frankrijk.nl

Verdun: luxehotel in officierskazerne

Zelfs mensen die normaal weinig hebben met oorlogsmonumenten raken in Verdun al snel onder de indruk door het alom aanwezige verleden. Bijzondere uitvalsbasis voor zo’n bezoek: Les Jardins du Mess, een hotel in een vroegere kazerne. Aan de Maas, in de oude binnenstad.

Alle inwoners van Verdun kennen ‘Le Mess’. Deze kazerne staat al vanaf 1885 parmantig op een oever van de Maas, midden in de oude binnenstad. Toen 3 lokale ondernemers het historische pand kochten om er een hotel van te maken waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. In 2016 opende het nieuwe ‘Les Jardins du Mess’ zijn deuren. “Het was even zoeken naar de naam,” bekent de stralende jonge hoteldirectrice Maité Giangrandi (28 jaar), “want ‘mess’ doet Engelse toeristen aan rommel denken. Maar het was ondenkbaar om deze in Verdun zo geliefde naam te laten vervallen. Vandaar dat we Les Jardins hebben toegevoegd, want aan de achterkant grenst het hotel aan een grote tuin met een oude toren.”

Lees ook: De indukwekkendste WOI-monumenten bij Verdun

Les jardins du Mess

Alles uit de Lorraine

Aan die lokale populariteit van het gebouw zijn de hoteleigenaren in verschillende opzichten tegemoet gekomen. Zo lieten ze de renovatie alleen maar door plaatselijke bedrijven uitvoeren en ook voor de inrichting werden zoveel mogelijk spullen uit de directe omgeving gebruikt. Zo komt het beddengoed uit de Vogezen, de matrassen zijn van een ambachtelijk fabrikant uit de buurstreek Elzas, en de kussens zijn gemaakt van veertjes die geplukt worden door de nonnen van het karmelietenklooster uit Verdun, Le Carmel. Ook in de thema’s van de hotelkamers – 40 in totaal – heeft de thuisregio een centrale plek. Zo zijn er kamers waar toeristische hotspots van de Lorraine terugkomen en weer andere waar kunstwerken van lokale kunstenaars hangen.

Luxehotel in officierenkazerne

De aalbessensuite

De suites hebben streekspecialiteiten als thema. Zoals de mooie rode kamer in het teken van de ‘kaviaar uit Bar-le-Duc’, een plaats ten noorden van Verdun. Dat is een bekende jam van aalbessen, waarbij de pitjes met behulp van een ganzenveer uit de bessen verwijderd zijn. Een monnikenwerkje, vandaar de chique naam! Als welkomstcadeau staat er voor gasten van deze suite een potje in de kamer. En proefexemplaren zijn er ook in de suites met het thema mirabel of madeleine, andere bekende producten uit de Lorraine. Het zijn leuke lokale details in de verder heel modern ingerichte kamers, die door hun prachtige hoogtes (met plafonds op 2,5 tot 3,5 meter!) laten zien dat je je toch echt in een historisch pand bevindt.

Les jardins du Mess tussenstop Verdun

Vanaf €135/kamers en €290/suites (en aanbiedingen op de website). Meer info en boekingen 

PLUS+
– Het hotel heeft een pianobar, een bistro en een feestzaal met een antieke kroonluchter.
– Het Slagveld van Verdun ligt op 20 minuten rijden van het hotel.
– Achter het hotel, aan de parkkant, ligt een terras op het oosten waar je ’s ochtend in de zon kunt ontbijten. Terwijl je aan de waterkant een aperitief kunt drinken op een terras dat einde middag zon heeft.

LEES OOK:
10 heerlijke stops in de Lorraine
Indrukwekkend! Bezoek aan Verdun en WOI-monumenten

Beeld: Jardins du Mess linksboven ©Florence Dillmann/CRT Lorraine, Façade Jardins du Mess ©Jardins du Mess Interieur Jardins du Mess ©Tourisme Grand Verdun,  Citadelle souterraine de Verdun ©B. Barbier/CRT Lorraine, Ossuaire de Douaumont Creative Commons/Andrew3000; Mémorial de Verdun ©Jean-Marie Mangeot, Flammes à la Lumière: ©M. Gandner/Connaissance de la Meuse, ©Musée Romagne 14-18

Reacties zijn gesloten.