Frankrijk.nl

5x kamperen in onbekende streken

Op zoek naar delen van Frankrijk die zelfs hoogzomer heerlijk kalm zijn? Dan moet je een van deze 5 gebieden eens proberen. Authentiek, groen, rustig en gezellig. Zeker als je dit soort campings kiest als uitvalsbasis.

SARTHE (Pays de la Loire)

Le Mans, dat zegt de meeste mensen wel wat, vanwege die bekende 24-uurs race. Maar waar de stad precies ligt is een tweede. Het antwoord: in de Sarthe, een charmante landelijke streek net ten zuiden van Normandië. Op 3 uur rijden, ten zuidwesten van Parijs. Je vindt er behalve de mooie oude binnenstad van Le Mans, ook veel fietspaden in de natuur, bossen, kastelen en prachtige dorpjes, zoals Fresnay-sur-Sarthe (foto) en La Ferte-Bernard, dat wel Klein-Venetië genoemd wordt.

Sarthe dropje water
Leuke uitvalsbasis? 
Op het landgoed van een van die kastelen ligt Camping Château de Chanteloup. Romantische setting rond een grote visvijver en tegelijkertijd een bijzonder kindvriendelijke camping. Die kinderen genieten namelijk volop van het zwembad, de spelletjeskamer in het kasteel, de loslopende ganzen en de vele sportactiviteiten die hier georganiseerd worden.

Camping Sarthe Le Mans

CREUSE (Limousin)

Ook de Creuse is een mooi ruraal gebied, dit keer wat verder naar het zuiden, aan de noordkant van de Limousin. Sommige mensen noemen het ‘de echte Franse campagne’, omdat het nog zo puur is. Heerlijk wandelen in de dichte bossen op het Plateau van Millevaches, langs bronnen en watervallen. En ook bijzonder: in dit gebied is een heel groot (kunst)meer, het Lac de Vassivière, met op een eiland je museum voor moderne kunst.

Creuse bos

Leuke uitvalsbasis? Vlak bij de historische stad Aubusson ligt Camping Château de Poinsouze, op het landgoed van een 19e-eeuws kasteel met doornroosje-toren. Kamperen doe je er op een van de 150 staplaatsen rond een groot meer, waarop je kunt waterfietsen en kanoën.

camping Creuse Limousin

HAUTE-VIENNE  (Limousin)

Dit buurdepartement van de Creuse ligt eveneens in de Limousin, en is iets minder hoog maar zeker niet minder groen. Toeren, fietsen of wandelen door het zachtglooiende platteland kun je hier afwisselen met een bezoek aan Limoges. Een stad met diverse leuke bezienswaardigheden en een hip geworden slagerswijk vol winkels en restaurantjes.

Limoges Limousin

Leuke uitvalsbasis? Vlak langs de D-weg naar Limoges, op nog geen 12 km van de stad, ligt de camping Château de Leychoisier. Ook dit is weer een sfeervolle kasteelcamping, waar 80 ruime staplaatsen (200m2 elk-) zijn ingericht op een bosrijk landgoed. Veel mooie bomen dus op het terrein, van pijnbomen tot machtige sequoia’s.

Camoing Haute Vienne

CHARENTE (Poitou-Charentes)

Dit departement in het Zuidwesten, met Angoulême en Cognac als bekendste plaatsen, ligt voor veel toeristen onder de radar. Er zijn dan ook geen grote trekpleisters, maar tegelijkertijd ligt het platteland bezaaid met de prachtigste romaanse kerkjes. Het heuvelachtige landschap bevat vooral weidegrond en overal staan die mooie roodbruine Limousine-koeien te grazen. Heerlijke streek voor wie genoeg heeft aan wandelen, kanoën, mountainbiken en het bezoeken van streekmarkten of brocantes.

Charente platteland

Leuke uitvalsbasis? Vlak bij de plaats La Rochefoucault, op een half uurtje rijden ten noorden van Angoulême, ligt de uitgestrekte Camping Les Gorges du Chambon. Iets meer dan 130 staplaatsen op een terrein rond een oud landhuis en bijgebouwen, waarvan sommige delen zelfs uit de 11e eeuw dateren. Echt een plek voor natuurliefhebbers bovendien, want gelegen aan de rand van de rivier Tardoire. 

charente-camping-gorges-du-chambon-coll

DOUBS (Franche-Comté)

Voor dit mooie merengebied moet je helemaal de andere kant van Frankrijk op, naar de Franche-Comté aan de noordoostgrens. Het maakt deel uit van de Jura en heeft Besançon als grootste stad.

Doubs rivier

Leuke uitvalsbasis? Rond een vroegere watermolen aan een riviertje ligt Camping Le Val de Bonnal, midden in de Doubs. De camping is net zo groen als de omgeving, met een heel klimparcours in de bomen op het eigen terrein. Verder kun je er kanoën en vissen dat het een lieve lust is, want Le Val de Bonnal ligt tussen diverse meertje die zijn afgeleid van de rivier Ognon. Ook bijzonder: de leuke tenthuisjes die je hier kunt huren!

camping Doubs Jura

LEES OOK:
10x campingtips voor fietsers en wandelaars
7x kamperen in Franse wijnstreken
Carole’s glamping Tiptop 7
7 campings met de mooiste sterrenhemels

Beeld: Creuse/cc Lari Huttunen, Doubs/cc Geoterranaute, Haute-Vienne/cc Dave Shea, Sarthe/cc Christian Grélard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *