frankrijk.nl

De smaken van de ViaRhôna

Het fijne van fietsen is dat je calorieën verbrandt. Geen groter excuus dus voor stops die letterlijk het water in je mond doen lopen. Deze mag je zeker niet missen als je de ViaRhôna fietst vanaf de Drôme naar het zuiden. 

Tain l’Hermitage – Cité du Chocolat, paradijs voor chocoholics!

Je kunt het niet missen! Volg je neus of volg de mensenmenigte, die hier maar wat graag de hemelse poorten van Cité du Chocolat betreedt. Een multi-sensorieel chocoladeparadijs, geïnitieerd door de meesterchocolatiers van dé Franse chocola: Valrhona. Is de boetiek al een feest voor alle zintuigen, wacht maar totdat je het Discovery Center instapt! Chocoholics, u zijt gewaarschuwd. Willy Wonka eat your heart out!

Cité du Chocolat Tain l'Hermitage

Op een ludieke en vooral stijlvolle wijze word je meegenomen in het hele proces van chocolade maken. Van boom, boon tot bonbon. Je mag kijken, ruiken, voelen en –jawel – proeven! Er is een kinderparcours, je kunt een workshop doen, of je chocokennis testen in een quiz. Het is een feestje! En alles met goede uitleg. Dankzij de vooraf gedownloade app, zelfs in perfect Nederlands. En met de gedachte – wij fietsen het er wel weer af – hebben wij ons vol overgave laten onderdompelen in dit chocolade-walhalla!

Cité du Chocolat, 12 avenue du President Franklin Roosevelt, Tain l’Hermitage. Entree volwassenen €7,80 (ochtend) €9,20 (middag), kinderen 5-13 jr €6,60 (ochtend) €7,20 middag. citeduchocolat.com

Montélimar – Een mond vol nougat

Nooit geweten dat de nougat zo populair is geworden doordat dit stadje  – in het pré-Autoroutetijdperk – het epicentrum was van de hopeloos lange vakantiefiles naar het zuiden. Slimme nougatbakkers besloten hun snoepgoed  uit te venten langs de weg en al snel was ‘tout Paris’ om voor deze zoete lekkernij. Zo glansrijk als die goeie ouwe tijd was voor de ontwikkeling van Montélimar, zo kansloos stortte de lokale snoepindustrie ineen na de opening van de Autoroute du Soleil. Weg publiek, weg klandizie. Vandaag de dag zijn er nog zo’n 10 nougatfabriekjes actief. Een van de oudste is Nougaterie Soubeyran. Geopend sinds 1837! Familiebedrijf, nog altijd.

Nougat de Montélimar

Arnaud Soubeyran, 22 jaar, is de apetrotse benjamin en vastbesloten om het bedrijf straks van zijn vader over te nemen. Je kunt hier een gratis rondleiding maken door de fabriek. Erg leuk gedaan, met een snuffelroute vol binnenkijkers,  die het gehele nougatproces visualiseren. Om dan likkebaardend te eindigen in de snoepwinkel met meer soorten nougat dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Overigens kun je hier ook van maandag tot vrijdag prima lunchen met op de kaart biologische gerechten, hartige taarten en zalige toetjes.

Nougaterie Soubeyran, Avenue du Gournier, Montélimar. Informatie: nougatsoubeyran.com

Bourg Saint-Andéol  – Olijfolie scoren bij Lou Mouli d’Oli

Voor een onvervalst blikje biologisch en vooral met liefde geperste olijfolie raden we je aan een stop te maken in Bourg Saint-Andéol, waar je de olijfboomgaard vindt van de stoere Ingrid Pradal. Zij koestert en vertroetelt haar olijfbomen, om vervolgens te oogsten en daar de fijnste olie van te maken. Extra vierge, zalig op salades. Ook maakt ze wekpotten met ingemaakte groenten en fruit. Alles bio, alles uit eigen tuin. Je vindt al haar producten in haar kleine shop, ook is het mogelijk een kleine proeverij te doen. Volg het bordje Lou Mouli d’Oli, Domaine de la Souteyranne.

Lou Moulin d'Oli Bourg Saint Andéol

Lou Mouli d’Oli, Domaine de la Souteyranne, Bourg-Saint-Andéol, ma-za. van 14.00-18.00 uur. Informatie: paroledolive.com

LEES OOK:
Getest: fietsroute ViaRhôna, deel 1 (van de Savoie tot aan de Ardèche)
Getest: fietsroute ViaRhôna, deel 2 (van de Ardèche tot de Middellandse Zee)
Slaapadresjes langs het zuidelijke deel van de ViaRhôna (Ardèche, Provence, Camargue)
Bezienswaardigheden langs het zuidelijke deel van de ViaRhôna (Ardèche, Provence, Camargue 

Algemene informatie over de fietsroute vind je op ViaRhona.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *