frankrijk.nl

Franse bestseller: kookboek Simplissime

Frankrijk is in de ban van een kookboek: Simplissime. Kok, kookboekenschrijver en foodfotograaf Jean-François Mallet schreef deze dikke pil (bijna 2 kilo zwaar), die nu in het Nederlands is vertaald als ‘Het allermakkelijkste kookboek ter wereld’.

Wat is het succes van Simplissime?

Van Simplissime, in september 2015 in Frankrijk gepubliceerd, waren er in april al 250.000 exemplaren verkocht. Mallet rook het succes en bracht dit voorjaar een tweede deel uit: Simplissime: Le livre de cuisine light le + facile du monde. Een derde deel, gewijd aan desserts, verscheen in augustus. En een vierde deel met recepten voor chique diners komt uit in oktober 2016. Wat is het succes van Simplissime (uitspreken als : sim-plie-siem)?

Wie de beide delen van Simplissime openslaat, zal niet meteen verrukt zijn van de grafische vormgeving. Het doet een beetje goedkoop aan. Op de linkerpagina staan steeds de foto’s van de ingrediënten en het recept; rechts een grote foto van het eindresultaat. De teksten zijn in een heel grote letter afgedrukt.

Frans kookboek bestseller 6 ingredienten

Gebruik je het kookboek wat langer, dan blijken de foto’s van de ingrediënten toch wel heel makkelijk in het gebruik: in één keer zie je wat je voor het recept nodig hebt. En doordat het eindresultaat op de pagina ernaast staat, kun je het kookboek als een ‘catalogus’ doorbladeren: waar heb je vandaag trek in? De gerechten zijn zonder enige opsmuk gepresenteerd; op de foto’s is geen gevouwen theedoek, een mooi bord of een gezellig tafelkleed te bekennen. Alle aandacht gaat uit naar het gerecht.

Frans kookboek bestseller 6 ingredienten

Franse klassiekers

De recepten in het eerste deel van Simplisme verklappen de achtergrond van Mallet: veel Franse klassiekers, zoals lapin à la moutarde, daube provençale, boeuf bourguignon en verschillende recepten met foie gras. Is het daarmee een klassiek Frans kookboek? Nee, want sommige recepten hebben een hedendaags tintje, zoals het gebruik van hooi. Over het algemeen ademt het boek een zekere tijdloosheid. Vegetariërs hebben er niet veel aan omdat vrijwel alle gerechten vlees of vis bevatten.

Frans kookboek bestseller 6 ingrediënten snel en makkelijk

Superfood

Het tweede deel, Le livre de cuisine light le + facile du monde, ademt veel meer de tijdsgeest: recepten bevatten bijvoorbeeld blauwe bessen (superfood), quinoa (ook een superfood), hooi (daar is-ie weer), bloemkool (tabouleh!) en bij alle recepten staat vermeld of ze gluten- en/of lactosevrij zijn. Maar ook een Franse klassieker als clafoutis (hier met heel weinig eieren, heel weinig melk en wel weer amandelpoeder) vind je in het kookboek terug. De receptuur is over het algemeen wat spannender dan in deel een.

Frans kookboek bestseller 6 ingrediënten snel en makkelijk

Maximaal 6 ingrediënten

Elk recept telt maximaal 6 ingrediënten (plus peper en zout). Soms is dat wat weinig. In de boeuf bourguignon geeft een laurierblad extra smaak, maar dan komt het aantal ingrediënten op zeven. Tijm erbij is eveneens een goed idee. Het kruid staat wel op de foto met het eindresultaat, maar niet in het lijstje ingrediënten. Als kok moet je soms dus even opletten en je eigen intuïtie volgen.
In recensies op Amazon.fr werd overigens een paar keer gemopperd over de kooktijden: die zouden soms aan de te korte kant zijn. Ik heb daar zelf bij het maken van verschillende gerechten geen last van gehad. Lees ook de ervaringen van Josee bij het maken van de courgettegratin uit dit boek.

Is het wat?

Ja, voor wie doordeweeks niet weet wat te koken, bieden beide delen van Simplissme genoeg inspiratie. De meeste ingrediënten zijn eenvoudig verkrijgbaar (behalve dan de gevulde soesjes, waarvoor kant-en-klare chouquettes nodig zijn, maar die kun je ook zelf maken). En de meeste ingrediënten zijn niet al te kostbaar. En het belangrijkste: alles is héél eenvoudig – en snel – te maken.

Frans kookboek bestseller 6 ingrediënten snel en makkelijk

De receptuur is zo kort en krachtig opgeschreven, dat iedereen die een beetje Frans spreekt met de originele editie prima uit de voeten kan. Bovendien staan alle ingrediënten met een foto afgebeeld, inclusief de benodigde hoeveelheden. En anders is er nog altijd de Nederlandse vertaling van het eerste deel.

Nederlandse vertaling van dit kookboek: Het allermakkelijkste kookboek ter wereld, Jean-François Mallet, Kosmos, €25

Liever de originele Franse versie van het eerste kookboek?
Simplisme: Le livre de cuisine le + facile du monde, Jean-François Mallet, Hachette, €29,95

Frans kookboek bestseller 6 ingredienten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *