frankrijk.nl

Jura-wijnen: net even anders

Is het de grond? De druif? Het klimaat? Het proces? Feit is dat de wijnen uit de Jura een heel eigen smaak hebben. En kleur! Josee maakt haar Jura-wijndebuut.

Château-Chalon, bakermat van de Vin du Jura

Decor: Château-Chalon. Een schattig middeleeuws plaatsje boven op een heuvel. Enig om doorheen te wandelen. Dit is echt zo’n op-en-top Frans dorp waar je graag een nachtje wil blijven. Rondom uitzicht op wijngaarden die de flanken bedekken. We bevinden ons dan ook in het centrum van de Jura-wijnstreek.

Château-Chalon, bakermat van de Vin du Jura

We zijn op bezoek bij Jean-Claude Credoz. Ambachtelijk wijnmaker. Vrouw Annie staat sinds kort ook op het etiket en zoonlief wordt klaargestoomd voor het vak. Jean-Claude nam in 2002 het stokje over van zijn vader en doet het 100% anders. Niks druiven dumpen bij de coöperatie, maar het hele vinificatie-proces en de botteling in eigen beheer. Om zo van elke druivensoort de beste wijnen te maken. Want hij heeft nogal wat in huis: maar liefst 10 verschillende wijnsoorten. We mogen ze allemaal proeven, in zijn speciale kelder voor bezoekers.

Verschillende cotes du Jura wijnen

Eerst de collectie rode, vervolgens diverse witte en tot slot de hele bijzondere wijnen, waaronder de Vin Jaune en Vin de Paille. Een proces van kijken, ruiken, rollen, even laten hangen en weer uitspugen. Dat laatste lukt overigens niet altijd.

Vin de Jura: herprogrammeer je smaakpapillen!

Verrassend lekker is de rode, fruitige Poulsard, die je het best gekoeld kan drinken. Karaktervol is de Troussau die prima gaat bij een mooi vleesgerecht. De witte wijnen zijn bijzonder. Ik ben persoonlijk niet de moeilijkste als het om witte wijn gaat (als ie maar droog is) maar als ik denk een Chardonnay te proeven dan kom ik bedrogen uit. Herstel, niet ik maar mijn smaakpapillen. Die zijn ingesteld op de zuidelijke fruitige variant. Deze lokale witte is veel wranger van smaak. Gevolg van minder zon en meer vocht in de kalkhoudende bodem.

Jura wijnen proeven in Franche-Comté

Vin Jaune: het gele goud

Het hele proces van wijnproeven voelt als een ladder beklimmen. Elke slok een treetje hoger. Dus kom maar op met die nieuwe smaaksensatie: le Vin Jaune. DE wijn van de Jura en dan vooral van Château-Chalon. Naast de comté-kaas het andere gele goud. En uiteraard met een mooie transparante gele kleur. De geur is sterk en de smaak is tja, hoe zal ik het zeggen: heel apart! Doet een beetje denken aan sherry. Heeft alles te maken met het 6 jaar lange vinificatie-proces van de Savagnin, een typische druif uit deze contreien. Het schijnt de perfecte dronk te zijn in combinatie met de comté, maar ik moet er heel erg aan wennen. “Dit moet je leren drinken,” fluistert Carole me toe. OK, zij is de ervaringsdeskundige. En zij is de kaasgourmand van ons tweeën. Dus hup, doe toch maar een flesje voor thuis. Kan ik het over een paar jaar nog eens proberen. Want een Vin Jaune kan je tientallen jaren bewaren. We sluiten af met een Vin de Paille, de strowijn. Zoet en met wat ijsblokjes erbij de ideale aperitiefwijn voor mij. Aldus de Nederlandse, want de Fransen serveren dit vooral tijdens het dessert.

Savagnin druif uit de Jura, verschillende soort druiven voor verschillende wijnen uit de Jura

Zelf proeven?

Wil je zelf de Jura-wijnen proeven, dan heb je keuze genoeg. Zo’n 2000 hectare aan wijngaarden strekt zich als een langgerekte streep uit van noord naar zuid. Van Salins-les-Bains, Arbois, Poligny, Château-Chalon, Lons-le-Saunier tot aan Beaufort.

Wat ons domein in Château-Chalon betreft, Jean Claude is druk doende een nieuwe cave te openen in een prachtig monumentaal pand in het dorp. Dus hier heb je straks het beste van beide werelden. Reserveren aan te raden (+33 (0)3 84446491). Bij meer dan 10 personen bijdrage van €5. Santé!

Houd jij ook van dit soort schattige dorpjes en wil je weten welke er nog meer zijn in deze streek, kijk dan op de website van Montagnes du Jura

LEES OOK: 
Verrassende tips om te doen in de Jura
Sebastien, ambachtelijke pijpenmaker in de Jura
Uren zoet in de zoutziederij Saline Royale

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten/Carole Goelitz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.