frankrijk.nl

La Porterie, charmante B&B in de Auvergne

Et voilà, weer een heerlijke chambres d’hôtes in de Auvergne voor rustzoekers! Bij La Porterie geniet je van een historische locatie midden in het zachte landschap van de Bourbonnais. En alsof dat nog niet kalmerend genoeg is: op de begane grond van deze B&B huist een oude apotheek met zelfgemaakte kruidenmengsels en tisanes.

Wow. Dit is wat de Fransen ‘passer par la grande porte’ noemen. Binnenkomen via de grote poort, ofwel succes hebben en iets heel goed beginnen. Dat gevoel krijg je zeker als je aankomt bij La Porterie, een chambres d’hôtes in de Allier, gevestigd in het poortgebouw van een 17e-eeuws klooster. Romantische oude stenen en keurig gesnoeide buxusbomen heten je welkom voordat je binnentreedt in de mogelijk nog idyllischer tuin, met hoge hortensia’s en een majestueuze lindeboom.

BB La porterie ingang

Bourbonnais in de Allier

Plaats van bestemming? Het middeleeuwse dorp Souvigny, in het hart van de Bourbonnais, een zacht coulisselandschap in het noorden van de Auvergne, dat enkel onderbroken wordt door meren, bossen, dorpen en kastelen. Souvigny was de vroegere hoofdstad van de hertogen en koningen van Bourbon. In de 17eeuw werd hier een klooster gebouwd door de monniken van Cluny, de beroemde abdij uit buurdepartement Bourgogne, hier vlakbij.

BB La porterie Bourbonnais Auvergne

Een van de mooiste gebouwen in het dorp is La Porterie, het poortgebouw van dit klooster. Lange tijd was het gesloten voor publiek. Totdat Remy en Geneviève Fleury er 7 jaar geleden eigenaren van werden en zij het historische pand – een rijksmonument –  met zorg renoveerden. Sindsdien staat de poort voor iedereen open!

Romantische poortkamer

Veel gasten van La Porterie zijn liefhebbers van oude stenen en van de serene rust die uitgaat van deze historisch beladen plek. Op de eerste verdieping van het hoofdgebouw liggen de 3 gastenkamers met uitzicht op de gigantische achtertuin die eigenlijk beter park kan heten. Blikvanger is de enorme suite boven de poort zelf, met op verschillende niveau’s een zitkamer met open haard, een slaapkamer en een badkamer. Vanuit deze hooggelegen suite, Camomille (kamille), net als de andere kamers naar een kruid genoemd, heb je uitzicht tot ver buiten het dorp.

La Porterie bed and breakfast Souvigny All

Souvigny en Moulins

In het mooi gerenoveerde plaatsje Souvigny kun je de kloosterkerk bekijken, die de allure heeft van een kathedraal, zo groot. In de crypte liggen diverse Bourbon-koningen. En bij het priorijmuseum is er ook een sfeervolle middeleeuwse tuin. Een andere plaats in de buurt is Moulins, op slechts 12 km. Deze provinciestad heeft diverse leuke verrassingen zoals het modern ingerichte museum met theaterkostuums en de art-deco brasserie waar Coco Chanel nog gezongen heeft.

BB La porterie Auvergne Allier

Detox met lokale kruiden

Maar verder is dit vooral een logeeradres waar je komt voor lange wandelingen door de campagne. Met als beloning een glas wijn of een kop thee bij de haard. Een andere bijzondere attractie van La Porterie is namelijk de Herberisterie, een kruidenwinkel waar thee, etherische oliën en kruidenmengels van geneeskrachtige planten verkocht worden. Een idee van Genviève die 25 lang in een gewone apotheek werkte en die nu de kracht van de natuur wil laten zien. Je hoort het, een verblijf in La Porterie haalt de stad uit je… Dit is in alle opzichten puur ontspannen.

B&B in dorp Sauvigny, Auvergne, Frankrijk

Prijzen: €120/€130, €200 (familiekamer voor 4 pers.), €200 suite. De Porterie is ook in zijn geheel te huren als vakantiehuis (10 pers.), meer informatie en boeking.

PLUS+
– Alle kamers hebben een eigen badkamer en er is een familiekamer met 2 slaapkamers en 1 gedeelde badkamer.
– De apotheek/kruidenwinkel van de eigenaresse (in hetzelfde pand) waar je de zalige kruidenthee kunt kopen, die je bij aankomst (en op verzoek ook bij het ontbijt) krijgt.
– Fietsen te leen: ideaal om het mooie coulissenlandschap van de omliggende Bourbonnais te ontdekken.
– In Souvigny is slechts één herberg maar de eigenaren van la Porterie kennen 2 restaurants in de omgeving (15 minuten rijden) waar je op een gezellig terras onder bomen kunt zitten.

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: La Porterie en luchtfoto Souvigny/CRT Auvertgne

LEES OOK:
15 mooiste chambres d’hôtes in de Auvergne
Le Pauliat, safaritenten en gîtes in de Allier
5x bijzondere bezienswaardigheden in de Auvergne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *