frankrijk.nl

Grot van Chauvet, must-see in de Ardèche

Onverwacht mooie rotstekeningen die veel ouder zijn dan Lascaux: Frankrijk is in de ban van La Caverne de Pont d’Arc, die pas sinds 2015 is geopend voor publiek. Lees hier 7 redenen om deze unieke plek te bezoeken.

1. ‘Toetanchamon’ van de prehistorische grotten

Alleen al de ontdekking van de grot is spectaculair. Pas in 1994 zagen 3 Franse speleologen een paar kleine rode strepen op een steen in de buurt van Vallon-Pont-d’Arc in de Ardèche. Een leek was er vast aan voorbij gelopen, maar deze kenners zagen meteen dat ze iets belangrijks op het spoor waren. En inderdaad: achter een vele duizenden jaren geleden ingestorte rotswand, ontdekten ze enkele van de best bewaarde prehistorische muurschilderingen ter wereld.

Galerie du Cactus grotte chauvet

2. Veel ouder dan de grotten van Lascaux

Een mazzeltje voor de wetenschap is dat er in de tekeningen ook houtskool is gebruikt en niet alleen pigment. Daardoor konden de schilderingen van Chauvet-Pont d’Arc nauwkeurig worden gedateerd met C14-testen. De uitslag – 36.000 jaar oud! – zorgde voor consternatie. Chauvet bleek namelijk 20.000 jaar eerder beschilderd te zijn dan Lascaux, waardoor diverse bestaande theorieën over kunst uit de steentijd en zelfs over de mentale capaciteiten van de oermens bijgesteld moesten worden.

schilderingen van Chauvet-Pont d Arc

3. Oerkunst in al z’n glorie

De grot zelf is al mooi, met veel kristallen, druipstenen en rode- en okerkleurige aarde, maar de rode en zwarte muurschilderingen schijnen van ongekende kwaliteit te zijn. Vooral de enscenering is bijzonder: de schilders uit de oertijd lijken de toeschouwers door de afmetingen, kleuren en hoeveelheid van de tekeningen langzaam naar een hoofdzaal te voeren. Er zit bovendien veel ‘beweging’ in, van galoppeerde paarden, rennende bizons tot vechtende neushoorns.

La-fresque-des-lions-de-la-Caverne-du-Pont-dArc

4. Dierenencyclopedie uit de steentijd

Behalve intrigerende fantasiewezens (zoals een bizon die half vrouw is) zijn in de bijna 400 tekeningen van de Grot van Chauvet-Pont d’Arc wel 14 verschillende diersoorten te ontdekken. Fascinerend om te zien dat er ooit leeuwen, panters, neushoorns, holenberen, wilde paarden en bizons leefden in de huidige Ardèche.

Lees ook: Waarom de Franse ambassadeur in Nederland gek is op de Grot van Chauvet

Prehistorische grot van Chauvet-Pont d Arc in Ardeche

5. Unieke tijdscapsule

De grot van Chauvet is in perfecte staat aangetroffen. Door de ingestorte rotswand is zij tegen alle invloeden van buitenaf beschermd gebleven en door de hoge vochtigheid van de plek zijn de muurschilderingen in meer dan 30.000 jaar eigenlijk nooit echt opgedroogd. Een romantische gedachte die onze Cro-Magnon-voorouders ineens heel dichtbij brengen. Het inspireerde de Duitse filmmaker Werner Herzog al tot een prachtige documentaire over de grot, Cave of Forgotten Dreams (2010): en Unesco heeft de grot in 2014 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Kopie van de grot Chauvet

Lees ook: Lascaux IV, hightech prehistorie in de Dordogne

6. Geen flauwe ‘nep-grot’ maar een hightech replica

Net als bij Lascaux in de Dordogne is ook  in de Ardèche besloten om een paar kilometer naast de originele grot een exacte kopie te maken, zodat de honderdduizenden bezoekers die jaarlijks verwacht worden geen schade toebrengen aan de 36.000-jaar oude muurschilderingen. Het grote verschil met Lascaux II (al uit 1983) is echter dat deze kopie uit 2015, ‘La Caverne de Pont-d’Arc’, de modernste 3D-technieken gebruikt konden worden. En dat merk je met alle zintuigen: de temperatuur, luchtvochtigheid en zelfs de geuren van de echte grot zijn perfect nagemaakt.

Facade grot van Chauvet Pont d'Arc Ardeche

7. Moderne architectuur midden in de natuur

Behalve de kopie van de grot (3000 m2 groot) is er ook een modern bezoekerscentrum neergezet waarvan de façade bescheiden omhoog steekt in de ruige groene natuur van de Ardèche. Opvallende architectuur dus (net twee UFO’s in het landschap) en een mooi licht museum waarin onder meer de overige vondsten uit de grot te zien zijn, zoals vuurstenen en de botten van holenberen.

Grot van Chauvet/La Caverne du Pont-d’Arc, 9 juli tot eind augustus van 9.30 uur-23.00 (!) uur geopend (maar laatste toegang 2 uur voor sluitingstijd), €13 (volw.), €6,50 (kinderen 10-17 jaar, jonger gratis). Meer informatie: www.grottechauvet2ardeche.com

Vogelperspectief grot van Chauvet in de Ardeche

Tekst: Nicky Bouwmeester

Copyright beelden >> Foto’s architectuur:  © Fabre-Speller Architectes Atelier 3A – F. Neau – Scène – Sycpa © SYCPA-Sébastien Gayet >> Foto’s muurschilderingen: © DRAC Rhône-Alpes – Ministère de la Culture et de la Communication, fotograaf Stéphane Jaillet en Sébastien Gayet. Foto’s overzicht grot: © DRAC Rhône-Alpes – Ministère de la Culture et de la Communication, fotograaf Stéphane Compoint >>Foto: werk in kopie-grot:  © SYPCA 61. Hoofdbeeld: CC Arnaud Lancelevée.

LEES OOK:
Indiana Jones-ervaring in de Ardèche
Auberge de la Banne, hippe herberg in de Ardèche
Trendy vakantiehuizen in verscholen dorpje in de Ardèche

5 reacties op “Grot van Chauvet, must-see in de Ardèche”

 1. Frederik schreef:

  Waarom betalen voor een kopie ? Je kan dan beter naar een documentaire erover op televisie kijken …
  Andere grotten in de buurt zijn wél echt en zeker de moeite waard.

 2. Rinie schreef:

  Werkelijk een aanrader, ook natuurlijk gehouden omgeving is prachtig. Goed te combineren met een vakantie in de omgeving van Vallon Pont d’ Arc, lekker rustig in het najaar met zijn prachtige natuur, leuke marktjes, die er ook in voor- en naseizoen elke dag in de directe omgeving zijn. Vanuit ons vakantiehuis heel goed te bereiken.

 3. Nicky schreef:

  Reactie van Mattie Weijnen op Facebook 1/8/2016:
  “Vorige week woensdag geweest. Zeer indrukwekkend! ?”

 4. luc moonen schreef:

  ik kan van deze architectuur zoooooooo veel genieten, PRACHTIG!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *