frankrijk.nl

Koffie met de Franse ambassadeur

14 juli, nationale feestdag! En wij hebben een chique Franse gast om dat te vieren. Carole vroeg niemand minder dan Philippe Lalliot, de Franse ambassadeur in Nederland, over favoriete plekken in en specialiteiten uit zijn geboorteland.

Tijdens een gala-avond van de Franse Kamer van Koophandel in hotel de l’Europe liep Carole de nieuwe Franse ambassadeur tegen het lijf. En brutaal als ze soms is, vroeg zij hem natuurlijk om een interview voor frankrijk.nl. Een week later mocht ze langskomen op de ambassade in Den Haag. Het gesprek dat 30 minuten zou duren liep uit tot 1,5 uur – de tijd vliegt kennelijk als je een gezamenlijke passie voor Frankrijk hebt!

interview Franse ambassadeur Nederland favoriete plekken Frankrijk Philippe Lalliot

Voor uw ambtsfunctie in Nederland heeft u zich ingezet voor de Unesco-bescherming van de Grot van Chauvet, kunt u daarover vertellen?

“Ik ben op 30 maart 2016 in Den Haag begonnen en daarvoor was ik ruim 3 jaar Frans ambassadeur bij Unesco in Parijs. In die functie heb ik me inderdaad sterk kunnen maken voor de opname van de Grot van Chauvet op de Werelderfgoedlijst in 2014. Om de prehistorische tekeningen te beschermen kan de originele grot niet bezocht worden, maar ik behoorde tot een klein groepje gelukkigen dat toch naar binnen mocht, vlak voordat de grote nieuwe kopie van de grot geopend werd in 2015. Een voor mij zeer indrukwekkend bezoek. Alles wat ik dacht te weten over kunstgeschiedenis werd weerlegd. Het perspectief bestond al 36.000 geleden! Je ziet in de grotschilderingen de eerste experimenten met diepte en met de natuur in beweging. Het nieuwe bezoekerscentrum is een technologisch hoogstandje, een geweldige aanwinst op toeristisch en economisch vlak. Kun je je voorstellen, ze hebben zelfs parfumeurs laten ruiken in de originele grot om de geur exact na te bootsen in de kopie-grot die in alle opzichten niet van echt te onderscheiden is?”

Facade grot van Chauvet Pont d'Arc Ardeche

Welke andere Unesco-sites in Frankrijk zijn belangrijk voor u?

“Ik heb ook projecten in de Bourgogne en de Champagne kunnen begeleiden en twee aanvragen lopen nog, waaronder vooral de benoeming van de vulkaanketen van de Puys in de Auvergne me aan het hart gaat. Het is een lang proces: een aanvraag voor de Werelderfgoedlijst vraagt wel 10 jaar lobbying. Maar de inmiddels 44 Unesco-sites in Frankrijk zijn heel belangrijk voor het imago van het land als toeristische bestemming.”

Berges de la Seine café en terrassen langs de Seine in Parijs
U vervulde functies in Parijs, bij Buitenlandse Zaken en Unesco, dan kent u vast wat leuke adressen in de hoofdstad?

“Restaurants en cafés weet ik zo niet te noemen, maar ik vind de nieuwe Berges de Seine, op de Rive Gauche een erg mooie plek in Parijs. De Pont Alexandre III is mijn lievelingsbrug, want ik had een kantoor met zicht op ie brug en het glazen dak van het Grand Palais. Prachtig, vooral ’s nachts. Ah kijk, nu bedenk ik: er is een heel aardig adres onder die brug. Er staan strandstoelen en je kunt er een glas wijn drinken en een kaasplank bestellen. En daarna langs het water lopen tot het Ile de la Cité, een heel aangename wandeling.”

En uw favoriete museum in Parijs?

“Uw vragen zijn onmogelijk!” (grote glimlach) “Hoe kan een mens kiezen tussen Musée Guimet, Musée d’Orsay, Musée Branly of het Louvre bijvoorbeeld? Dat hangt helemaal van mijn humeur af. En dan heb je ook nog het net gerenoveerde Musée Picasso en de nieuwe Fondation Louis Vuitton, een architectonisch meesterwerk en heel fotogeniek.”

nieuw-museum-in-parijs-fondation-louis-vuitton

Waar gaat u op vakantie in Frankrijk?

