frankrijk.nl

Modestad: Parijs of Londen?

Topdrukte voor de modewereld. Was Londen de afgelopen dagen het epicentrum, vandaag begint de Paris Fashion Week. Een goed moment om deze aan elkaar gewaagde modesteden tegenover elkaar te zetten voor een wedstrijdje.

Parijs wint het qua historie. De eerste officiële modeweek werd in 1973 georganiseerd (vanaf 1945 werden er reeds couture shows georganiseerd). Grote modehuizen als Chanel en Balmain showen in de Franse modestad ieder seizoen hun nieuwe collecties. Karl Lagerfeld weet elk seizoen weer het monumentale Grand Palais uit 1897 weer te transformeren in een totale Chanel omgeving (denk: supermarkt, vliegveld of café). Dit jaar is ook Givenchy weer terug en showt hun AW-collectie in hun thuisbasis. En Dior toont zijn eerste colllectie zonder Raf Simons. Talent van eigen bodem zoals Iris van Herpen is dan ook in goed gezelschap in Parijs.

Chanel versus Burberry

London Fashion Week – sinds 1984 – kent een jongere, meer edgy sfeer. Niet in de laatste plaats door de locatie: Brewer Street Car Park in het hippe Soho. Gevestigde namen als Vivienne Westwood en Burberry delen in die voormalige autogarage de catwalk met jonge talenten en ook Topshop showt er. In totaal kiezen meer dan 80 merken en ontwerpers dit seizoen voor Londen. Insiders noemen de London Fashion Week een totaal andere ervaring: minder commercieel en de streetstyle looks hebben een humoristische ondertoon. Volgens outsiders gelden ze bovendien als vernieuwend en origineel. Net iets anders dan de meer klassieke maar eveneens fashionable outfits van Inès de la Fressange en co.

PFW-Brewer Street Car Park versus Grand Palais

LEES OOK:
Parijstips van modekenner May Britt
Favoriete adresjes in Parijs van Ines de la Fressange

Conclusie: Parijs is nog steeds het stylish hart van de mondiale couture, maar Londen weet als een brutale straatjongen haar eigen plek in de ‘fashionscene’ te creëren met vooral gedurfde en innovatieve ontwerpers.

Gucci-tas-Londen-versus- Parijs

Stylight front row gezichten Londen versus Parijs

Paris Fashion Week vs London Fashion Week

Stylight kopje thee versus fles rode wijn Stylight paraply versus sigaret

Paris Fashion Week vs London Fashion Week

Tekst: Josee Schouten Illustraties: van Stylightgeïnspireerd door de tekeningen van de Franse grafisch designer Vahram Muratyan, die vooral bekend werd met zijn boek Paris VS New York, A tally of two cities.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *