frankrijk.nl

Feelgood boomhutten in Bretagne

Domaine les Ormes ligt in de bossen van het binnenland, maar ook vlak bij Saint-Malo en de zee. Dit mooie vakantiedomein rond een kasteel was een van de allereerste Franse glamping-locaties met een boomhut. Inmiddels zijn er 30 verschillende, allemaal even spectaculair. Carole ging test-slapen!

Toen ik thuis meldde dat we 2 nachten zouden slapen in een boomhut in Bretagne weet ik niet wie het blijst was: mijn dochter of mijn man. De een vond het heel stoer, de ander ging in gedachten terug naar de wereld van Tarzan en Jane uit zijn kindertijd. Maar eigenlijk wisten we geen van drieën wat ons te wachten stond, we hadden nog nooit in een boomhut geslapen.
domaine-les-ormes-cabanes-bretagne-coll1

Check! We zijn boomhut-proof

De oprijlaan van het Domaine des Ormes is indrukwekkend: na het grote hek kijk je uit op een golfbaan, een wei met paarden en een mooi 16e-eeuws château, de vroegere zomerresidentie van de bisschoppen van Dol de Bretagne. ‘Les Cabanes en l’Air’, heeft een eigen receptie voor de tientallen boomhutten op het terrein. Hier worden we professioneel ontvangen en gebriefd. Want het is geen gewoon vakantiehuis waarvan je de sleutel in handen gedrukt krijgt, een boomhut vraagt om wat extra uitleg en veiligheidsvoorschriften. We doen de test en worden ‘treehouse proof’ bevonden, waarna een receptie-medewerker ons met een elektrische buggy naar de boomhut brengt.

Domaine les Ormes Bretagne

Aperitief tussen de vogels

Vanaf de weg kunnen we geen boomhut ontdekken, pas op het laatste moment, als we er bijna onder staan, zien we het houten bouwsel tussen de bladeren. De boomhutten gaan hier letterlijk op in het landschap. Onze hut bevindt zich aan de verste kant van de camping, aan de rand van het golfterrein. Het middaglicht is magisch. Een houten wenteltrap brengt ons naar onze boomhut op 7 meter hoogte. Alles is hier van hout… behalve de zachte dekbedden en de kaarsen. Anouk kiest het stapelbed en ik pak mijn tas uit op de tussenverdieping. Het terras van de boomhut is geweldig. We hebben mazzel want het is prachtig weer. Aan de borrel terwijl de laatste golfers meters onder ons spelen, vogelgeluiden op de achtergrond, een potje kaartje. Ach, er zijn vervelender momenten!

Domaine les Ormes Bretagne

Boomhut als huwelijkscadeau

Zelfs al kun je warm avondeten laten afleveren (want ja, er is geen elektriciteit of water in de hut) gaan we toch liever een van de restaurants van de camping. We maken een rondje over het domein, nieuwsgierig naar de andere cabanes. Van de 30 drijven er 4 op het water en de rest staat tussen de bomen, op 4 meter tot 19 meter hoogte! Voor de anekdote: Arnaud de La Chesnais, de zoon van de kasteeleigenaar, besloot in 2003 een boomhut te bouwen als verrassing voor de huwelijksnacht van zijn zus Sonia. Gasten van de camping vonden de boomhut op het landgoed zo leuk, dat de familie besloot hem te verhuren voor overnachtingen op Valentijnsdag. De hoogste boomhut – op 19 meter boven in een 120 jaar oude eik – heeft dan ook een passende naam: De 7e Hemel! Tegenwoordig hoef je er geen veiligheidsvest meer aan, nu zijn er vaste regels voor boomhutten. Je hebt ze hier nu echt in alle maten: voor stellen, groepen vrienden en families, toegankelijk per gewone trap, loopbrug of zelfs per tokkelbaan.

Domaine les Ormes Bretagne

Nachtelijke geluiden

‘s Avonds begint het avontuur pas echt. We keren terug met een zaklamp, klimmen omhoog, steken de kaarsen aan en ook een klein kacheltje, want in april zijn de nachten nog fris. We wassen onze tanden op het terras (wie kan het verste spugen, weer zo’n kinderding, haha!) en brengen een laatste bezoek aan het droge toilet in de boom. De nacht kan beginnen. Anouk slaapt al na 5 minuten maar ik lig toch een tijdje wakker. Even wennen aan de krakende geluiden van de eik, het licht van de volle maan. Maar uiteindelijk slaap ik uitstekend en word ik gewekt door zachte zonnestralen en vogelgefluit. Daarna volgt ons favoriete moment van het hele verblijf: we hijsen het ontbijtmandje naar boven en ontdekken koffie, thee, chocolademelk, sap, croissantjes en stokbrood.

domaine-les-ormes-cabanes-bretagne-coll4

Later gaat ons bomenavontuur verder op het klimparcours, mooi onderhouden en voor alle niveau’s. En we eindigen de dag met een diner op het strand, in een restaurant dat Arnaud aangeraden heeft: La Perle Noire. Heerlijk visrestaurant direct aan zee, waar we genieten van een prachtige zonsondergang. Tijd voor een helikoptervlucht boven de Baai van Mont Saint-Michel is er helaas niet, maar slapen in een Bretonse boomhut is al een ervaring waar we jaloers reacties op gaan krijgen, denk ik zo. En waarschijnlijk niet alleen op het schoolplein 🙂

Prijzen boomhutten, vanaf €109. Meer informatie: www.lesormes.com

PLUS+

– Echte glamping-ervaring: het vrije gevoel van kamperen met het comfort van een 5-sterren camping met zwembad en golfbaan.

– Mooi groen terrein, je slaapt echt in de frisse lucht.

– De hoeveelheid activiteiten en de internationale clientèle van het vakantiedomein.

– Familie-boomhutten met een trap zijn al toegankelijk met kinderen vanaf 2 jaar.

– Saint-Malo, Mont-Saint-Michel en oesterstadje Cancale liggen vlakbij.

MIN-

-Omdat de boomhutten zo mooi afgelegen liggen, zijn de sanitaire gebouwen soms wat ver weg.

– Boomhutten die je bereikt via een trap of tokkelbaan pas voor kinderen vanaf 12 jaar of 16 jaar.

Domaine les Ormes BretagneTekst en beeld: Carole Goelitz/Domaine les Ormes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *