frankrijk.nl

Hollanders in Valmorel – the making of

Het had wat voeten in de sneeuw maar dan heb je ook wat. Josee ging afgelopen winter naar Valmorel om uit te zoeken waarom in dit Franse skidorp zoveel Nederlanders wonen en werken. Ze zocht ze op en filmde hun verhaal.

Komt het doordat Valmorel oorspronkelijk met Nederlands geld is opgezet? Ligt het aan de ‘Hollandse gezelligheid’ die ze hier vinden? Josee was met name geïnteresseerd, nou zeg maar rustig geïntrigeerd, door de vraag hoe al die landgenoten hun leven hebben opgebouwd in dit Franse bergdorp. Waarom Valmorel? Wat bracht hen hierheen? En vooral: wat houdt hen hier?

Valmorel een knus skidorp in Frankrijk

Josee ging op bezoek bij 4 Nederlanders en 1 Franse Nederlander om hen te interviewen over hun leven daar, hun werk en hun heimwee naar Holland. Zo sprak ze met:

Nicole van Rijswijk – eigenaresse van een pisterestaurant
Isabelle Duijvestijn – hoofd receptie van het lokale VVV (Bureau d’Accueil)
Frits Enschede – beheerder van diverse vakantie-appartementen
Jean-Luc Grogniet – Nederlandssprekende Franse skileraar, getrouwd met een Nederlandse en woonachtig in Castricum én Valmorel.
Annabelle Vallier – eigenaresse van een TexMex restaurant in de gezellige hoofdstraat.

Hollanders in Franse skidorp Valmorell

Josee: “Het maken van de opnamen in een kort tijdsbestek was een uitdaging. Zo was Jean-Luc echt constant bezet voor het geven van privé-les en konden we niet naar het pisterestaurant van Nicole vanwege een sneeuwstorm. En ze waren allemaal echt wel nerveus. “Wat moet ik vertellen?” (gewoon, zoals je het voelt/hoe je het ervaart). “Ik zeg het niet goed, mag ik het overdoen” (tot 5x toch Frits?) De camera draait toch niet constant hè?” (jawel Nicole, maar dat vertellen we je nu even niet).

Het eindresultaat: openhartige verhalen over hun leven in een skidorp waar zij inmiddels hun hart aan verpand hebben en verrassende uitspraken over hoe ze hun Nederlands-zijn laten zien in een ander land.

Wil je meteen alle filmpjes zien? Doe dan meteen de playlist Hollanders in Valmorel.

Meer informatie over het dorp zelf? Ga dan naar www.valmorel.com

Hollanders in Frans skidorp Valmorel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *