frankrijk.nl

Vakantieboeken voor Frankrijkliefhebbers

Heerlijk om te lezen: een roman die zich afspeelt in de Franse streek waar je je bevindt. Of waar je net geweest bent. Een selectie van nieuwe zomerboeken die spelen in Frankrijk.

PROVENCE: Koen Strobbe – Kruis en Munt

Koen Strobbe is een Belgische wijnboer in de Provence die duidelijk een nuttig doel heeft gevonden voor stille winteravonden: spannende boeken schrijven! Deze dit voorjaar verschenen misdaadthriller leverde hem al een Belgische schrijversprijs op. Het boek gaat over een jonge vrouwelijke sterrenchef die naar Zuid-Frankrijk verhuist en daar verstrikt raak in de bloederige netten van orgaanhandelaars. Maar ze krijgt hulp van een leuke wijnboer en oud-gendarme. Josee vond het boek een beetje lijken op Rendez-Vous van Esther Verhoef maar dan veel luguberder. Een echt mannenboek!

VAN NOORD NAAR ZUID: Jelle Brandt Corstius – As in tas

Zijn zus Aaf schreef al vaker over hun vroegere Franse kampeervakanties en broer Jelle heeft onlangs een mooi (dun) boekje gemaakt over de fietstocht die hij jarenlang maakte met zijn bekende vader Hugo. Na de dood van Brandt Corstius senior besloot Jelle de tocht nogmaals te maken om zijn vaders as uit te strooien boven de Middellandse Zee. In dit boekje beschrijft hij de solitaire fietsreis van de Ardennen tot de Provence, die 16 dagen duurde.

NORMANDIË: Maurice Leblanc – Arsène Lupin, Gentleman inbreker

Het hoofdpersonage van deze beroemde Franse detectiveserie uit 1907 lijkt in sommige opzichten op Sherlock Holmes, met als groot verschil dat Arsène Lupin niet aan de goede kant van de wet staat. Hij is namelijk een elegante meesterdief, die de rijken van de Belle Epoque besteelt. Behalve in Parijs spelen die avonturen zich vaak in Normandië af, zoals bij Étretat, waar Lupin zich graag schuilhoudt. (nieuwe pocket 2016)

zomerboeken vakantie frankrijk

KRISKRAS DOOR FRANKRIJK: Bart Van Loo – Frankrijk Trilogie

Bundel van drie geweldige werken van deze oer-francofiel die ongelofelijk veel weet over Franse chansons, literatuur, gastronomie en erotiek. ‘Eten ! Lezen! Vrijen!’ is de ondertitel van deze dikke (pocket)pil en wat wil je nou nog meer tijdens de vakantie? Bomvol boeiende (historische) informatie, met humor en in een vliegende vaart opgeschreven zoals alleen Bart Van Loo dat kan.

WIJNSTREEK CAHORS: Tineke Aarts – Marguerite

Een jonge Baskische vrouw reist tijdens de 19e eeuw met haar vader naar de stad Cahors om te helpen bij de wijnoogst. Ze wordt verliefd op een wijnbouwer en besluit met hem te trouwen. Als kraamvrouw trekt ze zich het lot aan van de lokale jonge meisjes uit lagere milieu’s, die seksueel worden misbruikt door hogere klassen. Dit boek is deel 2 van de Bonave-trilogie, waarin drie vrouwen uit verschillende tijden te maken krijgen met liefde, vriendschap, vertrouwen en verraad – met deze mooie wijnstreek als achtergrond.

NOORD-FRANKRIJK: Grégoire Delacourt – De vier seizoenen van de zomer

Het brede strand van Le Touquet in Pas-de-Calais is het decor van deze recente Franse roman. In de duinen en de cafés van de badplaats bloeit liefde op bij 4 stellen van heel verschillende leeftijden en achtergronden. Vorig jaar een zomerhit in Frankrijk, nu ook in een Nederlandse vertaling.

Romans en non-fictie boeken van alle tijden die in Frankrijk spelen:

Côte d’Azur: Tender is the Night (Scot Fitzgerald), Bonjour Tristesse (Françoise Sagan) Provence: alle boeken van Peter Mayle, The house in France (Gully Wells), Ventoux (Bert Wagendorp)  Zuidwest-Frankrijk: Chocolat (Joanne Harris), Vergeef ons onze schulden (Romain Sardou) Gers: Je maakt wat mee als hotelier (Peter Schoenmaker) Normandië: Madame Bovary (Gustave Flaubert), Het mysterie van Mont Saint-Michel (Maxine Chattam) Ile de Noirmoutier: Die laatste zomer (Tatiana de Rosnay) Limousin:  Plat du jour en C’est la vie (Martin Bril), De rapen zijn gaar (Henk Spaan), diverse thrillers van Michael Berg Loirevallei: Zadelpijn en ander damesleed (L. van Sambeek) Bourgogne: Frankrijk, een liefdesgeschiedenis (Hendrickje Spoor) Languedoc-Roussillon: Het domein (Lidewij van Wilgen) Parijs: A Moveable Feast (Ernest Hemingway), Stadsliefde, Scènes in Parijs (Adriaan van Dis), Inspecteur Maigret (Simenon), Haring aan de Seine (Marjoleine Oppenheim).

WIE KENT ER NOG MEER?

LEES OOK:
Hét vakantieboek voor kinderen: De Eiffeltoren is 540 stokborden hoog 

13 reacties op “Vakantieboeken voor Frankrijkliefhebbers”

 1. Marleen Smeyers schreef:

  Misdaad in Marseille van Jean-Claude Izzo. Eindpunt Marseille van Jean-Claude Izzo.
  Passie voor de Provence van Yvonne Lenard
  Bruno, Chef de Police van Martin Walker (Perigord)
  Lente in Parijs van Stephen Clarke
  Een huis in Frankrijk van Eva De Wit

 2. Marco en Leila schreef:

  > Pas gelezen: Het Corsica Virus van Cynthia Sirach. Stoere vrouw. Geen roman maar verhalenbundel over de beleving van dit eiland. Geen reisgids , maar Corsica-weetjes subtiel verweven. Mooie passages, persoonlijke passages, grappige passages en herkenbare passages. Een genot voor de(ze) Corsicagangers.

 3. Rita schild schreef:

  Sorbonne plage, van Edouard Launet! . Wetenschappers aan de kust, oa Marie Curie.
  Via de Bibliotheque Orange in de Franse taal.
  Ook Deux remords de Claude Monet, speelt aan de kust van Bretagne, van dezelfde boekenclub.
  http://Www.bibliotheque-orange.org

 4. Ro schreef:

  Julia Stagg – Met de Franse slag.
  Sinds de boeken van Peter Mayle niet meer zulke leuke dorpsverhalen gelezen over Frankrijk totdat ik dit boek tegenkwam. Met de Franse Slag is het eerste boek van een serie heerlijke romans over het wel een wee van een Frans dorpje aan de voet van de pyreneeen. Je moet er even in komen maar dan ben je ook verkocht.

 5. Daan Pleijsier schreef:

  Leonhard Huizinga La Douce , het zoete Frankrijk

 6. Jeanine Erades schreef:

  Mijn roman Duivelsblauw die zich afspeelt in de streek rondom Toulouse. Te bestellen bij de boekhandel of de blauwe bol.

 7. Ruud schreef:

  De boeken van Martin Thijssen zijn onmisbaar als je richting de Mont Ventoux gaat. Naast een spannend verhaal krijg je ook een flinke dosis cultuur en geschiedenis over de streek rondom de Ventoux en in het bijzonder het dorpje Bedoin. Hij schreef tot nu toe 3 boeken. De Ventoux als stille getuige is de laatste.

 8. Petra schreef:

  Leven op het Franse platteland van Heleen Oosterveld (Auvergne),
  Sprong in het diepe en De achteruitrijvogel van Marit le Noble (Languedoc),
  Frankrijk voorgoed, portretten van blijvers van Renate van der Bas (verschillende streken),
  De boeken van Ilja Gort zoals Leven als Gort in Frankrijk (Bordeaux en omstreken).

 9. Thea Kemna schreef:

  een jaar in de Provence is ook een geweldig boek!!!!!

 10. Marleen Baalman schreef:

  Tatiana de Rosnay. Het huis waar jij van hield. Die laatste zomer. Etcetera.

 11. MJ Van Hoof schreef:

  De boeken van peter mayle, voor wie naar het zuidoosten op vakantie gaat. Puur plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *