Frankrijk.nl

Top 10 zonnigste steden van Frankrijk

Weten waar je de grootste kans hebt op mooi weer in Frankrijk? Dit zijn de 10 Franse steden met meeste zonuren.

10. Bordeaux (Gironde)

zonnigste steden Bordeaux

De hoofdstad van Aquitaine kreeg in 2015 niet veel meer zon dan Reims. In Bordeaux scheen de zon dat jaar totaal 2.151 uur terwijl de hoofdstad van de Champagne-Ardennen 2.079 uur in zonlicht baadde! Maar dat is nog steeds veel in vergelijking tot Nederland, waar we in 2015, een extreem zonnig jaar, 1.894 uur zon registreerden.

9. Toulouse (Haute-Garonne)

zonnigste steden Tulouse

De ‘roze stad’ is het zonnigst in juli, een maand met gemiddeld meer dan 8 zonuren per dag! In 2015 behaalde Toulouse 2.238 uur voor het hele jaar.

8. Lyon

De hoofdstad van de regio Rhône-Alpes had een slecht jaar qua zon in 2014 maar kwam in 2015 weer terug met 2.301 zonuren aan de oevers van de Rhône en Saône. (lees hier in welke 6 leuke wijken van Lyon je daar vooral van mote genieten!)

7. Perpignan (Pyrénées-Orientales)

zonnigste steden Perpignan

Perpignan, niet ver van de Spaanse grens, is een van de warmste steden van Frankrijk. De plaats heeft gemiddeld 2.500 zonuren per jaar, dus 2015 was met 2.588 uur niet teleurstellend.

6. Nîmes (Gard)

Nimes

Het mooie Nîmes in de Languedoc-Roussillon wordt ‘s zomers beschermd tegen wolken en regenbuien door de verderop gelegen Cevennen en dat leverde 2.829 zonuren op.

5. Toulon (Var)

Toulon zonnigste steden
Toulon, vlak bij Hyeres, profiteert optimaal van het warme klimaat van de Provence. In 2015 telde de stad 2.910 zonuren.

4. Montpellier (Hérault)

Montpellier
De zomers zijn ook vaak heet in studentenstad Montpellier, waar de zon 2.915 uren scheen in 2015. In het najaar heb je hier wel pittige herfststormen trouwens, maar na de lange zomerdagen van 28 en 29 graden is dat best te doen.

3. Nice (Alpes-Maritimes)

Nice
Niet voor niets is Nice al sinds de vorige eeuw een favoriete badplaats in voor- én in naseizoen: in 2015 scheen de zon er maar liefst 2.917 uren.

2./1. Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône)

zonnigste steden Aix en Provence

Aix-en-Provence geniet van een mediterraan klimaat, dus de winters zijn zacht en in de zomer lopen de temperaturen aardig op, met een gemiddelde van net onder de 30 graden. In 2015 scheen de zon er 3.052 uur. Daarmee is de geboortestad van Cézanne ex-aequo met buurstad Marseille.

1./2. Marseille (Bouches-du-Rhône)

Marseille
De meeste jaren is Marseille koploper in dit lijstje maar in 2015 werden exact evenveel zonuren gemeten als in Aix-en-Provence: 3.052 uur. Een gedeelde eerste plaats dus maar evenwel een mooie voorsprong op aartsrivaal Parijs, want de Franse hoofdstad telde slechts 1.953 uren met zon in 2015.

Bronnen: Méteo France  (in 2015 gemeten zonuren in Franse steden met meer dan 100.000 inwoners – artikel geupdate) oktober 2016 Beeld: Atout France, Creative Commons/Daniel Cremona, Dany Tolengo, Decar66, Sean Gillies, Sylvain Gamel, Peter Ravi, Jon Parise, Seb Joguet, dafunkyhapax, Or Hiltch, Marylène Evrard. Tekst: Nicky Bouwmeester

LEES OOK:
De 10 mooiste stranden van Frankrijk
Shoppen in Montpellier
De 10 mooiste Franse eilanden
Leukste badplaatsen rond Nice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *