frankrijk.nl

Hippe gîtes en B&B in West-Frans vissersdorp

Coen en Ariane Ter Kuile wonen met hun drie kinderen in Mortagne-sur-Gironde in  Charente-Maritime. Daar verhuren ze leuke gastenkamers, appartementen en gîtes in een vroegere molenaarswoning en een graansilo. En de sfeer is er top!

B&B vakantiehuizen :aison du Meunier in Zuidwest-Frankrijk

Oude molenaarswoning en graansilo

Het leven heeft soms rare wendingen. Coen werkte in een ver verleden als molenaar vlak bij Parijs, Ariane bakte na haar studie biologisch brood in de Pyreneeën. Ze vonden elkaar in Amsterdam en belandden samen met hun gezin in Zuidwest-Frankrijk op een plek waar meel aan de basis staat van hun Franse paradijsje. Zij begonnen hun nieuwe leven namelijk in een oude molenaarswoning, een statig 18e-eeuws huis aan de haven met een heerlijk grote tuin.

Domaine du Meunier B&B in Zuidwest Frankrijk

Chambres d’hôtes en appartementen voor stellen

Nu vind je hier de 4 kleinere appartementen – ideaal voor stellen – en de gastenkamers van de B&B, die onmiddellijk een retro-gevoel opwekken dankzij zowel antiek als meubels tot uit de jaren 70. “We hebben heel wat brocante-markten afgestruind om een leuke mix van stijlen te creëren die gasten wel typeren als bohémien of als een foyer du bonheur. Hoe je het ook noemt, de meeste mensen worden er vrolijk van!”, zegt Ariane. “Ik ben vooral dol op vazen en in het seizoen zijn ze altijd gevuld met een mooi boeket uit eigen tuin. Coen houdt van oud speelgoed, gekke hondjes tot flipperkasten en antieke voetbalspelen…”

Flipperzaal Domaine du Meunier Gironde

Heerlijke lofts voor families

Coen en Ariane zijn van het type ‘als er een kans voorbij komt, dan pak je die’! Dus toen ze 9 jaar geleden de naastgelegen graansilo voor weinig konden kopen, hoefden ze niet lang na te denken. Maar wat ermee te doen en hoe, dat had wat meer tijd nodig. Logisch, want wees maar eens creatief met een gebouw van enkele tientallen meters hoog. Dat ze daarin zijn geslaagd bewijst het eindresultaat: op de 3 verdiepingen liggen nu geweldig ruime gîtes (ca. 125m2!) – die je eerder industriële lofts zou noemen. Ideaal voor gezinnen of een vriendengroepje!

Denk nu niet dat deze locatie alleen een zalige zomeradresje is. In de herfst kun je hier prachtig fietsen en wandelen en dan tegelijkertijd het mooie Land-Art project Sentier des Arts meepikken. De flipper- en spelletjeszaal is elke avond open van 19-20 uur en dagtripjes naar bv. Bordeaux, La Rochelle, Saintes, Royan, Cognac, Angouleme zijn vanaf deze plek gemakkelijk te maken.  Om nog maar niet te spreken van de nodige fijnproeverij van de wijn, pineau, cognac..

B&B vakantiehuizen :aison du Meunier in Charente-Maritime

Uitzicht op krijtrotsen en de rivier Gironde

Op originele wijze is veel van het oude materiaal uit dit monumentale gebouw hergebruikt, zoals hout, ijzer, glas en marmer. En daar is de strakkere inrichting van deze appartementen mooi op afgestemd. Het uitzicht is bovendien om van te kwijlen, want ja, je verblijft hier immers op hoog niveau (geen nood: lift aanwezig!). En wij snappen heel goed waarom het gezin Ter Kuile op de bovenste verdieping hun eigen adelaarsnest heeft gemaakt.

lofts-domaine-du-meunier-Frankrijk

Flipperkasten en een bijzonder zwembad

Maar de rondleiding is nog lang niet ten einde. Beneden in de voormalige graanschuur is een grote (feest)zaal die vol staat met flipperkasten. Wel meer dan 35! “Twintig jaar geleden ben ik begonnen met verzamelen”, vertelt Coen, “leuk voor de kleine (en grote!) gasten om mee te spelen en onmisbaar voor ons internationale Wereldkampioenschap Flipperen, dat we hier om de 2 jaar organiseren!” Het stel houdt van leven in de brouwerij. De enorme achtertuin is dan ook voor gemeenschappelijk gebruik. Je kunt hier lekker luieren, lezen en Coen heeft net de laatste hand gelegd aan een zwembad, geheel in de stijl van dit Domaine du Meunier. Hij wist 5 grote ronde siloringen op de kop te tikken (gevalletje van ‘koren op zijn molen’) en maakte daar op een heel originele manier een waterparadijsje van! Met 3 bassins, gevuld met waterplanten (om het water te zuiveren) en 2 om in te baden (max. 1 meter diep).

Zie je jezelf al zitten bij dit fijne adresje in de Charente-Maritime? Hier geldt absoluut: wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

LEES OOK: de favoriete adresjes in de Charente-Maritime van Coen en Ariane 

Prijzen B&B: vanaf €70 inclusief ontbijt (bij mooi weer in de tuin!), appartementen (2/3 pers.) vanaf €90/nacht, gîtes (lofts 5/6 pers) vanaf €120/nacht. In het hoogseizoen alleen verhuur per week. Meer info op www.domainedumeunier.com of klik hier voor direct boeken.

Bijzonder metrosfeertje in Domaine du Meunier Charente Maritime

PLUS+
– Leuke ligging aan een kleine haven aan een zijtak van de Gironde.
– De flipper- en spelletjeszaal van Maison du Meunier is elke avond geopend tussen 19.00-20.00 uur.
– De bar met selfservice en tevens winkeltje met lokale specialiteiten (wijn, pineau des Charentes,  biologische sapjes, jam, honing, saffraanproducten)
– Er kan gezeild worden: cursussen in het Engels via Ecole de Voile Port Maubert of gezinsdagtochten met een ervaren schipper.
– Het is vlakbij een prachtig fiets- en wandelgebied, tot 2 november vindt daar een heel mooi Land-Art project plaats Sentier des Arts
– Dagtripjes naar Bordeaux, La Rochelle, Saintes, Royan, Cognac, Angoulême

MIN-
– Geen balkon in de lofts (maar je kunt de grote ramen wijd open zetten om buitengevoel naar binnen te halen).

Tekst: Josee Schouten

B&B vakantiehuizen :aison du Meunier in Charente-Maritime

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *