frankrijk.nl

Discret, Franse instagrammer met humor

Ook nu het water stijgt in Parijs weet fotograaf Discret daar weer een geestige draai aan te geven. Speelgoed, humor en de actualiteit zijn vaste elementen in zijn foto’s die al gevolgd worden door 74.000 liefhebbers. Tijd voor een ontmoeting!

discret-paris-photos-instgram-succes

Hoe komt iemand op het idee om foto’s te maken van smurfen en Lego-mannetjes in Parijs?

“Als kind maakte ik al VHS-video’s met de Barbie van mijn zusje, waarin ik scenario’s van televisie naspeelde. Later werd ik grafisch ontwerper, Digitaal project-manager en ook freelance fotograaf. In 2011 kwam ik mijn oude speelgoed weer tegen en vond ik het zo nostalgisch en grappig tegelijk. Ik besloot ze in scène te zetten voor een nieuw soort foto’s en daar ben ik eigenlijk niet meer mee opgehouden. En nu koop ik steeds nieuwe miniaturen.”

Instagrammer Parijs Discret

Je foto’s zijn vaak geestig maar hebben soms ook een trieste aanleiding. Hoe kies je je onderwerpen?

“Mijn inspiratie komt uit het dagelijks leven, de actualiteit en wat ik in mijn handen heb. Afhankelijk van het speelgoed dat mij inspireert en de omgeving waarin ik me bevind, kom ik vanzelf tot ideeën. Ik maak veel foto’s die betrekking hebben op het seizoen of het weer, een feestdag of de geschiedenis van een plek. Ik probeer altijd iets bekends op een nieuwe manier te laten zien. Door interactie tussen werkelijkheid en fantasie.”

Instagrammer Parijs Discret

Met bijna 75.000 bezoekers ben je een heel geliefd Instagrammer in Frankrijk. Kun je leven van dit werk?

“Ach, zo’n getal zegt ook niet alles. Lang niet al mijn 75.000 volgers reageren actief op elke foto die ik plaats. Maar feit is dat de media me hebben opgemerkt. Ik heb in kranten gestaan en ben op televisie geweest. Daardoor heb ik de afgelopen 3 jaar ook voor betaalde opdrachtgevers kunnen werken, zoals Lego. Maar ik denk niet dat ik ooit volledig van mijn Instagram-account zal kunnen leven. Naast deze uit de hand gelopen hobby zorg voor mijn zoon Jules, een baby nog, organiseer ik masterclasses fotografie voor diverse social media, geef ik lezingen over content en community management, en ik maak ook foto’s in opdracht.”

Instagrammer Parijs Discret

Met welke foto heb je het grootste succes gehad?

“Ik maak elke maand een top10 van mijn best bekeken foto’s en plaats die op mijn website Discret-photos.com. Succes op Instagram hangt af van heel diverse factoren en vaak is timing cruciaal. De meeste likes kreeg ik totnutoe voor mijn foto van een blauw-wit-rood verlichte Eiffeltoren, daags na de aanslagen van 13 november 2015. Met name door de gebruikte hashtags is die foto heel lang te zien geweest op internet. Heel populair was ook de foto van mijn vrouw @celicelo (ook een succesvol Instagrammer, met prachtige foto’s van Parijs, red.) die achter een foto van Amélie staat. En met speelgoed is deze van een miniatuur-fietser eentje die goed gewerkt heeft. Net als deze van Bécassine, een bekend personage uit Bretonse kinderboeken, met een paraplu in Jardin des Plantes.”

Instagrammer Parijs Discret

Heb je al eens foto’s gemaakt in Nederland? En hoe zouden wij – 3 Nederlands/Franse dames – eruit zien op een foto van Discret?

“Ik ben 16 jaar geleden in Amsterdam en Leiden geweest. En een paar jaar terug was ik in Rotterdam voor een optreden van dj Armin van Buuren, maar ik heb er nooit foto’s gemaakt. En een foto van jullie ? Nou zo dus. Alle Nederlandse clichés zitten erin, haha. Tulpen, fietsen een oranje T-shirt… Een van mijn volgers heeft een Lego-poppetje van mij laten maken, dus ik sta er ook op! Met mijn zoon.”

Instagrammer Parijs Discret

Nicky, Josée, Carole en Ulrike, de dames van frankrijk.nl, samen met Franse fotograaf Arnaud, beter bekend als instagrammer Discret.

Instagrammer Parijs Discret

Meer over Discret: discret-photos.com en@discret op Instagram.

LEES OOK:
Verdwijntruc van kunstenaar JR met piramide van het Louvre
Verbluffende toen&nu-foto’s van Parijs
Cool op Instagram: Franse monumenten met een twist

Copyright foto’s: Discret

Reacties zijn gesloten.