frankrijk.nl

Uren zoet in de Saline Royale

Wat op papier een saai bezoek lijkt aan een voormalige zoutziederij in Arc-et-Senans (Doubs), loopt uit op een machtig interessante en uiteindelijk heel verrassende middag voor Josee en Carole.

De ongezouten waarheid over La Saline Royale in Arc-et-Senans

1. Meer weten over zoutwinning?
2. Hou je van architectuur?
3. Dol op gave foto-exposities?
4. Ben je een tuinliefhebber?
5. En verblijf je deze zomer in de Jura?

5x ja? Bezoek de Saline Royale!

De entree is al indrukwekkend: een statige poort waarachter we de eerste contouren ontwaren van een tempel? Nee, niets is wat het lijkt hier. Dit is de voormalige zoutziederij Saline Royale! In een opstelling van een halve cirkel zien we gebouwen (voormalige kantoren, opslagruimten, woonresidenties) in een dusdanige architectonische stijl, dat je zou denken dat het hier om een luxe villawijk met Romeinse stijlelementen gaat. Maar het betreft een 18e-eeuwse fabriek (hofleverancier van Lodewijk de Vijftiende), die tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Voormalige zoutfabriek Saline Royale in de Jura, Frankrijk

In deze gebouwen vind je nu diverse tentoonstellingen en exposities. Wat is de moeite waard? Hierbij onze tips:

L’Histoire du Sel

Het hoofdgebouw, ja die tempel met de grote pilaren, is geheel gewijd aan de geschiedenis van de zoutwinning en regelmatige wisselende tentoonstellingen. Vooral het gebouw zelf vonden wij echt klasse uitstralen.

L'histoire du sel in Saline Royale, Franche-Comté, Frankrijk

Foto-expositie: Les Mines de Sel

Links van het hoofdgebouw vind je het zoutdepot. Ook zo’n indrukwekkend gebouw. Nu de locatie voor een indrukwekkende foto-expositie over het leven van zoutwerkers over de gehele wereld. Waanzinnige foto’s! Nog de gehele zomer te zien!

Foto-expositie Les Mines de Sel in de Saline Royale

Musée Ledoux: eerbetoon aan architect die tijd ver vooruit was

Wow, als de schepper van dit waanzinnige complex, Claude-Nicolas LeDoux (1736-1806) nu had geleefd had hij furore gemaakt als meester-créateur van bijzondere ontwerpen. Hij is het perfecte voorbeeld van out-of-the-box denken. Ook dit project was een statement: hij wilde een omgeving creëren die esthetisch, architectonisch en sociaal helemaal verantwoord zou zijn. Het resultaat van een voor die tijd enorm vooruitstrevend concept wat we bijna social working&living kunnen noemen. Deze avantgardistische kijk vind je ook terug bij de tientallen maquettes die je kunt bewonderen in Musée Ledoux.

Musee Ledoux: eerbetoon aan architectuur

Je weet niet wat je ziet! Bolwoningen die héél goed zouden matchen bij de kubuswoningen van Rotterdam, piramidehuizen, een huis waar de rivier onderdoor stroomt.. En dat allemaal meer dan 200 jaar geleden ontworpen!

Le Festival des Jardins: tuinen vol striphelden

Elk jaar worden de tuinen aan de buitenkant van de cirkel toebedeeld aan Les Écoles Nationales de Paysage. Zeg maar de studenten voor landschaps- en tuinarchitectuur. Volgens een vooraf bepaald thema richten zij de tuin in. Elk perceel naar eigen vrije interpretatie op het thema. Dit jaar is dat de wereld van de stripfiguren. De thematuinen zijn tot 23 oktober 2016 te zien.

Le Festival de Jardins tuinen vol striphelden

Hotel Saline Royale

Is een dagje niet genoeg dan kun je ook blijven slapen in La Saline Royale. In een drietal gebouwen zijn hotelkamers gecreëerd. Modern, puur en tikje design. Prijs 2-pers. kamer €113, ontbijt €10. Lunch of diner kun je nemen bij La Table des Jardins, tijdens de zomermaanden alle dagen open.

Hotel Saline Royale Jura Frankrijk

La Saline Royale is het hele jaar open. Van juni tot en met september van 9.00 tot 18.00 uur. In voor- en naseizoen van 9.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 18.00 uur. Meer info. Volwassenen €9,80 16-25 jaar €6, kinderen 6-15 jr €4,50

TIP! Leuk om te combineren met het Zoutmuseum in Salins-les-Bains, op 20 minuten rijden van Arc-en-Senans.

Carole bezoekt de Saline Royale in de Jura

Wil je meer weten over wat je in deze omgeving allemaal kunt doen kijk dan op de website van Montagnes du Jura.

Tekst: Josee Schouten  Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz, Saline Royale

LEES OOK:
Reisreportage Juragebergte: 6 verrassende bezoektips
Bijzondere slaapadressen in de Jura
Ontmoeting met Sébastien, een jonge pijpenmaker in de Jura

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *