Frankrijk.nl

Recept: tarte aux myrtilles

Tarte aux myrtilles is een streekklassieker in de Franse Alpen. Carole ontfutselde het recept aan een chef uit de Savoie… en maakt ook een eigen, hartvormige variant.

Voor 6 tot 8 personen
Benodigdheden:
taartvorm van 24 cm doorsnede
Baktijd:
20 tot 30 min op 180°C

Tarte aux myrtilles met pistache – Recept van chef-kok Cédric Mouthon

Ingrediënten voor blauwe bessen taart

Ingrediënten

Het zoete deeg
▪ 100 g poedersuiker
▪ 100 g zachte boter (niet gesmolten!)
▪ 1 snufje zout
▪ 2 eieren
▪ 250 gr bloem

Vulling van pistache-amandelspijs 
▪ 120 gr zachte boter
▪ 2 eieren
▪ 120 gr suiker
▪ 120 gr gemalen amandelen
▪ 25 gr gemalen pistachenoten (of als je die niet hebt gewoon wat meer amandelpoeder gebruiken)

Blauwe bessen
▪ 600 gram, vers of diepgevroren (maar dan wel ontdooid)*.
▪ 150 gr gelei (neutraal van smaak of op basis van rood fruit)

*NB Een traditionele Tarte aux myrtilles uit de Franse Alpen wordt met bosbessen en niet met blauwe bessen gemaakt. Wilde bosbessen hebben een sterkere en ook wat zuurdere smaak dan de gekweekte blauwe bessen die in onze supermarkt liggen. Als je aan de echte kunt komen, geef daaraan uiteraard de voorkeur! Maar anders zijn blauwe bessen een praktisch alternatief. 

Bereiding

Meng in een keukenmachine (of in een kom) de poedersuiker met de zachte boter. Voeg 2 losgeklopte eieren toe en een snufje zout. Meng opnieuw. Voeg de bloem toe. Ga niet te lang door met mengen want dan kan het deeg te hard worden. Haal het deeg uit de keukenmachine en maak er een bal van die je in een met bloem bestrooide kom legt, afdekken en ongeveer 20-30 minuten laten staan in de koelkast.

Voorbereiding van het deeg en van de vulling

Maak ondertussen de vulling. Doe de zachte boter voor de vulling in een keukenmachine en mix op hoge snelheid. Voeg de eieren en de suiker toe en meng goed. Voeg daarna de gemalen amandelen en pistachenoten toe.

Haal het deeg uit de koelkast (na 20 tot 30 minuten) rol uit en plaats het in een beboterde en met bloem bestoven taartbodem. Prik er gaatjes in met een vork. Spuit de pistache-amandelcrème erop met een spuitzak (rondjes maken vanuit het midden) en strijk glad met een lepel.

Spuit de pistache-amandelcrème erop met een spuitzak (rondjes maken vanuit het midden) en verdeel met een lepel.

Bak minimaal 20 minuten en maximaal 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Haal de taart daarna uit de oven.

Was de bessen en laat ze goed uitlekken in een vergiet om te voorkomen dat het deeg te nat wordt. Leg ze op de taart. Bestrijk de bessen met de iets verwarmde gelei (met behulp van een lepel of een kwastje) om ze mooi te laten glimmen. Laat afkoelen (de taart is zelfs nog lekkerder na een nacht in de koelkast). Serveren met slagroom.

Franse blauwe bessen taart. Serveren met slagroom.

Een recept van de Franse chef-kok Cédric Mouthon van L’Atelier 180°, een kookschool in de buurt van Annecy. Daar geeft Cédric kooklessen en workshops voor het maken van patisserie. En zijn specialiteit zijn kooklessen voor tieners! De kok heeft dan ook net een Frans kookboek uitgegeven voor Ados (tieners) dat zó leuk is dat Carole het graag in het Nederlands wil laten vertalen!

Lees ook: De lekkerste Tarte aux Myrtilles in 7 Franse skigebieden

Bosbessentaartrecept van Carole

Ingrediënten

▪ 300 gr verse blauwe bessen (of ontdooide)
▪ 100 gr basterdsuiker
▪ 2 eieren
▪ 100 gr crème fraîche

Bereiding

Verspreid de bosbessen over de taartbodem bedekt met deeg (en ingeprikt met een vork).

Bak 20 minuten op 200°C.

Meng de eieren, suiker en de crème fraîche in een kom.

Haal de taart uit de oven, giet het roommelange op de bessen, zet de taart  tot 15 minuten terug in de oven 190°C.

Serveer de taart lauw of helemaal afgekoeld, met een bolletje vanilleijs of slagroom.

Blauwe bessen taarten

(links de taart van Carole, rechts de taart naar het recept van Cédric Mouthon)

LEES OOK:
Recept voor Franse rabarbertaart
Quiz: hoeveel weet jij van Franse patisserie?
Carole’s recept voor perfecte Bretonse crêpes
Fijn kookboek, deze Franse patisseriebijbel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *