frankrijk.nl

Babyproducten uit de Franse apotheek

Baby in de familie? Koop tijdens je volgende Frankrijk-trip deze producten in de pharmacie, want hier doe je de jonge ouders gegarandeerd een plezier mee. Niet alleen fijn spul voor kinderen, volwassenen kunnen ook meeprofiteren.

goede babyproducten uit de Franse apotheek

Sérum physiologique: zoutoplossing in pipetjes

Fysiologische zoutoplossing in handige pipetjes. Voor zover wij weten bestaan die in Nederland nog steeds niet in deze fijne grote ‘doordeweekse’ verpakkingen. Terwijl het juist zo handig is om de neuzen van baby’s, kleuters en zelfs grotere kinderen schoon te houden. In Frankrijk raadt de vroedvrouw je ze al meteen vanaf de geboorte aan en veel Franse ouders gebruiken het als dagelijkse hygiëne voor hun kinderen. Bovendien is het ook een handig eerstehulp-middel als iemand iets in zijn oog heeft: met zo’n pipetje spuit je het oog zo schoon (en het water is niet zouter dan traanvocht).

Een doos sérum physiologique kost bij de Franse apotheek los €3-€5, maar 5 pakken tegelijk zijn vaak maar een tientje (dus €2/doos met circa 40 ampullen).

liniment-oleo-calcaire-pharmacie-cc-Nicky-B

Liniment oléo-calcaire van Gifrer: luierlotion met olijfolie

Nog zo’n mooi product dat op het kraamlijstje staat als jonge Franse ouders met hun kind het ziekenhuis verlaten. Liniment oléo-calcaire, een 100% natuurlijke lotion om babybillen schoon te maken (met een watje). Dit oude Franse product van olijfolie en een kalkoplossing is veel zachter voor de huid dan al die industriële billendoekjes. Bovendien laat het een vet beschermlaagje achter op de huid. Franse moeders pikken het spul wel eens als (oog) make-up-remover en daar werkt het ook prima voor, al geeft het je gezicht wel een mediterraan geurtje (olijfolie!).

Diverse merken, fles van 500 ml ca. €6.

goede babyproducten uit de Franse apotheek

Mitosyl pommade: bekende Franse luierzalf

Al meer dan 70 jaar dé klassieke Franse luierzalf, gemaakt van levertraan en zinkoxide. Miraculeus spul, want rode babybillen zijn vaak al binnen een dag genezen. Bedoeld als luierzalf maar in principe kan het hele gezin de pommade gebruiken voor (extreme) huidirritaties. Alleen is deze zinkzalf natuurlijk wel wit en ruikt ze sterk naar levertraan, dus niet handig voor op je gezicht. Er bestaan overigens ook babydoekjes van dit merk die wél erg lekker ruiken.

Mitosyl crème protectrice et réparatrice, tube van 250 gram ca. €6,50.

goede babyproducten uit de Franse apotheek

Cicaplast van La Roche-Posay

Geweldig product van La Roche-Posay dat Franse huisartsen bijna standaard voorschrijven om littekens en (droge) schaafwondjes te genezen. Je kunt het echter ook zonder recept krijgen en het is een heerlijke zalf om in de la te hebben liggen. Er bestaat ook een variant die nog wat breder te gebruiken is: Cicaplast Baume B5. Deze vettere versie van de crème, werkt ook voor zonnebrand en een geïrriteerde huid.

Avené heeft een vergelijkbare crème: Cicalfate.

Cicaplast La Roche-Posay (ook in sommige Nederlandse apotheken maar vaak iets goedkoper in Frankrijk), ca. €6, Cicaplast Baume B5 ca. €7.

LEES OOK :
10x fijne beautyproducten uit de Franse apotheek
3 goedkope pharmacies in Parijs

Tekst en foto’s (cc): Nicky Bouwmeester

5 reacties op “Babyproducten uit de Franse apotheek”

 1. Anneliek schreef:

  Otrivin heeft ook de pipetjes verpakking. 18x 5 ml. Ideaal en gewoon bij winkels als Etos en Kruidvat verkrijgbaar.

  • Nicky schreef:

   Die kosten bijna 6 euro voor 18 stuks, da’s dus 6x zo duur als in Frankrijk (€2 uur voor 40 ampullen). Voor elke dag gebruiken een dure oplossing..

  • Nicky schreef:

   Grote verschil is denk ik dat kraamhulpen en kinderartsen het in Frankrijk adviseren als preventief product, voor de (vrijwel) dagelijkse hygiëne. Terwijl die ampullen met zoutoplossing in NL meer als ad hoc-middel gebruikt worden, pas bij erg verstopte neuzen. Vandaar de hogere prijs waarschijnlijk? Maar vooral voor crèche-kinderen, en zeker in de winter, is het een handig dagelijks ritueel heb ik gemerkt. Voor het tandenpoetsen even eerst de neus spoelen, dan heb je veel minder vaak van die vieze groene bellen thuis 🙂

 2. Carole schreef:

  Wat ik ook altijd kocht in Frankrijk toen Anouk nog klein was: Mustella producten (een geur om nooit te vergeten) en ook de Avène zonnecrème voor kinderen die eindelijk tegenwoordig ook nu in Nederlandse apotheken te koop is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *