frankrijk.nl

10 fijne stops in de Lorraine

Platteland vol fruitbomen, bossen en meren. Gave bergwegen en wandelpaden in de Vogezen. Fijne kuuroorden en monumenten waar je echt even stil van wordt… Nee, om eerlijk te zijn wisten wij ook niet dat de Lorraine zóveel moois te bieden heeft buiten Nancy!

1. De spa van Vittel

De spa van Vittel
Je kent vast Vittel, het Franse mineraalwater. Wist je ook dat het stadje in de Vogezen waar dat water vandaan komt al sinds 1859 een kuuroord is? In hetzelfde mooie park als de officiële thermen (voor medische kuren) ligt een spa-complex, waar je een bijzonder ontspannende ochtend of middag kunt beleven. De diverse baden en jacuzzi’s, massagedouches gebruiken namelijk hetzelfde therapeutische water als de thermen. Ook zijn er beautybehandelingen met het fijne Franse merk Sothy’s. Entree vanaf €45/halve dag. Meer info.

2. Panoramische rit over de Route des Crêtes

Panoramische rit over de Route des Crêtes

Als een van de allermooiste D-wegen van heel Frankrijk is de Route de Crêtes een must-see in de Lorraine. Deze autoweg (uit WOI) van 88 km loopt zowel door de Lorraine als de Elzas en slingert daarbij langs de groene bergkammen van de Hoge Vogezen, die op sommige punten boven de 1200 meter uitsteken. Nog mooier is de auto parkeren en een van de vele (vaak eeuwenoude!) wandelpaden kiezen in dit berggebied vol naaldbossen en meren. Zo kun je een deel van de waanzinnige GR5 lopen – een bekende wandelroute over het hoogste deel van de Vogezen. Meer info en dronefilmpje.

3. De 18eeeuwse abdij van Pont-à-Mousson

abdij pont à mousson

De twee sierlijke torens van de abdij van Prémontrés zijn al van veraf te herkennen. Dit grote 18e-eeuwse klooster aan de rand van de Moezel bevat tegenwoordig een hotel en een cultureel centrum maar bezoekers kunnen ook puur voor het gebouw en de tuinen komen. Binnen zijn er mooie verrassingen zoals de elegante trappenhuizen en een spectaculaire kroonluchter. In de Jardin des Sens staan geurende planten en vaak ook moderne kunst. En je kunt fijn zitten op de vele bankjes in de tuin, waarvan enkele vlak naast de rivier staan. Een bezoek aan deze abdij is leuk te combineren met het Musée au Fil du Papier, verderop in het centrum van Pont-à-Mousson, een origineel museum met voorwerpen van papier-maché. Meer info en filmpje.

4. Watermolen met aardewerkfabriek en prachttuin

Sarreguemines
De stad Sarreguemines in departement Moselle ligt pal op de grens met Duitsland, naast twee rivieren. Door de aanwezigheid van dit water waren er in deze streek al vanaf de 18e eeuw aardewerkfabrieken die op de kracht van watermolens draaiden. Bijzonder plekje is het Musée des Techniques Faïencières, waar te zien is hoe dit aardewerk gemaakt en beschilderd werd. Mooi ouderwets industrieel sfeertje en hoogtepunt is de prachtig aangelegde tuin achter het museum, aan de rand van de rivier Le Blies. Mooi dronefilmpje van deze plek.

5. Het land van de mirabellen

mirabellen
Op de hellingen rond de Maas (Meuse) ligt een zacht glooiend landschap vol bossen en fruitboomgaarden. Hier komt de mirabelle vandaan, de goudgele pruim die het culinaire symbool van de Lorraine is. Mooie plek om een paar dagen neer te strijken, want je bent hier in het Parc naturel régional de Lorraine. Toeren over pittoreske plattelandsweggetjes kun je combineren met een tochtje naar de mooie stille meren aan de westkant van dit beschermde gebied. Daar leven zoveel vogels dat er diverse observatieposten en speciale wandel- en fietspaden zijn. Meer info en dronefilmpje.

6. Kunst & architectuur: Centre Pompidou Metz

Centre Pompidou Metz

Je kunt er zelfs langsgaan als tussenstop naar het Zuiden, want dit geweldige museum ligt echt vlak naast de autosnelweg (A31). Je rijdt er na de sortie bijna naar binnen! Spectaculair gebouw, met opvallend wit tentdak en een luchtige constructie met veel hout en glas. De moderne kunstcollectie is bovendien top en er zijn vaak diverse grote exposities tegelijk. Meer info en dronefilmpje.

Tip! Ook de binnenstad van het supergezellige Metz is overigens makkelijk te bereiken vanaf de A31. Dit is namelijk een van die zeldzame Franse steden waar je geen lelijke ‘buitenrand’ door hoeft om in het centrum te komen.

7. Galloromeins amfitheater op het platteland

Galloromeins amfitheater
Grand, een klein plaatsje in het westen van de Vogezen, heeft een archeologische verrassing van formaat. Een van de 10 grootste amfitheaters van het Romeinse Rijk ligt hier schijnbaar verdwaald midden in de campagne. Indrukwekkend om rond te lopen op de plek waar ooit 17.000 toeschouwers konden zitten. Grand was in de oudheid namelijk een geliefd bedevaartsoord voor Romeinse pelgrims die hier kwamen voor heilige bronnen. In het museum is een gigantisch vloermozaiëk te zien en Romeinse voorwerpen. (Grappige detail: in de jaren 1960 hielpen lokale schoolkinderen met de opgravingen!). Meer info.

8. Verdun & de WOI-monumenten

2016: 100 jaar Verdun
Op het Champ de Bataille, net buiten Verdun, liggen de tastbare herinneringen aan een van de heftigste belegeringen van WOI. Het compleet vernieuwde Verdun Memorial Museum praat je met een indrukwekkende multimediacollectie (ook in het Engels) bij over de geschiedenis. En als je het Ossuarium van Douaumont bezoekt en de vele tienduizenden namen van gesneuvelde soldaten op de muren ziet, dan doet dat vanzelf wat met je… Vanaf de bijna 50 meter hoge toren van dit monument kijk je uit op het fort, de grote militaire begraafplaats en de granaatkraters tussen de bossen rondom het slagveld. Respect.

Bekijk ook dit prachtige dronefilmpje van Verdun!

Slaaptip! Les Jardins du Mess, een nieuw luxehotel in een vroegere officierskazerne in de binnenstad van Verdun, lees het artikel.

9. Château de Lunéville: miraculeus kasteel

Château de Lunéville
Ongelofelijk, dit 18e-eeuwse kasteel overleefde al 8 grote branden maar staat nogs steeds trots overeind. Veel meubilair d’époque is er niet meer, maar de mooie façade en de somptueuze Franse tuinen geven Château de Lunéville de allure van een klein Versailles. Het vergulde hekwerk doet bovendien denken aan het beroemde Place Stanislas van Nancy. In het kasteel zelf zijn er regelmatig exposities die de moeite waard zijn. Meer info en dronefilmpje.

10. Massage à la mirabelle in Amnéville

Mirabellen massage
De mirabelle is niet alleen op de markten en in de Lotharingse keuken een graag gezien streekproduct, zelfs in sommige spa’s speelt de vrucht een glansrol. Zoals in Villa Pompeï, een groot wellnesscentrum bij de plaats Amnéville, 20 km boven Metz, dat ook bekend is door een grote dierentuin. De spa heeft diverse soorten binnenbaden, watermassages en een buitenbad, en bijzonder, ook behandelingen met mirabellen. Zoals een bodyscrub of een massage met mirabellenolie. Krijg je een perzik- eh.. mirabellenhuidje van schijnt! (vanaf €50). Meer info.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Lorraine Tourisme.

LEES OOK:
Nancy & Metz, leuke steden in de Lorraine
Verdun & de WOI-herdenkingsplaatsen
Highlights van Lorrainein mooi filmpje

Tekst: Nicky Bouwmeester Openingsbeeld: mirabellenoogst/Bertrand Jamot/CRT Lorraine Beeld: Vittel: ©Vittel Spa, Le Hohneck: ©M. Laurent/CRT Lorraine, Abbaye des Prémontrés: CRT Lorraine;  Moulin de la Blies: ©Sarreguemines Tourisme; Mirabellen: ©M. Laurent/CRT Lorraine; Centre Pompidou Metz/©Philippe Gisselbre/Shigeru Ban Architects Europe et Jean de Gastines Architectes, avec Philip Gumuchdjian pour la conception du projet lauréat du concours/Metz Métropole; Amphithéâtre de Grand: ©Philippe Massit; Verdun: Mémorial Verdun/©Jean-Marie Mangeot, Creative Commons/Andrew 3000, Creative Commons/Ranulf 1214, Cimetière de l’Ossuaire de Douaumont/©Gilles Pecqueur;  Château de Lunéville/M. Laurent/CRT Lorraine; Villa Pompei: ©J.C. Kanny/Moselle Tourisme (binnen) en Michel Laurent/Moselle Tourisme (buiten), ©CRT Lorraine (mandje mirabellen).

2 reacties op “10 fijne stops in de Lorraine”

  1. Tja, dat nieuwe museum in Verdun. Ik weet wel iets van de geschiedenis en ik geloof niet dat ik er behoefte aan heb om verder bijgepraat te worden. Kijk in Douaumont en realiseer je hoeveel jonge mannen er volslagen zinloos opgeofferd zijn. Kijk in de bossen tussen Douaumont en Verdun, naar al die kuilen in het landschap, geen natuurlijke kuilen maar mortierkraters. Op een paar plekjes staan bordjes. Hier stond de bakkerij, daar was het gemeentehuis… Niets meer van te bekennen. Loop hier een paar dagen rond en je wordt vanzelf pacifist.

  2. Josee schreef:

    Dank je voor je oplettendheid Christian, we hebben het aangepast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *