaren ’80 – was de huidige hipstermode lang vooruit. En om op zijn beurt weer een ode te brengen aan de Elzasser brasserieën voor hem (zie uitleg bij Demory Paris hierboven), staan er in deze pub ook diverse Flammkuchen op de kaart. En zo is la boucle bouclée (de cirkel rond)! www.oneilbar.fr

Bierbrouwerijen net buiten Parijs:
Deck & Donohue (Montreuil)
Les Brasseurs du Grand Paris (Levallois)
Parisis (Epinay-sous-Senart).

Goede bierwinkels in Parijs: La Moustache Blanche (‘de witte snor’, in het 4e arron.) en Société Parisienne de Biere (17e arron.)

Tekst: Nicky Bouwmeester  Beeld bovenaan: La Goutte d’Or/Paris Beer Week

LEES OOK:
Top 7 hippe en gezellige wijnbars in Parijs
Trendy Franse aperitieven
De foodie-warenhuizen van Parijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *