frankrijk.nl

Kussen in Frankrijk: hoe vaak?

Faire la bise! Hoe vaak Fransen elkaar zoenen hangt van de streek af. De Parijzenaren zweren bij 2, maar buiten de hoofdstad kan het aantal kussen bij een begroeting sterk verschillen. Wie rekent op gezelligheid tijdens de vakantie kan alvast kijken hoe het zit met de lokale zoenetiquette.

Best gek, de in onze ogen soms zo gereserveerde Fransen zoenen eerder dan wij. Je hoeft elkaar nog niet eens te kennen, al bij het voorstellen geven Fransen elkaar een bise. Iedereen? Eh, nou nee, ook weer niet iedereen. In principe doen Fransen dat alleen bij leeftijdsgenoten of mensen jonger dan henzelf. Oudere mensen geven ze een hand, tenzij die zelf hun wang aanbieden.

hoeveel kussen bises in Frankrijk per streek

En in zakelijke en meer officiële omgevingen zijn wangkussen uiteraard ook minder snel van toepassing. Dat gezegd hebbende: op veel Franse werkvloeren wordt aardig wat afgezoend tussen collega’s. Hetzelfde geldt voor ouders op het schoolplein. Buren op de mark. Bekenden bij de bakker. On claque la bise partout…

In een informele vakantieomgeving zoals op de camping ga je dus niet vaak mis met een zoen bij een begroeting of vertrek. En als je uitgenodigd wordt voor een aperitief of BBQ bij lokale Fransen is de kans groot dat de gastheer of -vrouw al bonsoir-zeggend de lippen tuit. Daarin ga je dan uiteraard mee. Maar hoe vaak?

1, 2, 3 of 4 zoenen

Voor Parijs is het makkelijk: 2x zoenen is de norm, meer wordt als provinciaals gezien. Maar buiten de hoofdstad ligt het ingewikkelder. Er bestaat een kaart die weergeeft hoe het zit met de regionale verschillen: Combien de bises? Deze website roept Fransen al jaren op te stemmen over het aantal zoenen dat in hun departement gebruikelijk is. De uitslag laat een aantal verrassende dingen zien.

Faire la bise kussen op de campingAantal zoenen in bekende vakantiestreken

Ardèche & Drôme: 3x zoenen
Auvergne: noorden (Allier, Puy de Dôme) 2x zoenen, zuiden (Cantal, Haute-Loire) 3x zoenen
Bretagne: 2x zoenen, behalve in Finistère (1x)
Champagne: 4x zoenen
Corsica: 2x zoenen
Bourgogne: 2x zoenen
Languedoc-Roussillon: dicht bij Spanje (Pyrenées-Oriëntale en Aude) 2x zoenen, in de Gard & Hérault 3x zoenen
Normandië: 2x zoenen, behalve de Calvados (4x!)
Provence: 2x zoenen, behalve in de Vaucluse (3x)
Zuidwest-Frankrijk (Dordogne, Aquitaine, Midi-Pyrénées): 2x zoenen

Verdeeld Zuid-Frankrijk

Verwarrend is het in Zuid-Frankrijk, waar heel de Provence aan 2 zoenen doet, behalve de Hautes-Alpes en vooral de Vaucluse, waar 87% van de stemmers 3 keer zegt te zoenen. Net als de Ardèche, de Drôme, de Hérault en delen van de Auvergne overigens. Op de interactieve kaart van de website Combien de bises? staan de details per departement en daaruit blijkt dat op sommige delen van Corsica zelfs 5x zoenen gewoonte is. Maar met slechts 18% van de stemmen blijkt weer lang niet het hele eiland het daarmee eens. XXX

Foto’s: CC/NickyB,  Kaart copyright Combien de bises?

LEES OOK:
Hilarisch: correct u-zeggen in het Frans
Sterren kijken op de camping in Frankrijk
15 geestige Franse uitdrukkingen

Eén reactie op “Kussen in Frankrijk: hoe vaak?”

  1. Flora schreef:

    In de limousin en in de lot kust iedereen elkaar van jong tot oud. Handen geven doen ze bij vreemden of de mensen die ze niet willen zoenen.
    2 is normaal.4 bij een goede vriendschap een hechte buur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *