frankrijk.nl

Wachtrijen in Parijs, een handleiding

Heb je geen hotel maar een appartement geregeld voor je stedentrip Parijs, dan kun je ook een avond gezellig ‘thuis’ koken. En dan ga je natuurlijk boodschappen doen bij die mooie oude speciaalzaken die in alle wijken te vinden zijn. Drie tips.

1. Bestelrij versus betaalrij

Er ligt vast een goedbedoelde Franse Hygiënewet aan ten grondslag maar verwarrend en tijdrovend is het wel: in veel speciaalzaken zijn er 2 aparte wachtrijen (files d’attente). De eerste is de bestelrij, de tweede de betaalrij. Eerst wacht je netjes op je beurt om de slager of traiteur te zeggen wat je wilt hebben. Daarna stuurt hij of zij je met een bonnetje naar de andere kant van de zaak waar je opnieuw moet wachten voor een ouderwets loket of kassabalie. Na het afrekenen mag je met afgestempeld bonnetje terug naar verkoper 1 om je bestelling te halen. Alleen… is hij intussen vaak allang iemand aan het helpen, dus nog weer even wachten (wapperend met bonnetje..), en pas dan kun je verder. Bij de bakker is er een ander onderscheid: daar bestaan er soms verschillende rijen voor brood of patisserie.

boodschappen doen in parijs, stedentrip weekend slager

2. Wachten = goed

Maar nu het goede nieuws: hoe langer de rijen, hoe beter. Dat is tenminste de gedachte van veel Fransen die niet te beroerd zijn om voor kwaliteit te moeten wachten. Want aan die lange rijen herken je nu juist de beste bakker of slager. Let maar eens op in Rue des Abbesses in Montmarte, Rue de Lévis in het 17e of Rue Mouffetard in het Quartier Latin. In al deze eetstraten zitten meerdere bakkers, maar slechts bij eentje staan mensen tot op het trottoir te wachten voor hun stokbrood. Dus stap over je Hollandse nuchterheid heen en neem de tijd, want over het algemeen klopt het. Dát zijn de adressen die het wachten waard zijn.

3. Zondagse lunch

Hoewel de meeste winkels in Parijs op zondag gesloten zijn, geldt dat niet voor veel eetwinkels en speciaalzaken. Bakkers zijn sowieso 6 dagen in de week open (bijna allemaal inclusief zondag), van vroeg in de ochtend tot een uur of 20.00 uur. Maar ook bijna alle viswinkels, slagers, kaasboeren, traiteurs en groentezaken zijn – zelfs op de meeste feestdagen – op zondag geopend tot ongeveer 13 uur. Dus niets belet je om op zondag nog even flink uit te pakken met een brunch of lunch, voordat je een paar uur later kogelrond de Thalys inrolt.

Tekst: Nicky Bouwmeester: Foto linksboven Hurikat, boucherie/Cactuusbeetroot

LEES OOK:
10 manieren om een brood te kopen in Frankrijk
6x enge dingen bij de Franse slager
Taaltest: boodschappen doen in het Frans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *