frankrijk.nl

Hirsinger, chocolademaker in de Jura

Ohlala, ben je verslaafd aan chocola, mijd dan het verder o zo schattige stadje Arbois in de Jura. Want als je hier één van de bonbons van Hirsinger hebt geproefd, dan ben je verkocht!

Arbois in de Jura

Arbois: wijn én chocolade

Arbois is toch vooral bekend als lieflijk dorpje niet ver van Lons-le-Saunier, idyllisch gelegen tussen de wijngaarden én bovendien het geboortedorp van Louis Pasteur. Maar de familie Hirsinger draagt ook bij aan de faam van de stad. Al 4 generaties lang maakt zij goddelijk lekkere bonbons. ‘Chocolats vivants’ heten ze officieel. Dat laat zich het beste vertalen als kakelverse chocola. Bijzonder hier is de vulling, de ganacheDie wordt gemaakt van extracten van bloemen, fruit of kruiden. De vulling wordt omhuld door een chocoladejasje, gemaakt van ‘s werelds lekkerste cacao afkomstig uit Madagascar, Ecuador of de Dominicaanse Republiek. Proef je het al? Het gekozen receptuur – geheim uiteraard en al meer dan 100 jaar oud – haalt de beste smaak naar boven ten koste van de houdbaarheidsperiode. Geen conserveringsmiddelen dus. Alles puur natuur.

Chocolade-Hirsinger-Arbois-Jura

Elke bonbon flirt met je smaakpapillen: La Fée Verte, met een vulling van anijs, amandel en absint of Mon amie la Rose, waar de rozenextracten je tong strelen en voor een smaakexplosie zorgen in je mond… Oh mon Dieu. Even de ogen sluiten om hier ten volle van te genieten.

mini-museum van Hirsinger-Arbois

Verborgen choco-historie

Hmm, is chocola dan toch echt een afrodisiacum? Josee en Carole vragen het meesterchocolatier Edouard Hirsinger. Hij grijnst van oor tot oor, maar zwijgt. Wel geeft hij ons zijn meest verleidelijke blik en wenkt ons om hem te volgen. We dalen een kleine trap af. De winkel is gesloten; is dit wel verantwoord? Het licht knipt aan. Plotseling staan we in een megakelder, ingericht als mini-museum. Als een duveltje uit een bonbondoosje! Meer dan een eeuw geschiedenis van chocolademaken staat hier tentoongesteld. Potten, pannen, doosjes, theeserviezen. Zelfs Droste-blikken ontdekken we tussen deze potpourri van nostalgische spullen. Het familiepronkstuk is de oude houten winkelfaçade. Fantastisch! Voorzichtig vragen we of deze C-Spot ook voor anderen toegankelijk is of dat dit louter een privé-familiekamer betreft. Gelukkig, je kunt het bezoeken. Elke donderdag maar wel na reservering via het lokale Office du Tourisme.

Josee bij Hirsinger in Arbois

We keuvelen nog wat over zijn winkel in Japan – waar Edouard furore maakt als dé choco-juwelier – zijn status als MOF (pardon? aha.. Meilleur ouvrier de France chocolatier-confiseur) en dralen over welke bonbons nu mee te nemen voor het thuisfront. Met een laatste knipoog zegt hij ons gedag. Volgens ons heeft ie zijn portie chocola voor de dag al ruimschoots binnen!

Maison Hirsinger ligt direct aan het centrale Place de la Liberté dus er is geen ontkomen aan! De chique winkel is open van vrijdag tot dinsdag van 8.00 uur tot 19.30 uur en in juli en augustus alle dagen. Meer informatie over deze streek vind je op Montagnes de Jura.

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz, foto Arbois: Maxime COQUARD & Elisa DETREZ @Bestjobers

LEES OOK:
Reisreportage: verrassende tips voor de Jura
Gele Jura-wijnen, net een tikkeltje anders
Uren zoet in de Saline Royale, zoutziederij in de Jura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste weetjes, nieuwste adresjes en insidertips voor Frankrijk? Meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je nu in!