“Ik heb het geluk met verschillende Franse regio’s een relatie te hebben. Ik ben geboren in Parijs, ik heb in Narbonne op school gezeten, ik heb gewoond in de Bourgogne, mijn vrouw heeft wortels in de Auvergne, net als ik, maar zij heeft ook famillie in Nice en Nantes, we hebben een chalet in de Auvergne, in Superbesse, en een vakantiehuis in Sables d’Olonne, aan de westkust. Dus tja.. wij reizen veel en komen in al deze plaatsen en streken. Het is net als bij de musea, we volgen ons humeur en de seizoenen!”

U bent gek op skiën en u houdt ook van fietsen is het niet?

“Ik houd van veel verschillende sporten: paardrijden, schermen en vooral skiën. Ik wilde toen ik jong was professioneel skiër worden en ik ski winter en zomer. En fietsen vind ik ook leuk inderdaad, het liefste in een stad. Ik heb een fiets op de ambassade in Den Haag en die gebruik ik regelmatig, in Nederland voelt het bijna veiliger om te fietsen dan te rijden in een auto. Ik wacht ongeduldig op de laatste verhuisspullen die deze zomer overkomen uit Frankrijk. Mijn broer heeft me voor vertrek een mooie oude Hollandse fiets cadeau gedaan, ik kan niet wachten die te proberen.”

Voor welk gerecht mogen we u midden in de nacht wakker maken?

Ris de veau (kalfszwezerik)! En nee, die kan ik niet zelf klaarmaken maar ik ben heel goed in het opeten ervan.” (grote glimlach). “Oh en Saint-Nectaire, een rauwmelkse kaas uit de Auvergne. Toen ik nog in Parijs woonde, liet ik een hele goede, van de kaaswinkel La Reine Margot in Besse, opsturen per pakketdienst. De eerste keer keek de postbode met grote ogen naar het pakje in zijn handen en  glimlachte hij toen hij de geur herkende. Daarna kwam hij elke 15 dagen langs. Ik denk erover om de kaas ook naar Nederland te laten sturen, haha. Ook heb ik een zwak voor rode bordeaux en witte bourgognes. Ik ben sinds 2013 Commandeur des Chevaliers du Tastevin, een bekend Bourgondisch wijngenootschap, net als mijn vader. Daar ben ik heel trots op. Gelukkig heb ik een uitstekende wijnhandel ontdekt op de Reinkenstraat in Den Haag. Voor mij een teken dat Nederlanders ook steeds betere wijnen drinken.”

Sainte-nectaire fromage kaas Cantal Auvergne lekkerste kazen uit Frankrijk halfgare

Welke Franse streek staat nog op uw bucketlist?

“Een hele goede vraag.. mmm, laat me even nadenken. Corsica! Vanwege de landschappen, de cultuur en de gastronomie van het eiland. En als ik overzee mag dan ook Nieuw-Caledonië, alleen de naam al laat je dromen.”

Strand in Corsica

Heeft u nog een tip voor de vele Nederlanders die de komende dagen naar Frankrijk afreizen?

“Verlaat de gebaande paden, durf te verdwalen in Frankrijk, ontloop de clichés. En vooral: maak contact met de Fransen, dat is de beste manier om een land te ontdekken.”

Tekst: Carole Gölitz/Nicky Bouwmeester Foto’s: Ambassade de France aux Pays-Bas, Trophées du Commerce, Franse Kamer van Koophandel, Corsica Cc/Stefano Leoni, Saint-Nectaire/Mon Oeil, 

LEES OOK:
9 leuke Franse adressen in Den Haag

Carole Franse ambassadeur Nederland favoriete plekken Frankrijk

2 reacties op “Koffie met de Franse ambassadeur”

  1. Carole schreef:

    Merci Monsieur l’Ambassadeur, merci Philippe, oui je l’ai bien noté et aussi signalé à nos lecteurs 😉
    Retrouvez toute l’interview en francais sur le lien suivant : lnkd.in/e6_frhy

  2. Philippe Lalliot schreef:

    Merci pour cette rencontre. J’ajoute, puisque c’était une autre de vos questions difficiles, que j’ai un faible pour les ris de veau, le Saint Nectaire et les crêpes, surtout celles préparées par l’un de mes fils !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.