frankrijk.nl

Fiets-stopovers langs de zuidelijke Rhône

Geen reis zonder ontdekkingen. Zo ook de fietstocht van Carole en Josee over het zuidelijke deel van de ViaRhôna. Of zoals zijzelf zeggen: het gaat niet om de eindbestemming maar om de reis er naar toe! De leukste tussenstops onderweg.

Tijdens hun 5-daagse fietsreis van de Ardèche naar de Middellandse Zee maakten zij diverse uitstapjes die het afstappen meer dan waard bleken te zijn. Hier hun tips en tops!

Ardèche: Palais des Évêques in Bourg Saint-Andeol

Als je vanuit het noorden komt, heb je er al een prachtige fietsrit erop zitten. De stop bij Palais des Évêques is een extra kers op de taart. Dit middeleeuwse en bisschoppelijke paleis werd eind jaren ’90 kocht door de lokale huisarts en zijn vrouw. Jarenlang woonden zij in een statig pand tegenover het paleis (nu een chambre d’hôtes met 4 kamers: Côté Cour). En zij hadden maar één droom: dit monumentale juweeltje in ere herstellen. Zij kregen groen licht van de gemeente en kochten het paleis voor een schijntje, op voorwaarde dat ze het zouden restaureren.

Palais de Eveques Bourg Saint Andéol

Monnikenwerk want Palais des Évêques heeft meer dan 100 zalen en kamers! Maar dankzij veel vrijwilligers zijn er al bergen werk verzet. Let op de prachtige glas-in-loodramen, neem vooral een kijkje in de keuken met alle potten en pannen rond de enorme schouw. En geniet van het fraaie uitzicht op het terras, waar ’s zomers vaak klassieke concerten plaatsvinden. Open voor bezoek in juli, augustus en september op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 15 tot 19 uur.

Palais des Évêques, 16 rue Poterne, 07700 Bourg-Saint-Andéol – palais-des-eveques.fr

Lees ook: De lekkerste stops langs de Rhône!

Provence: Château de Tarascon, imposant stukje geschiedenis

Robuust en grotesk. Het kasteel van Tarascon staat als een onneembare vesting aan de Rhône. En met die intentie is het ook gebouwd in de 15e eeuw, want landjepik was hier meer regel dan uitzondering. Tarascon was daarbij een strategisch gezien interessante plaats, vanwege de gunstige ligging aan de Rhône nabij de Middellandse Zee.

Tarascon - Château de Tarascon, imposant stukje geschiedenis

Binnen vind je meer dan 30 kamers, opvallend goed geconserveerd en gerenoveerd. Verwacht geen ingerichte ruimtes, of het moet zijn met hedendaagse foto- en kunstexposities. Onze tip: check de muren, volgekerfd met namen van Engelse, Spaanse, Belgische en zelfs Hollandse soldaten. Gevangengezet in dit fort vanaf de middeleeuwen tot 1926! Indrukwekkend, net zoals het uitzicht vanaf het dak: een geweldige 360 graden panorama op downtown Tarascon, het stadje Beaucaire aan de overkant van de Rhône en de weidse, groene omgeving. Onderbroken door het blauwe lijnenspel van de imposante rivier, die je bij heel helder weer tot aan de zee kunt volgen!

Château de Tarascon, Boulevard du roi René, Tarascon – tarascon.fr Dagelijks geopend van 09.30 – 17.30 uur. Entree: kinderen 10-17 jr €3,50, volw €7,50

Provence: Musée Souleiado in Tarascon

Chanel, Yves Saint Laurent? Tuurlijk, onmiskenbaar Franse couture. Maar Souleiado, klinkt dat bekend? Vaste bezoekers van badplaatsen aan de Côte d’Azur zullen ongetwijfeld de winkels hebben gezien met die vrolijke  kleding. Dit modehuis uit 1806 borduurt voort op een nog veel oudere Franse modetraditie dan de haute-couture. Die van de indiennes, bedrukte stoffen waarvan de oorspronkelijk Indiase techniek al in de 17e eeuw in Zuid-Frankrijk werd overgenomen. Deze stoffen werden daarna al snel een grote hit aan het Franse hof: het begin van een modetrend die diverse eeuwen zou duren. In dit statige pand in Tarascon begon de roem van Souleiado. Je komt hier meer te weten over het arbeidsintensieve proces van verven en tamponneren (check de duizenden patroonstempels). Bovendien wandel je langs de meest succesvolle collecties van de afgelopen decennia. Enig om te zien! En mocht dit alles een niet te vermijden shoppingdrang geven, ga dan niet terug naar af, maar steek meteen over naar de boetiek met de laatste collecties van Souleiado!

Souleiado, modemerk met een verhaal

Musée Souleiado, 39 rue Charles Deméry, Tarascon, souleiado.com. Ma-za van 10.00-18.30 uur. 

Camargue: het bruggetje van Van Gogh in Arles

Echt waar, de ViaRhôna gaat er pal langs! Net buiten Arles vind je het bruggetje dat wereldberoemd is geworden dankzij Vincent van Gogh. Het inspireerde hem tot het maken van diverse schilderijen. Op www.hurktoilet.nl laen wij overigens dat dit niet de authentieke brug is. Die lag in een gebied dat inmiddels is opgeslokt door de stad. Maar deze leek er het meeste op en werd gevonden in Fos-sur-Mer, een dorpje zo’n 50 kilometer zuidelijker. In 1959 werd het gesloopt en heropgebouwd. Onlangs was het even schrikken want het brugwachtershuisje dat er vlakbij staat ging in vlammen op. Gelukkig is er geen schade aan de hangbrug.  Je kunt nog gewoon een foto nemen of aan de kant zitten en net als Van Gogh je eigen interpretatie maken.

Van Gogh Brug in Arles, Frankrijk

Locatie: langs fietspad ViaRhôna, 8 km na centrum Arles (zuidwaarts)

Lees ook: Leuke slaapadresjes langs dit zuidelijke traject van de ViaRhôna

Camargue: Marais de Vigueirat – 100% Camargue

Niet alleen strategisch een ideale tussenstop. Ook een absolute aanrader als je je wilt laten onderdompelen in dat échte gevoel van de Camargue. Want hoe cliché ook, wij denken meteen aan witte paarden, roze flamingo’s en uitgestrekt moeras. Nou, hier krijg je het allemaal! Sla af bij het dorpje Mastibert, ga de brug over en volg de borden Marais de Vigueirat. Een mooi aangelegd fietspad brengt je naar de entree van dit natuurpark, dat maar liefst 4200 ha groot is. Vroeger bestond dit gebied uit boerenland met akkerbouw en visserij. Nu is het de enige Réserve Naturelle Camargue waar je als bezoeker (gratis) doorheen kunt wandelen. Er is een waanzinnig mooi wandelparcours van ongeveer 4 km lang. Geheid dat je paarden en veel vogels zult zien. We raden je wel aan het parkgidsje te kopen (Engels €3) met interessante uitleg. Of je opteert voor een tocht met gids per paard en wagen (€15 volw). Tot slot, ook niet onbelangrijk, bij de entree is een groot grasveld met picknicktafels en Buvette des Marais, een foodhut met biologische sandwiches, stierenworsten en andere lokale specialiteiten. Een aanrader! Dagelijks geopend, check tijden en programma op Marais de Vigueirat.

 Camargue: Marais de Vigueirat

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz

Meer praktische informatie over deze bijzondere fietsroute op ViaRhona.com

LEES OOK:
Getest: fietsroute ViaRhôna, deel 2 (van de Ardèche tot de Middellandse Zee)
Getest: fietsroute ViaRhôna, deel 1 (van de Savoie tot de Ardèche/Drôme)
Slaapadresjes langs het zuidelijke deel van de ViaRhôna (Ardèche, Provence, Camargue)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.