frankrijk.nl

Lidewij, stoere wijnmaakster in de Languedoc

Haar wijnen zijn inmiddels internationaal bekend en na 10 stormachtige jaren heeft Lidewij van Wilgen geluk gevonden op haar prachtige domein Mas des Dames.

“Momentje hoor, ik kom eraan”, horen we vanuit het bovenraam, als we voor de 2e keer aan de grote bel naast de blauwe voordeur luiden. Het geeft ons even de gelegenheid om met bewondering naar het prachtige, stoere huis te kijken met zijn zeeblauwe luiken, geflankeerd door grote plantenpotten, een reusachtige es en een ronde tafel met bistro-stoeltjes, die uitnodigend lonken in het lichte grind. We staan voor de deur van Lidewij van Wilgen, wijnmaakster in de Languedoc en schrijfster van het boek Het domein (2011). Altijd druk, altijd wat te doen, zoals ze zelf later aangeeft. Maar de komende uren zijn voor ons en vertelt ze niet alleen alles over haar turbulente leven als wijnmaakster, maar toont ze ons ook met trots haar prachtige 18e-eeuwse wijndomein: Terre des Dames.

lidewij-van-wilgen-mas-des-dames-wijnmaakster-languedoc

“Wat ben ik hier aan het doen, man?”

Als je het boek hebt gelezen (aanrader!) dan heb je het gevoel dat je haar al kent. Een carrièrevrouw in de reclame die in 2002 met haar man en drie kleine kinderen het roer omgooit en kiest voor een ander leven op een Franse wijngaard in het zonnige zuiden. Klinkt mooi en dat is het nu ook voor haar, maar daar heeft ze de afgelopen 13 jaar wel keihard voor moeten knokken, met alle ups en downs die op haar pad kwamen. Want wat te doen als manlief op en neer naar Nederland reist om geld te verdienen en uiteindelijk beseft dat zijn hart meer bij reclamemaken dan bij wijnmaken ligt? Hoe ga je verder met 3 kleine kinderen, 20 hectare wijnstokken, een huis in de steigers en nul kennis van wijnmaken? Wat doe je als je vastberaden bent om de beste wijn van de omgeving te maken terwijl je én vrouw én buitenlandse bent? In Het Domein doet Lidewij op openhartige en ook humoristische wijze letterlijk een boekje open. Nu ze voor ons staat, nodigt ze ons uit voor een drankje achter het huis waar we een mooie tuin met zwembad en een sfeervol loungeterras ontdekken. Hier blikken we met haar terug en kijken vooruit.lidewij-van-wilgen-mas-des-dames-wijnmaakster-languedoc-3

In je boek beschrijf je de talrijke tegenslagen voordat je hier eindelijk je draai vond. Wat herinner je je als dieptepunt?

“Het moment dat mijn ex-man Aad het grappigst vond. Hij kwam hier op een avond aanrijden en zag slechts één lichtpuntje in de grote duisternis. Dat bleek ik, op het toilet, zonder muren om mij heen want de grote verbouwing van het huis was in volle gang. En toen dacht ik: wat ben ik hier aan het doen, man?”

Hoe ben je die moeilijke eerste jaren doorgekomen?

“Het was een hele zware periode waarin juist de kinderen, hoe klein ze ook waren, me er doorheen gesleept hebben. Ik denk dat als je helemaal alleen bent en je voor niemand positief hoeft te doen, het veel moeilijker is om vol te houden. De meisjes hebben ook nooit gesnapt dat het zo zwaar was. Want het maakte hen niet uit hoe het huis eruit zag waarin ze speelden. Wat zij uit die periode hebben meegenomen is dat ze nu verschillende werelden aankunnen.”

Familiefoto-Lidewij-van-Wilgen

Lidewij, Olivier, Laartje en Fiene

Hoe gaat het nu met je dochters?

“Heel goed! Marijn is nu 19, Fiene 17 en Laartje 14 jaar. Marijn studeert medicijnen in Montpellier. Ik ben echt supertrots op ze, het zijn alledrie kanjers en schatten tegelijk – of is dat echt zo’n moederuitspraak? Wat me het meeste deugd doet is dat ze niet verwend zijn, van aanpakken weten en dankzij het Franse onderwijs ook beleefd en bescheiden zijn. Maar ze hebben nog wel die Hollandse nuchterheid die maakt dat ze niet alles aannemen van wat de docenten zeggen, haha. Ze zijn alledrie dol op deze plek en elke gebottelde fles bevat wel een vingerafdruk van één van hen.”

Lidewij-wijnmaakster-in-de-Languedoc

Wat is het moeilijkste aan wijnmaakster zijn?

“Je bent eigenlijk nooit klaar en ik ben voor alles verantwoordelijk. Dat laatste is echt een bottleneck, want als ik iets niet zeg of beslis dan gebeurt het niet. Zo heb ik nog steeds mijn trouwe assistent Jean-François, die echt top is maar hij is wel mijn ondergeschikte en zo wil hij het ook. Als er een probleem is en ik vraag hem wat het beste is om te doen dan zegt hij steevast: ‘Mais, c’est vous la patronne.'”

En wat het leukste?

Door het wijnmaken heb ik enorm veel mensen leren kennen in binnen- en buitenland. Zo ben ik lid van Les Vinifilles, een vereniging van vrouwelijke wijnmakers. We presenteren ons samen op beurzen en we zijn inmiddels ook vriendinnen geworden. Omdat we een groep zijn stralen we wel wat uit, zelfs de oude mannetjes in het dorp komen hier nu wijn kopen, dus het maakt nu niet meer uit dat ik een vrouw ben die wijn maakt.”

Mas-des-Dames-Lidewij-van-Wilgen

Hoe vind je het om te wonen in de Languedoc?

“Ik heb echt mijn hart verpand aan deze streek. Dit deel van de Languedoc (het achterland van de Hérault, ten westen van Béziers, red.) is heel gevarieerd, ruig, puur en nog redelijk onontdekt. Zelfs mijn man, die uit Montpellier komt kende dit gebied nog niet, terwijl het op nog geen 40 minuten rijden ligt van de stad. En de mensen zijn hier zo sympathiek, wat een verschil met het stadsleven! Als ik dan ook even rust heb dan is mijn ultieme genietmoment om hier op de bank te gaan zitten, samen met Olivier, en te genieten van de ondergaande zon die zo prachtig de rotsen aan het eind van de wijngaard in een roze gloed zet.”

Dus je hebt een nieuwe liefde? En dat is niet meer de Laurent uit je boek?

“Oh, nee, dat bleek uiteindelijk zo’n foute man te zijn! Hij was ziekelijk jaloers, zo erg dat dat zelfs leidde tot driftaanvallen! Ik kreeg er zo’n stress van dat ik allerlei nare verschijnselen kreeg en voor diverse onderzoeken naar het ziekenhuis moest. En daar ontmoette ik Olivier, chirurg en blijkbaar erg gecharmeerd van mij. Maar dat zag ik toen nog helemaal niet… Toen ik uiteindelijk de relatie met Laurent beëindigde en mijn oudste dochter een stageplek zocht in een ziekenhuis, moest ik aan hem denken en nam ik weer contact met hem op. Dat leverde dus niet alleen een stage op voor Marijn maar uiteindelijk ook een maatje, sparringpartner en superlieve man voor mij, met wie ik nu alweer 3,5 jaar samen ben.”

lidewij-van-wilgen-mas-des-dames-wijnmaakster-languedoc-5

Helpt Olivier ook bij het wijnmaken?

“Olivier woont hier maar werkt wel nog steeds in een kliniek in Montpellier. Hij is gek op mij en op wat ik doe maar ik denk niet dat hij zich realiseert hoe zwaar het is. Hij idealiseert mijn werk omdat hij zelf de hele dag in een operatiezaal zonder ramen zit. En ik romantiseer het natuurlijk ook als verliefde vrouw door alleen maar de positieve momenten van de dag te delen. Maar wat echt het verschil maakt is dat ik de reizen voor de wijn nu niet meer alleen hoef te doen. Het is zo veel leuker om samen op een buitenlandse beurs te staan en daarna samen de stad te ontdekken.”

Kun je inmiddels leven van de wijn?

“Ja, maar heel krap, ik maak wijn op de duurste manier want we doen alles handmatig. Samen met Olivier heb ik het nu wat breder en kan ik me wat meer luxe veroorloven, zoals het zwembad en de ligbedden uit Bali. Ik hoef ’s zomers nu in ieder geval mijn huis niet meer uit. Vroeger verhuurde ik het en dan gingen wij zelf in goedkope vakantiehuisjes op de camping slapen of logeren bij vrienden…”

lidewij-van-wilgen-mas-des-dames-wijnmaakster-languedoc-zwembad

Inmiddels hebben je wijnen al veel erkenning gekregen en prijzen gewonnen, welke ambities heb jij nog?

“Ik wil dat de wijnen van Mas des Dames die – anders dan de meeste Languedoc-wijnen – volkomen biologisch worden geproduceerd, bij de topdomeinen van de Languedoc gaan horen. Ik heb natuurlijk al hele mooie vermeldingen in diverse prestigieuze gidsen en kranten maar ik wil gewoon de officiële erkenning. Punt. Dat maakt het verkoopproces hopelijk makkelijker en dan wordt het voor mij ook wat relaxter. Ik heb net een nieuwe oenoloog in dienst genomen. Een enorme fanatiekeling die alleen maar de beste wijnen in zijn portefeuille wil hebben, dus we hebben dezelfde ambitie. Zo hoop ik mijn leven op een iets rustiger niveau te brengen, zodat ik meer tijd heb met Olivier en mijn kinderen. En wie weet ook voor een nieuw schrijfproject? Ik heb vorig jaar de epiloog geschreven voor de herdruk van Het domein, dat sinds vorig jaar in de winkel ligt. En ik moet eerlijk zeggen; het smaakt naar meer!”

Meer informatie over het wijndomein van Lidewij: terredesdames.com

HET DOMEIN ****

Het domein is een geweldig boek dat we je van harte aanraden! Lidewij van Wilgen vertelt hierin op openhartige manier over haar eerste jaren in Zuid-Frankrijk. De emigratie, de moeizame verbouwing, het leren wijnmaken… Geen makkelijke tijd, maar hoewel het avontuur haar uiteindelijk haar eerste huwelijk kostte, is dit verre van een dramatisch of cliché verhaal. Lidewij heeft namelijk een geweldige pen: vlot, innemend en met een flinke dosis humor en zelfspot.

Het Domein, is online te bestellen voor €10,00

het-domein-lidewij-van-wilgen-boek-cover

LEES OOK:
Workshop wijnmengen in Saint-Emillion
7 hippe wijnbars in Parijs
De mooiste wijndorpen van de Elzas

Tekst en beeld: Josee Schouten

16 reacties op “Lidewij, stoere wijnmaakster in de Languedoc”

 1. Johnny de koning schreef:

  Hoi

  Een kennis van me zou graag met 2 personen een week lang intesieve Franse les volgen bij een wijnboer(in)

  Zou u mij wat tips kunnen geven of dit in de languedoc mogelijk is

  Alvast bedankt

  Johnny

 2. Gerard Peet schreef:

  In 2011 hebben we bij Lidewij haar boek gekocht (we waren er toevallig in de buurt met vakantie). Onvoorstelbaar hoezeer haar leven sindsdien weer is veranderd. Maar haar wijnen zijn ongetwijfeld nog even goed als toen. We gaan snel weer naar Haarlem om er weer wat van in te slaan.

 3. hans swaghoven schreef:

  Beste Lidewij, vol bewondering en eigenlijk ademloos geluisterd vanmorgen, want jouw verhaal was (is) ongelooflijk knap. Voor wat je gepresteerd hebt: chapeau.
  Ik ben zelf ook een liefhebber en zou graag willen weten waar jou wijn te koop is in Nederland.
  heel veel succes,
  Groetjes hans swaghoven

 4. Tineke Huydts schreef:

  Beste Lidewij,
  Vanmorgen het programma WNL op NPO 1 bekeken, nieuwsgierig geworden dus google geraadpleegd (goed dat we daarmee kunnen werken) Heb bewondering voor je aanpak en passies. Ben dol op wijn en lezen!
  Veel succes verder, groetjes Tineke Huydts

 5. Sandra Smit-Korse schreef:

  Helemaal eens met alle bovenstaande reacties. Wat een leuk artikel om te lezen! Ik krijg meteen zin in een bezoek en het boek en ik word geprikkeld om gewoon lekker stoer mijn eigen dromen na te blijven jagen! Inspirerend dus.

 6. Paul schreef:

  Mooi geschreven artikel met leuke foto’s.
  Het stuk over het hebben en runnen van een wijndomein in de Languedoc is heel herkenbaar. Je bent nooit, echt nooit, klaar. Altijd op zoek naar verbeteringen. Lidewij maakt heerlijke wijnen en behoort bij de betere wijndomeinen van de Languedoc, zonder twijfel. En nu.. Op naar de boekhandel om het vernieuwde boek te halen..

 7. Elza van Eck schreef:

  Super artikel en super wijn!

 8. Diek schreef:

  Mooi verhaal, storm doorstaan, wat een kracht kan een oerkracht leuk om te lezen
  Jammer dat de wijnen en soorten niet voorkomen in dit verhaal het is een goede wijn uit de Lanquedoc,hoor er graag over als je zo lang produceert en stuurt voor kwaliteit is mijn nieuwsgierigheid
  erg groot! Veel succes in deze mooie wijnwereld
  Gr Diek

  • Nicky schreef:

   Hai Diek, dank voor je reactie: je hebt gelijk info over La Diva en andere wijnen mist, dat werd deze keer te lang. Maar we gaan in een ander artikel nog terugkomen op de wijnen van Mas des Dames en ook de geweldig leuke rondleidingen die Lidewij geeft op haar Domein! To be continued!

 9. nicole korssen schreef:

  Leuk !! ook ik ga je boek kopen en kom een keer tijdens de komende herfstvakantie vanuit Graissessac/Villemagne wijn kopen !! Nicole

 10. Caroline van Reenen schreef:

  Wat een leuk artikel!!! Ik wil nu het boek èn de wijn kopen!

 11. Lieve Nicky en José,
  Wat een super-leuk artikel !
  In een korte tekst heb je precies de essentie van mijn verhaal weten te vinden, José – leuke foto’s ook van ons allemaal! En uiteindelijk is het zelfs mooi ZONDER zon …
  Ga nu de rest van de site lezen!

  Liefs, tot later,
  Lidewij.