frankrijk.nl

GROETEN UIT… Lyon

Geweldig leuke tussenstop dat Lyon! En wij zijn niet de enige die het zeggen: lezeres Brenda stuurde ons een enthousiast kaartje. Zij woonde een tijdje geleden in de stad en was verrast door de vele leuke nieuwe plekken in Lyon. 

Salut Carole, Josée en Nicky,

Ik ben alweer een maand terug uit Lyon, maar nog steeds aan het nagenieten! En binnenkort vertrekken jullie misschien, net als al die andere Nederlanders op weg naar het Zuiden. En dan passeren jullie Lyon via de Route du Soleil. Ik raad iedereen aan om de stad vooral niet voorbij te rijden maar om er een paar dagen te stoppen. 

Ruim 10 jaar geleden heb ik een tijdje in Lyon gewoond, dus ik was niet zozeer van plan alle hoogtepunten uitgebreid te bezoeken – al heb ik natuurlijk wel een rondje gemaakt langs mijn favoriete plekken: Vieux-Lyon, de kathedraal van Fourvière, Jardin des Roses (in renovatie), het Presqu’île, Place Perrache en Place Bellecour (ook in renovatie) 🙂

Lyon bezoektips tussenstop stedentrip leuk om te zien Fourviere Vieux-Lyon

Wat ik vooral wilde ontdekken waren de wijken die ik niet zo heel vaak bezocht heb, zoals Brotteaux en Part-Dieu. Maar daarnaast was ik natuurlijk heel benieuwd of er nog wat was veranderd.

En ik werd niet teleurgesteld: in de wijk Part-Dieu zijn een paar jaar geleden Les Halles de Lyon-Paul Bocuse geopend! Dat is een overdekte markt met barretjes en restaurantjes, vergelijkbaar met El Mercado in Barcelona, met als verschil dat er in Lyon niet alleen toeristen maar vooral ook veel locals komen. Een waar genot om doorheen te lopen, maar vooral om een hapje te eten of een drankje te doen. Alleen maar mooie producten – oesters, quenelles, taart met pralines, lokale worsten en kazen – het water loopt ook jullie gegarandeerd in je mond!

Lyon bezoektips tussenstop stedentrip leuk om te zien Part-Dieu mark Paul Bocuse hallen

Behalve Les Halles is er nog een grote verandering in Lyon: de wijk La Confluence, in een vroeger havengebied. Hier is in 2014 het Musée des Confluences geopend. Het is een natuurkundig museum, leuk voor de kleine gast, maar zeker ook voor de grote(re). En als jullie het museum niet in willen, ga dan toch even langs want het glazen gebouw is een architectonisch hoogtepunt in deze vernieuwende wijk en het ligt precies op het punt waar de Saône en de Rhône samenkomen.

Lyon bezoektips tussenstop stedentrip leuk om te zien Musee les Confluences nieuwe wijk architectuur museum
Ik heb vooral genoten van de tijdelijke tentoonstelling ‘Antartica’ – nog tot eind 2016 te zien – met prachtige films en foto’s gemaakt tijdens een poolexpeditie.

En Brotteaux, hoor ik jullie denken. Daar heb ik heerlijk geslenterd langs de statige panden om uiteindelijk uit te komen in Parc Tête d’Or. Een fantastisch groot park waar ik met een boek en een kleedje heb genoten en even kon bijkomen van het vele lopen. Op de terugweg gestopt bij een echt Franse artdeco brasserie – Brasserie des Brotteaux (1, place Jules Ferry). Het viergangen ‘menu du jour’ was voortreffelijk, maar zorgen jullie dat jullie veel plek in de maag hebben? Ik kon de 4e gang namelijk niet meer op en heb in de plaats daarvan een espresso genomen.

Lyon bezoektips tussenstop stedentrip leuk om te zien La Croix-Rousse uitzicht Fourviere

De dagen zijn snel gevuld in Lyon, maar voordat ik de stad weer verliet ben ik ook nog naar de wijk Le Croix-Rousse gegaan. Met zijn beroemde murs peints (muurschilderingen). Let wel op: Croix-Rousse ligt, net als Fourvière, behoorlijk hoog. Dus veel trappen, maar daardoor ook een prachtig uitzicht over de stad! Tip: ga met de metro omhoog en loop vervolgens weer naar beneden door de leuke kleine straatjes en parkjes.

Lyon bezoektips tussenstop stedentrip leuk om te zien Fourviere La Croix-Rousse

En als gastronomische hoofdstad van Frankrijk mogen jullie in Lyon absoluut de bouchons – restaurants met typische Lyonnaise gerechten – niet missen. In Vieux-Lyon kan je er bijna niet omheen. Maar als jullie wat anders willen: ga lekker lunchen of dineren bij de épicerie van Cour Les Loges (6, rue de Boeuf) – of als jullie een goed gevulde portemonnee meehebben bij het sterrenrestaurant van Cour Les Loges.

Dus je hoort het: Lyon is echt de moeite waard. Zelfs als het niet lukt in de zomer, dan zijn er op andere momenten in het jaar ook mogelijkheden: easyJet vliegt 3x per week in minder dan 2 uur van Schiphol naar Lyon. En vanaf het vliegveld sta je binnen 30 minuten in het centrum dankzij de Rhône Express (een tram met wifi)!

Fijne zomervakantie, Brenda 

Groeten uit Lyon bezoektips zien & doen top 10LEES OOK:
Must-see in Lyon: het fantaisch leuke Muséee Cinema & Miniature
Nieuw designhotel in klooster van Lyon
Chique charmeadres in Oud-Lyon: Le Cour des Loges
Spijbelen in het schoolse Collège Hotel in Vieux-Lyon

Brenda Westerink Gastblogger

Tekst & beeld van gastblogger Brenda Westerink, uit Haarlem. Ze woonde in 2003 in Lyon en komt nog altijd zo vaak mogelijk in Frankrijk. Zo gaat ze minstens 3 keer per jaar een dagje shoppen in Lille. // Ansichtkaart-foto’s: John Weiss (Saône), R. Ludovic (funiculaire), Laury Rouzé (Gare des Brotteaux), Christian (tafeltjes bouchon).

3 reacties op “GROETEN UIT… Lyon”

 1. Brenda Westerink schreef:

  Een jaar na deze ‘groetjes uit Lyon’ weer terug en van onze hôte in Croix Rousse diverse local eet & drink tips ontvangen en deze deel ik natuurlijk graag met de lezers van frankrijk.nl:

  RESTAURANT
  Le Canut et les Gones – Croix Rousse
  http://lecanutetlesgones.com/
  Saveurs de Py – Croix Rousse
  http://www.saveursdepy.fr/
  Aux 3 maries – Vieux Lyon
  http://aux-3-maries.fr/
  Jeremy Galvan – Vieux Lyon
  http://jeremygalvanrestaurant.com/
  L’ébauche – Lyon1er
  https://www.facebook.com/L%C3%89bauche-542189795917553/
  Archange – Lyon 1er
  http://www.archangecafe.com/contact/

  WIJNBAR
  O’vin d’anges – Croix Rousse
  http://www.ovinsdanges.fr/
  Chateauneuf du Peuple – Vieux Lyon
  http://www.chateauneufdupeuple.com/

 2. Willem Pepping schreef:

  Interessant….mijn dochter woont nu zo’n 2 jaren in Lyon en afgelopen jaarwisseling ben ik er geweest. Mooie stad met vele gezichten. Rijke cultuur en gastronomische hoofdstad van Frankrijk. Een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *