frankrijk.nl

Parijs anders: in de sporen van Van Gogh

Doe eens Parijs maar dan anders! Dit was ongeveer de insteek van Josee’s bezoek aan de immer fascinerende Franse hoofdstad. Ze combineerde een bezoek aan het mooie Musée d’Orsay met een dagtripje naar Auvers-sur-Oise, waar het graf van Van Gogh ligt. 

Een bezoek aan Parijs met als thema: de Impressionisten. Deze schildersgroep ontstond eind 19e eeuw en brachten een toen compleet vernieuwende stijl. Zij legden hiermee een bommetje onder de gevestigde orde van de klassieke schilderkunst tot dan toe. Deze beweging bracht diverse beroemde schilders voort, onder wie Monet, Degas, Gauguin, Renoir en onze eigen Vincent van Gogh.

De voorbereiding: Musée d’Orsay

De opwarmer: een bezoek aan het prachtige Musée d’Orsay in Parijs. Ik laat me heerlijk meeslepen door de romantische taferelen, vastgelegd op de doeken van de impressionisten. De meeste schilderijen van Vincent van Gogh in dit museum dateren uit de periode vlak voor zijn dood, gemaakt in Auvers-sur-Oise. En laat dat nu net mijn volgende bestemming zijn!

Vincent van Gogh in Musée d'Orsay

Ik neem de trein naar dit kleine typisch Franse dorpje, ongeveer 30 km ten noordwesten van Parijs. Eerste halte in de hoofdstraat: Auberge Ravoux. Een restaurant, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Dat klopt, want de eetzaal is volledig teruggebracht naar 19e-eeuwse stijl. Precies zoals Vincent het gezien moet hebben. Zo’n dikke 2 maanden huurde hij hier een piepklein kamertje op de 2e etage. Tragisch genoeg stierf hij in datzelfde kamertje, nadat een  – zelf toegebrachte  – schotwond in de buik hem fataal werd.

Auberge Ravoux in Auvers sur Oise

De beleving: slaapkamer Vincent van Gogh

Dit kamertje is te bezichtigen en nog in de ‘originele’ staat, zoals te zien op het bekende schilderij van Van Gogh. Op 7 m2 was slechts ruimte voor een bed en een kast. Meer had Vincent niet nodig en meer kon hij zich eenvoudigweg niet veroorloven. Want tijdens zijn leven is er maar 1 werk van hem verkocht, voor 400 Franc. Zijn broer Theo onderhield hem met een maandelijkse toelage van 150 Franc.
Kerk van Auvers sur Oise

De verwondering: het schilderdecor

Die eerste begeestering over Vincent van Gogh krijgt een mooi vervolg. Ik maak een dorpswandeling met de Nederlandse Anne-Claire. Zij woont hier al meer dan 30 jaar en werkt als gids voor het Office du Tourisme. Gepassioneerd vertelt zo over Vincent’s verblijf hier, van mei tot juli 1890. We komen langs zijn inspiratiebronnen, zoals de kerk, het huis van Daubigny, de graanvelden. En Van Gogh was op dreef: meer dan 80 werken maakte hij hier! En het leuke is dat op diverse spots in en om het dorp een affiche staat van schilderijen van Vincent, op exact die plek waar hij ze heeft geschilderd. Alsof je postuum nog even over de schouder van de meester mee mag kijken!

Graanvelden van Van Gogh

De cooldown: het graf

Zoals elk dramaverhaal eindigt ook onze wandeling op trieste wijze. Op het kerkhof staar ik zwijgzaam naar de grafstenen van Vincent en broer Theo. Ook al kennen wij de geschiedenis, als je hier loopt, ziet hoe vredig het hier is, hoe geïnspireerd Vincent raakte door deze omgeving, dan zou je willen dat je dit levensverhaal een andere wending kon geven.

Graf van Gogh in Auvers sur Oise

Conclusie: Wil je je verblijf in Parijs afwisselen met een dagje natuur, dorpse authenticiteit en kunst met een Nederlands tintje, stap dan in de trein naar Auvers-sur-Oise. Neem de RER H vanaf Gare du Nord naar Pontoise. Daar stap je over op de volgende RER, richting Persan-Beaumont of Creil en stap je uit in Auvers-sur-Oise. In het weekend rijdt er vanaf Gare du Nord een rechtstreekse trein naar Auvers om 9.38 uur, retour om 18.25 uur (duur 30 min). Aanrader is om de rondleiding met Anne-Claire Saintier-Bekkers te reserveren bij het Office du Tourisme van Auvers-sur-Oise, tel. +33 (0)1 30367181. En hier vind je een kaartje met de Van Gogh-wandelroute.

NB! Veel bezienswaardigheden in Auvers-sur-Oise (zoals de slaapkamer van Van Gogh in Auberge de Ravoux, het absint-museum en museum Daubigny), sluiten van november tot maart; alleen de wandeling is het hele jaar toegankelijk.

Van Gogh in Frankrijk: kerk van Auvers sur Oise

SLAPEN: Bezoek je het dorp liever per auto en wil je ook in de buurt van Auvers overnachten dan tip ik Hotel Château de Mery; een supermodern 4 sterren hotel, gebouwd in de tuinen van een prachtig kasteel in het nabij gelegen Mery-sur-Oise. De lobby, kamers, restaurant en het terras zijn überhip en trendy. Prijzen ca. €300 per kamer.

Hotel Château de Mery sur Oise

EXPOSITIE ‘IMAGINE VAN GOGH’ – t/m 10 september 2017 in Parijs

In de hal van Villette, in het gelijknamige park aan de noordoostkant van Parijs, is tot half september een tentoonstelling met gigantische lichtprojecties van het werk van Van Gogh. Eerder al waren deze te zien in de krijtgroeven bij Baux-de-Provence. Meer info

Van Gogh in Parijs
Van Gogh in Parijs

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josse Schouten en ODT Auver-sur-Oise. Foto opening: Rick Payette

LEES OOK:
Binnenkijken in het nieuwe Rodin-museum
2 onbekende musea in Parijs
Nooit meer in de rij staan voor Musée d’Orsay of het Louvre

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.