frankrijk.nl

Verbluffende foto’s: Parijs toen & nu

Dit is knap gedaan! De Franse fotograaf Julien Knez maakt oude foto’s van Parijs op EXACT dezelfde plek opnieuw.

Twee jaar geleden maakte fotograaf Julien Knez een reportage voor het 70ste bevrijdingsjaar van de Franse hoofdstad. Hij koos daarvoor archieffoto’s van de laatste dagen van de oorlog en fotografeerde die op precies dezelfde plek in Parijs, terwijl hij ze vasthield. Zodat schietende verzetsstrijders en gearresteerde Duitse militairen ineens weer in het hedendaagse straatbeeld verschenen. De medewerkers van uitgeverij Parigramme vonden het zo’n bijzonder project dat ze Knez vroegen nog meer foto’s te maken. Niet speciaal over de oorlog maar met originelen met uiteenlopende thema’s, uit de periode van 1871 tot 1968. Zie hieronder wat dat voor een prachtige nieuw fotoboek heeft opgeleverd!

Eiffeltoren, 1900

Eiffel-Tower-1900-Julien-Knez

Bezoekers van de Wereldexpositie lopen onder de Eiffeltoren die in 1900 nog maar een jaar oud is. (RMN-Grand Palais (MuCEM)/Franck Raux / Julien Knez/Parigramme)

Quai de Conti, 1900

Quai-de-Conti.-1900-julien-knez

Boekliefhebbers in de rij bij bouquinistes op de kade van de Seine, niet ver van Pont-Neuf. (Neurdein/Roger-Viollet/Julien Knez/Parigramme)

Place de l’Opéra, juni 1940

opera-paris-1944-julien-knez

Na de Duitse verovering van Parijs bezocht Adolf Hitler de hoofdstad een paar uur op 23 juni 1940. De Führer bekeek de Notre-Dame, het Louvre, Invalides, de Arc de Triomphe, Trocadéro en, zoals hier te zien, Opéra Garnier. (Suddeutsche Zeitung/Rue des Archives/Julien Knez/Parigramme)

Metro Odéon, 1910

paris-metro-odeon-grand-crue-1910-julien-knez

Het station Odéon is nog maar net geopend als in 1910 de grote overstroming van Parijs plaatsvindt en een groot deel van de metro volloopt. (Musée Carnavalet/Roger-Viollet/Julien Knez/Parigramme)

Quai d’Orléans, 1930

paris-quai-d-orleans-1930-julien-kneiz

Officieel werd zwemmen in de Seine verboden in 1923, maar tot de jaren 1950 vonden er nog regelmatig zwempartijen plaats in de rivier. (Photothèque des Jeunes Parisiens / Julien Knez/Parigramme)

Boulevard Clichy, 1900

Boulevard-de-Clichy-1900-Moulin-Rouge-julien-knez

De Moulin Rouge 11 jaar na zijn opening, toen al beroemd door de cancan. (Keystone-France/Julien Knez/Parigramme)

Place Vendôme, 1871

place-vendome-1877-julien-kneiz

Opstandelingen van de Commune in 1871 poseren trots op een barricade bij Place Vendôme. (BHVP/Roger-Viollet/Julien Knez/Parigramme)

Arc de Triomphe, 1909

Arc de Triomphe

Aan het begin van de vorige eeuw reden er nog trolleybussen rond in Parijs, zoals hier te zien op Avenue de Friedland.

paris-fenetres-sur-lhistoire-parigramme

Paris, Fenêtres sur l’Histoire, Julien Knez, Parigramme, €12, 176 pagina’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *