frankrijk.nl

Piramide van het Louvre verdwenen

En toen was ze ineens weg – wat een geniale zet van kunstenaar JR! De glazen piramide van I.M. Pei is sinds haar bouw in 1988 niet meer weg te denken uit Parijs. Of toch wel? Sinds gisteren is het oude Louvre tijdelijk weer zonder ‘obstakels’ te bewonderen. Nicky ging kijken.

IMG_9058 600pix

Ik ben niet de enige die vandaag op weg is naar de Tuilerieën. In de volle bus hoor ik boven de gesprekken al twee keer het woord ‘Louvre’ dwarrelen. En vlak naast me zegt iemand: «Ik zag vanochtend een foto in de krant, maar ik wil het met mijn eigen ogen zien!» Aan de opgewonden blik van de oudere dame kan ik niet opmaken of ze uitkijkt naar het kunstwerk zelf of juist naar de tijdelijk weer helemaal vrije blik op het Louvre. Want ze schijnen er te zijn. Parijzenaars die 28 jaar later nog altijd een hekel hebben aan de glazen piramide, die architect I.M. Pei zo brutaal voor het Louvre plaatste.

IMG_9049 600pix

Niet meer weg te denken

De meeste toeristen zijn het daar duidelijk niet mee eens. Op het plein voor het museum poseren veel mensen met een gebogen arm en een naar beneden wijzende vinger, zodat het op de foto net lijkt of ze het topje van de piramide aanraken. Dat grapje werkt nu alleen nog vanaf de achterkant en zijkanten van het bouwsel, want aan de kant van de Tuilerieën is daar nu ineens dat 21 meter hoge affiche. Afgelopen dagen waren er in de Franse pers foto’s te zien van hoe het kunstwerk vanuit losse stukken werd opgebouwd. Sinds woensdag 25 mei is het compleet.

Louvre museum kunstwerk JR

Now you see it, now you don’t

Als ik eenmaal voor de piramide sta, is het effect nog gaver dan op een platte foto. Want zodra je heen en weer loopt, zie je de zwart-witfoto bijna zoals in een hologram voor het Louvre schuiven. De zoveelste geniale ingeving van de 33-jarige kunstenaar JR, die vorig jaar nog 40 balletdansers liet dansen op het dak van Opéra Garnier. En die 2 jaar geleden honderden gezichten op het Panthéon in Parijs plakte. Fotoaffiches zijn het handelsmerk van JR en ze zijn altijd zwart-wit. Vooral omdat ze dan niet op reclames lijken. Maar ook omdat JR in zijn beginjaren als straatkunstenaar alleen een zwart-witprinter bezat, zo grapte hij onlangs in een interview.

Louvre museum kunstwerk JR

Het perfecte uitzichtspunt

Voor de piramide is er vandaag een nieuwe zoektocht aan de gang. Dit keer naar het perfecte plekje om het kunstwerk te fotograferen. Op dat ene punt waar het perspectief precies klopt. Die plek is niet moeilijk te vinden. Een rij marks the spot. Mensen staan netjes te wachten tot ze een voor een hun foto kunnen nemen. Bijna jammer dat dit kunstwerk maar een maandje blijft hangen. Zo te zien zijn er al veel fans. Ook mijn driejarige zoon ligt een tijdje geamuseerd te kijken. Maar uiteindelijk kiest hij toch voor de fonteinen rond de piramide – veel leuker met al dat water. 1-0 voor architect Ming Pei, zou ik bijna zeggen.

JR au Louvre, t/m 27 juni 2016. Meer over kunstenaar JR: www.jr-art.net

Naar het Louvre zonder in de rij te staan? Bestel online je skip-the-line-tickets

Louvre museum kunstwerk JR

Louvre museum kunstwerk JR

IMG_9065 600pix

Louvre museum kunstwerk JR

Tekst & foto’s: Nicky Bouwmeester

LEES OOK:
Nooit meer in de rij voor het Louvre
Visages Villages, hartverwarmende roadtrip door Frankrijk

Eén reactie op “Piramide van het Louvre verdwenen”

  1. David schreef:

    Ha ha wat ontzettend goed bedacht en leuk gedaan zeg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *